Home Nunta Cununia Tot ce trebuie sa stii despre cununia religioasa

Tot ce trebuie sa stii despre cununia religioasa

Tot ce trebuie sa stii despre cununia religioasa
Iuliana Moraru
Vineri, 26.11.2010
Cununia religioasa este una dintre cele mai importante taine savarsite asupra oricarui crestin, simbolizand unirea spirituala a mirilor, incuviintata si binecuvantata de Dumnezeu, dar si inceputul vietii de familie, al unei noi vieti in care personajele principale sunteti doar TU si EL.
Fiind plina de semnificatii spirituale, dar si de mare insemnatate morala, cununia religioasa este, fara doar si poate, cel mai emotionant moment din aceasta zi speciala.

Iti vom prezenta in cele ce urmeaza cateva dintre informatiile si sfaturile necesare de care trebuie sa tii cont pentru ca intreaga cununie religioasa sa fie exact ceea ce ti-ai dorit:

1. Nasii de cununie:

Alegerea nasilor de cununie poate fi, uneori, destul de dificila. Pentru ca acestia reprezinta parintii vostri spirituali, care trebuie sa va fie intotdeauna alaturi si sa va indrume in noua viata de cuplu, este de preferat sa va opriti asupra unor persoane apropiate, cu care sa va identificati voi, ca si cuplu, si care sa garanteze pentru voi in orice situatie.

2. Biserica unde va avea loc oficierea cununiei religioase

Cei mai multi tineri opteaza pentru biserica cea mai apropiata sau pentru cea la care preot este fie duhovnicul cuplului, fie un preot apropiat ca suflet fata de cele doua familii.

Te sfatuim sa nu te lasi impresionata de aspectul constructiei si sa alegi, astfel, Biserica, urmarind strict acest criteriu. Mai presus de acest lucru trebuie sa stea harul preotului, care sa oficieze slujba de cununie cu respectul cuvenit, sa nu se grabeasca, primand frumusetea si sinceritatea slujbei si nu aspectul comercial.

Foarte important esste sa stati de vorba cu preotii inainte de a alege Biserica, sa vedeti care starneste in voi emotii, simtiri si sentimente mai profunde. Veti vedea ca aceasta este metoda cea mai eficienta pentru a reusi sa alegi cu sufletul, si nu cu ochiul, locul in care va veti uni destinele pe vecie.

biserica decorata pentru nunta

3. Data cununiei religioase

Nu o poti fixa de pe azi pe maine. Trebuie sa te gandesti la acest aspect cu cel putin 6-7 luni inainte, sa vorbesti cu preotul astfel incat in ziua respectiva sa aiba timp suficient sa oficieze cununia religioasa fara a fi grabiti de un alt alai de nuntasi care isi asteapta randul.

4. Reguli de casatorie impuse de Biserica Ortodoxa

• Voi, mirii, trebuie sa fiti neaparat botezati in cadrul Bisercii Ortodoxe. Daca, insa, unul din voi nu este crestin ortodox, aveti nevoie de aprobarea Episcopului ori a Preotului Paroh.
• Este strict interzis sa va casatoriti in cazul in care sunteti inruditi.
• Nasii care va vor fi alaturi trebuie sa fie si ei botezati si cununati in cadrul Bisericii Ortodoxe.
• Ar fi indicat sa va spovediti si sa va impartasiti inainte de cununie.
• Daca unul din voi a mai avut parte de alte 2 casatorii in fata lui Dumnezeu, a treia oara acest lucru nu mai este acceptat.

lumanari de nunta verighete de nunta

5. Obiecte esentiale in cadrul cununiei religioase

• Verighetele;
• Icoana de cununie pe care nasii v-o vor oferi drept cadou ca simbol al noii familii - cu chipul sfantului care va va proteja familia;
• Lumanarile de cununie;
• Vinul;
• Colacii de cununie;
• Esarfa ce va lega mainile voastre in timpul oficierii cununiei;
• Un covoras mic pe care veti sta voi doi.

6. Momente cu o simbolistica deosebita in cadrul cununiei religioase

Lumanarile de nunta de a caror achizitionare trebuie sa se ocupe nasii de cununie. Ce simbolizeaza ele? In primul rand dragostea care va uneste pe voi doi, dar si lumina protectoare a nasilor ca parinti spirituali ai noului cuplu, ce va vor calauzi de-a lungul intregii vieti.

Cununiile/coroanele pe care preotul vi le aseaza pe cap in semn de incununare pe parcursul vietii. Acestea sunt realizate din materiale pretioase, avand un aer imparatesc, pentru ca voi sa fiti tratati regeste in ziua in care veti pasi in imparatia dragostei pentru prima data.

Paharul mantuirii, mai exact paharul din care voi, mirii, beti vin rosu sfintit in timpul ceremoniei. Ritualul consta in a gusta din acest potir de 3 ori, de fiecare data muscand si dintr-un piscot, ritual ce simbolizeaza unirea voastra de-a lungul vietii, trecerea in doi a tuturor greutatilor, dar si bucuriile de care veti avea parte in relatia oficiala de cuplu.

7. Obligatii financiare fata de Biserica

Taxele variaza de la o Biserica la alta. Exista Biserici sau Manastiri care considera ca fiecare cuplu face o donatie in functie de venituri si posibilitati, lucru foarte corect si normal, de altfel.
In cazul Bisericilor care percep o suma fixa, trebuie sa stii ca exista chiar si doua modalitati de plata: fie platesti intreaga suma dupa slujba, fie o parte in avans si restul dupa incheierea ceremoniei.
Intrebati, inainte, de costuri suplimentare, precum costul pentru cor. Multe Biserici au corul inclus, insa se poate intampla ca exact cea aleasa de voi sa perceapa o taxa suplimentara.

miri si nasi

8. Conform Calendarului Crestin-Ortodox nu se oficiaza nunti in urmatoarele perioade

• In toate zilele de post de peste an
• In zilele praznicelor imparatesti si in ajunul lor
• In saptamana lasatului de carne
• In Postul Pastelui
• In Saptamana Luminata
• In Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel
• In Postul Adormirii Maicii Domnului
• In Postul Nasterii Domnului
• De la Nasterea Domnului pana la Botezul Domnului

 

Newsletter