Home Mireasa Frumusete Uleiul esențial de Rozmarin – tot ce ai nevoie pentru un păr sănătos și strălucitor

Uleiul esențial de Rozmarin – tot ce ai nevoie pentru un păr sănătos și strălucitor

Uleiul esențial de Rozmarin – tot ce ai nevoie pentru un păr sănătos și strălucitor
Ioana Marinescu
Joi, 14.12.2023

Sănătatea părului este esențială pentru orice femeie: acesta poate deveni și o armă, și un scut, și necesită mereu o îngrijire corespunzătoare. Însă ce facem dacă îl simțim lipsit de vigoare, tern, și chiar rărit? Cu siguranță, putem găsi numeroase tratamente și loțiuni în comerț, însă elixirul pentru un păr sănătos se poate obține foarte ușor din natură, folosind Uleiul esențial de Rozmarin. Descoperă numeroasele beneficii ale acestui remediu natural care îți poate oferi un păr ca al lui Rapunzel!

Ce este Uleiul esențial de Rozmarin

Rozmarinul (Rosmarinus officinalis) este o plantă aromatică originară din regiunea mediteraneeană (sudul Europei, nord-vestul Africii și sud-vestul Asiei), cultivată de peste 5000 de ani și utilizată din cele mai vechi timpuri pentru remedii medicinale, dar și pentru pregătirea unor preparate delicioase. Numele „rosmarinus” este format din termenii latini „ros” și „marinus”, care în traducerea liberă înseamnă „roua mării”. Acesta duce cu gândul la imaginea de rouă pe care vaporii apei de mare o creează pe suprafața plantelor care cresc în apropierea apei. În timp, această plantă a fost numită și „trandafirul Mariei” sau „rozmarin”, în onoarea Fecioarei Maria.

Planta a fost utilizată din cele mai vechi timpuri de către popoarele antice. Era foarte populară în rândul grecilor, romanilor și egiptenilor, care utilizau rozmarinul nu doar în scopuri medicinale sau în bucătărie, ci și în cadrul ceremoniilor religioase. În plus, în cultura greacă și cea romană, era asociat cu iubirea și amintirile, iar în Evul Mediu, era considerat un simbol al rememorării și al fidelității.

Uleiul esențial de Rozmarin este extras din ramurile, frunzele și vârfurile plantei de rozmarin, prin distilare cu abur. Planta este culeasă în momentul optim, adică la final de primăvară și început de vară, atunci se consideră că este perioada de înflorire maximă, când produce cele mai active bioingrediente. În ultimele decenii, au fost studiate atent beneficiile terapeutice ale uleiului esențial de rozmarin, dovedindu-se că acesta are proprietăți fitoterapeutice, antifungice, antibacteriene, antioxidante și neurostimulatoare. De asemenea, s-a dovedit și utilizarea benefică a uleiului de rozmarin în ameliorarea unor forme ușoare ale afecțiunilor gastrointestinale și respiratorii.

Beneficiile Uleiului esențial de Rozmarin pentru păr

Cel mai important însă, Uleiul esențial de Rozmarin conține nutrienți care îi oferă numeroase beneficii părului. Acesta este un ingredient-cheie întâlnit în numeroase produse de îngrijire și înfrumusețare pentru păr, însă poate fi utilizat și ca atare, aplicat într-o formă ușor diluată. Iată cum îți poate ajuta părul să devină mai sănătos și mai dens:

 • promovează creșterea părului prin stimularea circulației sanguine la nivelul scalpului și, implicit, îmbunătățirea „transportului” oxigenului și al nutrienților la foliculii de păr;
 • având proprietăți antioxidante, contribuie la reducerea deteriorării foliculilor de păr și reduce căderea excesivă a părului;
 • îmbunătățește starea generală a părului, grație proprietăților hidratante, și combate uscarea și apariția vârfurilor despicate;
 • redă părului strălucire în mod natural și îmbunătățește textura acestuia;
 • contribuie la relaxarea și revitalizarea scalpului, reducând iritația de la nivelul acestuia;
 • datorită proprietăților antimicrobiene, poate fi util pentru a reduce mătreața;
 • având proprietăți astringente, contribuie la reglarea secreției de sebum și ajută persoanele care se confruntă cu un scalp încărcat;
 • asigură hidratarea scalpului și a foliculilor de păr.

femeie care isi usuca parul

Uleiul esențial de Rozmarin și alopecia

Zilnic pierdem în medie 50-100 de fire de păr, un lucru complet normal, ce face parte din ciclul de regenerare și creștere a foliculului pilos. Totuși, dacă se observă o pierdere mai mare (de peste 150 de fire de păr pe zi) și o reducere vizibilă a densității părului, este posibil să te confrunți cu o afecțiune dermatologică denumită alopecie androgenică.

Această afecțiune, cunoscută și sub numele de calviție sau, mai simplu, chelie, este cea mai frecventă cauza a pierderii premature a părului, fiind întâlnită atât la femei, cât și la bărbați. Cauza principală o reprezintă moștenirea genetică, iar dezechilibrul hormonal poate contribui la apariția și intensitatea alopeciei. Afectează foliculii piloși, ducând la pierderea excesivă a părului de pe scalp (de la o rărire ușoară la o pierdere totală).

Prin proprietățile sale, Uleiul esențial de Rozmarin poate contribui la ameliorarea și tratarea alopeciei, stimulând circulația sanguină de la nivelul scalpului și susținând creșterea sănătoasă a părului. Este remediul natural pentru alopecie, care ajută la fortificarea rădăcinii firului de păr, la stimularea foliculilor de păr și la reducerea căderii părului.

Alte beneficii ale Uleiului esențial de Rozmarin

Pe lângă proprietățile care contribuie la sănătatea părului, Uleiul esențial de Rozmarin are și proprietăți antiinflamatoare, analgezice, antispastice, antioxidante, neuroprotectoare și expectorante. Astfel, printre beneficiile acestuia se numără următoarele:

 • prin stimularea circulației sanguine, contribuie și la îmbunătățirea texturii pielii și la ameliorarea simptomelor asociate cu diverse afecțiuni dermatologice;
 • proprietățile antioxidante susțin lupta împotriva radicalilor liberi și protejează celulele de stresul oxidativ;
 • are efect expectorant și decongestionant și ajută la deschiderea căilor respiratorii, facilitând respirația în cazul de congestiei nazale (răceală, gripă, sinuzită);
 • proprietățile antibacteriene și antifungice susțin atât sănătatea scalpului, cât și a pielii (reduce apariția infecțiilor cutanate);
 • stimulează secreția bilei și susține funcția digestivă, ameliorând disconfortul și alte simptome asociate cu indigestia;
 • are proprietăți antiinflamatorii, contribuind la reducerea inflamației și ameliorând durerile musculare;
 • îmbunătățește concentrația, memoria și starea generală de alertă, oferind o stare de bine și energie;
 • prin aromaterapie, ajută la relaxare, reducând stresul și anxietatea.

Uleiul esențial de Rozmarin

Te poți bucura de un păr sănătos (în special dacă te confrunți cu alopecia) cu ajutorul Uleiului esențial de Rozmarin produs de GOOD LIFE® by COSMO PHARM®. Acesta este un ulei esențial concentrat, nediluat, de calitate superioară, 100% natural și pur. Se obține prin distilarea cu abur, tehnică prin care se extrag componentele benefice din ramurile înfrunzite ale plantei Rosmarinus officinalis. Detalii aici.

În vederea îngrijirii părului, ai patru opțiuni de utilizare a Uleiului esențial de Rozmarin:

 1. Masaj cu Ulei esențial de Rozmarin: adaugă câteva picături de ulei esențial de rozmarin într-un ulei purtător, diluant (ulei alimentar, precum uleiul de migdale sau de cocos), masează amestecul în scalp, cu mișcări circulare, dar ușoare, timp de 5-10 minute, lasă să acționeze cel puțin 30 de minute (ideal peste noapte), apoi spală părul cu șampon și clătește bine.
 2. Adaugă-l în șampon sau balsam: adaugă câteva picături în șamponul sau balsamul pe care îl folosești în mod obișnuit și urmează-ți rutina de îngrijire a părului, folosind produsele uzuale.
 3. Mască pentru păr: poți combina Uleiul esențial de Rozmarin cu ulei de argan sau de cocos, apoi aplică amestecul atât pe scalp, cât și pe restul părului, lasă-l să acționeze timp de cel puțin 30 de minute, după care spală și clătește bine părul.
 4. Spray pentru păr: diluează Uleiul esențial de Rozmarin în apă, mută amestecul într-o sticluță cu pulverizator și aplic-o pe scalp; lasă să se usuce la aer, fără să clătești.

Oferă-i părului tău momente de răsfăț cu un ulei 100% natural, benefic pentru creșterea sănătoasă a părului. Include Uleiul esențial de Rozmarin în rutina ta de îngrijire a părului și te vei bucura de un păr sanătos, strălucitor și puternic.

Newsletter