Home Mireasa Rochii Mireasa De ce se imbraca miresele in alb: istoria si semnificatia rochiei albe

De ce se imbraca miresele in alb: istoria si semnificatia rochiei albe

De ce se imbraca miresele in alb: istoria si semnificatia rochiei albe
Ioana Marinescu
Duminică, 08.05.2022

Rochia alba este simbolul nuntii si multe femei viseaza la ziua in care o vor purta. In multe culturi, albul este asociata cu puritatea si virtutea, iar acesta este principalul motiv pentru care miresele o aleg in ziua in care spun "Da". Afla totul despre aceasta traditie.

Istoria si simbolismul rochiei albe

In anii 1700 - 1800, albul era o culoare asociata cu suferinta si doliul, potrivit publicatiei "Washington Post", iar femeile nu se imbracau in aceasta nuanta la nunta. In 1588, Regina Matia a Scotiei a facut o alegere considerata pe atunci foarte curajoasa, alegand sa poarte alb, dar femeile obisnuite nu mergeau pe aceasta optiune. Rochiile rosii erau, mai degraba, optiunile preferate, in timp ce tinerele aristocrate isi confectionau rochii incrustate in pietre pretioase, din materiale aurii sau argintii.

De-a lungul istoriei, casatoriile erau mai ales o intelegere intre familii, o alianta politica sau economica, iar dragostea nu era principalul factor luat in seama. Petrecere somptuoase organizate cu aceste ocazii erau rezervate oamenilor bogati sau celor cu functii importante. Cu exceptia Imparateselor din Egiptul Antic, Roma sau Grecia, care alegeau alb pentru rochia de mireasa, femeile obisnuiau alegeau chiar cea mai frumoasa rochie a lor pentru acea zi.

Prima rochia alba purtata de o mireasa dateaza din 1406, iar Phipilla a Angliei a fost cea care a ales-o, cand a devenit Regina Danemarcei, Norvegiei si Suediei. Abia in 1840, rochia alba a inceput sa devina o alegere la moda pentru ziua nuntii, cand Regina Victoria s-a casatorit cu Printul Albert intr-o astfel de tinuta.

Au mai trecut, insa, mai bine de o suta de ani, inainte ca rochia de mireasa alba sa devina traditie. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, rochia alba era o constanta la nunti, chiar daca anii 50 s-au remarcat prin modele ceva mai simple. Pe masura ce moda a evoluat, iar pantalonii au intrat in garderoba femeilor, rochia alba a devenit o alegere pentru momente speciale si mai putin o tendinta fashion.

Intrebari despre rochia alba de mireasa

Rochia alba de mireasa este o alegere populara, dar nu inseamna ca trebuie sa o porti in ziua nuntii. Afla raspunsuri la cele mai frecvente intrebari pe care o au femeile despre aceasta piesa vestimentara.

1. Trebuie sa porti rochia alba la nunta?

Nu. Mai ales in zilele noastre, rochia de mireasa poate fi in orice culoare. In plus, daca nu te simti bine in rochie, ai libertatea de a purta si pantaloni. Important este sa te simti bine.

2. Trebuie sa fii virgina, pentru a purta rochie alba de mireasa?

Nu. Alegerile tale sexuale inainte si dupa nunta sunt personale, asa ca nuanta rochiei pe care o porti in acea zi nu trebuie sa aiba legatura cu asta.

3. Poti purta rochie alba daca nu este prima ta nunta?

Da, ai voie sa porti rochia alba de mireasa, indiferent la a cata nunta esti. Important este sa te simti bine si sa ai alaturi persoana iubita.


3. Poti purta rochie alba, daca ai copii sau esti insarcinata?

Din nou da.

4. Poti purta rochie alba, daca nu esti mireasa?

Daca nu esti mireasa, atunci alegerea rochiei albe la nunta este o alegere riscanta, iar invitatii te vor eticheta ca fiind nepoliticoasa.

Alternative la rochia alba de mireasa

Rochia alba este o alegere populara pentru ziua nuntii, dar nu este singura optiune. Vezi, mai jos, cateva alternative.

1. Rochia in nuanta piersicii - nuantele roz sau piersica sunt tot mai comune in randul mireselor, asa ca daca vrei altceva in acea zi, o poti alege.

2. Rochia in culoarea sampaniei - o alta optiune populara, care te va ajuta sa iesi in evidenta in ziua nuntii.

3. Salopeta este o alta varianta pe care poti merge, cand devii mireasa. Alege un model potrivit siluetei tale si vei arata perfect.

4. Si costumul va arata perfect pe tine, daca vrei o alternativa la rochia alba de mireasa.

Newsletter