Home Cuplu Psihologia cuplului Ce spune pozitia de somn despre relatia voastra

Ce spune pozitia de somn despre relatia voastra

Ce spune pozitia de somn despre relatia voastra
Florentina Ionescu
Duminică, 16.02.2014
Stii si ai vazut de nenumarate ori cum, in filme, cuplurile se trezesc intotdeauna dimineata intr-o pozitie care arata un romantism parca iesit din orice tipare - insa totul e atat de nerealist: el si ea, stand imbratisati sau cu bratele incolacite in jurul celuilalt partener; si niciunul dintre ei nu pare sa aiba crampe musculare, dureri la muschii gatului sau bratele amortite din cauza faptului ca au dormit in aceasta pozitie. Da, scena care arata viata de cuplu in filme nu este deloc realista, daca stam sa analizam mai bine felul in care oamenii dorm.

Filmul "The Vow", cu Rachel McAdams si Channing Tatum in rolurile principale

In viata reala, dormitul impreuna in fiecare noapte poate deveni un lucru din ce in ce mai lipsit de romantism pe masura ce relatia inainteaza in varsta, insa modul in care dormiti tu si partenerul tau in acelasi pat ar putea dezvalui un aspect foarte important despre relatia voastra.

Potrivit psihologilor, de vreme ce oamenii nu pot falsifica/simula limbajul corpului atunci cand dorm, noptile reprezinta momentul in care oamenii sunt cei mai vulnerabili si cei mai onesti, iar obiceiurile si rutinele pe care le au cuplurile atunci cand adorm reflecta persoalitatea si preferintele partenerilor.


Pozitia de somn si relatia voastra

Un studiu britanic realizat pe un numar impresionant de 2000 de cupluri in 2012 a constatat ca 46% dintre oameni se intorc peste noapte si dorm cu spatele la partenerii lor in fiecare noapte, iar psihologii spun ca aceste cupluri ar putea avea, de fapt, o relatie foarte intima.

Iata care sunt, conform studiului britanic, pozitiile de somn ale cuplurilor si semnificatiile acestora:


1. Pozitia de somn: "pretuire"

- partenerii dorm spate in spate, dar se ating.

Partenerii care fac parte din aceste cupluri se simt confortabil, se simt intimi si relaxati unul cu celalalt; aceasta este o pozitie foarte populara atunci cand oamenii sunt intr-o noua relatie.

2. Pozitia de somn: "libertate"

- partenerii dorm spate in spate, dar nu se ating.

Acest cuplu se simte conectat, dar in acelasi timp partenerii se simt suficient de independenti pentru a dormi separati pe aceeasi saltea. Partenerii sunt obisnuiti unul cu celalalt si accepta obiceiurile de somn ale celuilalt.


3. Pozitia de somn: "dialogul/discutia de pe perna"

- partenerii dorm fata in fata.

Aceasta pozitie reprezinta o nevoie intima de a avea un contact fata in fata si o discutie in pat.

4. Pozitia de somn: "amantii/iubitii"

partenerii dorm fata in fata cu picioarele incolacite, strans legate, toata noaptea.

Aceasta este pozitia de vis a unei iubiri tinere, a unei relatii la inceput, inca in formare in care partenerii nu pot suporta sa stea separati, deoarece fiecare moment petrecut impreuna conteaza. Este o pozitie pentru romanticii "incurabili".5. Pozitia de somn: "lingura"

- barbatul este protector (el se afla la exterior), aplecat in directia partenerei (situata spre interior).

Aceasta este o pozitie traditionala, in care barbatul preia conducerea si isi protejeaza iubita. Partenerii care adopta aceasta pozitie dorm unul langa celalalt, fiecare stand ghemuit spre celalalt in pozitie fetala. Traditionala "lingura" sau "lingurita" este cea mai comuna pozitie adoptata de cupluri in primii ani ai relatiei sau ai casatoriei lor. Aceasta arata atat o sexualitate puternica, dar si un sentiment puternic de securitate in relatia lor (ambii parteneri se simt in siguranta).

6. Pozitia de somn: "lingura"

- femeia este protectoare (ea se afla la exterior), aplecata in directia partenerului.

In aceasta pozitie, femeia preia conducerea si isi protejeaza barbatul de langa ea in timp ce el doarme.7. Pozitia de somn: "romanticii"

- femeia sta culcata cu capul si un brat pe pieptul barbatului.

Aceasta este cea mai populara pozitie pe care o vedem in scenele din dormitor, asa cum sunt ele prezentate in filmele de la Hollywood. Este o pozitie intima, un aranjament mult favorizat intr-o relatie noua sau dupa ce partenerii au facut dragoste; aceasta pozitie reprezinta iubirea noua, reaprinsa.

8. Pozitia de somn: "Superman"

- barbatul sta intins pe pat intr-o pozite asemanatoare cu o stea de mare, iar femeia doarme pe marginea patului.

In aceasta pozitie, barbatul este stapanul patului, ii place sa faca mereu ceea ce ii place lui, totul dupa bunul lui plac, iar femeia este bucuroasa sa se supuna, este serviabila.9. Pozitia de somn: "Super-femeia"

- partenera sta intinsa pe pat intr-o pozitie asemanatoare cu o stea de mare, iar barbatul este cel care doarme pe marginea patului.

In aceasta pozitie, femeia conduce patul, ea isi iubeste spatiul pe care il are la dispozitie, iar barbatul are un rol secundar si o lasa pe partenera lui sa preia cea mai mare parte a saltelei. Surse: 1 ,2 ,3.

Acum, dupa ce ai citit ce spun specialistii, ce crezi ca spune pozitia de somn despre relatia ta si a partenerului tau?

Newsletter