Home STIRI STIRI Fascinanta istorie a domnisoarelor de onoare

Fascinanta istorie a domnisoarelor de onoare

Fascinanta istorie a domnisoarelor de onoare
Corina Naftanaila
Luni, 26.07.2021
Probabil ca ai vazut in multe filme cat de importante sunt domnisoarele de onoare in ceremonialul de nunta si, daca te pregatesti sa fii mireasa, probabil si tu ai ales deja una sau mai multe prietene sau rude sa-ti fie alaturi, in aceasta calitate, in ziua nuntii tale.

Totusi, de unde vine aceasta traditie a domnisoarelor de onoare? Istoria acestei functii in ritualul nuptial este mai veche decat ai putea crede si isi are originile in Roma i în China Antica. Chiar daca circumstantele istorice s-au schimbat, traditia a ramas si s-a adaptat. Iata cateva elemente inedite din istoria domnisoarelor de onoare.

Antichitatea

Potrivit antropologilor, obiceiul unei mirese de a avea domnisoare de onoare dateaza din Antichitate. Astfel de traditii sunt intalnite in Roma Antica, dar si la mii de kilometri departare, în China Antic. Se pare ca acest obicei a devenit inconturnabil, deoarece, de multe ori, mireasa era cea care trebuia sa calatoreasca spre orasul sau satul mirelui. In astfel de calatorii, miresele bogate erau insotite, inclusiv de oameni inarmati. Totusi, majoritatea mireselor, pentru a le fi protejata virtutea si reputatia, erau insotite de un grup mai mare sau mai mic de femei, care sa aiba grija de ele si sa le pregateasca pentru noua lor viata de femei maritate.

domnisoare de onoare

Evul Mediu

Situatia nu s-a schimbat foarte mult in Evul Mediu si rolul domnisoarelor de onoare a ramas cam acelasi. Ele insoteau mireasa la casa mirelui, iar drumul nu era mereu usor de parcurs. Miresele puteau fi rapite de alti pretendenti sau rivali ai familiei sale, ai mirelui sau chiar de raufacatori interesati de orice ar fi putut sa le aduca un venit. Mai mult decat atat, pentru a evita ca mireasa sa fie rapita, domnisoarele de onoare purtau rochii identice cu cea a miresei, astfel incat potentialii agresori sa nu o poata identifica.

Epoca victoriana

Multe dintre traditiile prezentului isi au radacinile in epoca victoriana, nu doar cele legate de nunti, ci si altele, cum ar fi cele legate de Craciun, de la impodobirea bradului la felicitarile trimise celor dragi. Traditia domnisoarelor de onoare a fost adoptata si de regina Victoria. La nunta sa cu Printul Albert, in 1840, Regina Victoria a avut douasprezece domnisoare de onoare, imbracate in rochii albe identice cu cea purtata de ea. Nu, regina nu se temea sa fie rapita, dar in acea perioada aparusera deja alte superstitii: domnisoarele de onoare trebuiau sa poarte aceeasi rochie ca mireasa pentru a induce in eroare spiritele rele. Pe de alta parte, tot Regina Victoria este cea care a impus traditia rochiei albe de mireasa pentru tinerele din familia regala.

Traditii moderne

In prezent, domnisoara de onoare are cu totul alte tipuri de responsabilitati in cadrul unei nunti, principala fiind sa o sustina si sa o ajute pe mireasa sa se bucure de una dintre cele mai frumoase zile ale vietii sale. In Romania, traditia era ca o mireasa sa aiba o singura domnisoara de onoare, dar lucrurile s-au mai schimbat, iar in prezent nu este neobisnuit sa regasesti chiar si trei domnisoare de onoare la o nunta. Tot printre noile traditii, se numara cadoul pentru domnisoarele de onoare, de obicei pandantive, bratari sau brose, ca un suvenir al unei zile speciale si ca simbol al prieteniei. Detalii aici!

Recunostinta

In semn de recunostinta pentru implicarea si ajutorul domnisoarelor de onoare, este din ce in ce mai comuna organizarea unui pranz sau a unei cine, dupa nunta, chiar si dupa luna de miere, doar pentru mireasa si domnisoarele de onoare. Acesta poate fi un moment deosebit de intim si de placut, pentru a discuta peripetiile din ziua nuntii sau pentru analiza fotografiile si filmarile din acea zi.

Din cele mai vechi timpuri si pana astazi, domnisoara de onoare ramane ajutorul de nadejde al mireselor din intreaga lume!

Sursa foto: Pexels.com

Newsletter