Sportul aduce multiple beneficii organismului, iar medicii recomanda cel putin 30 de minute de activitati fizice in fiecare zi, pentru a avea un stil de viata sanatos. Cei care vor sa faca sport acasa se pot inspira din numeroasele tutoriale existente in mediul online, care ne invata cum sa facem miscare corect. De asemenea, cartile de fitness sunt utile pentru a ne face o idee despre cum ar trebui sa arate un program de lucru pentru incepatori si cum sa integram activitatile fizice in rutina zilnica, astfel incat sa nu consideram sportul o povara. Detalii aici!
Daca nu esti convins ca ar trebui sa acorzi o atentie sporita activitatilor fizice, iata cateva dintre beneficiile pe care sportul le are asupra organismului:
Unul dintre principalele beneficii ale sportului asupra organismului este faptul ca influenteaza pozitiv starea de sanatate fizica si psihica. Pe de o parte, activitatile fizice ne ajuta sa ne mentinem greutatea corporala la nivelul dorit, datorita faptului ca suntem mereu activi. Pe de alta parte, sportul ne ajuta sa ne tinem mintea ocupata si sa eliberam energiile negative, care ne pot afecta starea de sanatate. In plus, sportul intareste sistemul imunitar al organismului si ne da mai multa energie.
Sportul nu ajuta doar la imbunatatirea starii de sanatate, ci contribuie si la dezvoltarea unor abilitati utile pentru viata de zi cu zi. Practicat inca din copilarie, sportul ne ajuta sa ne intelegem mai bine corpul, dar este si o modalitate excelenta de a interactiona cu ceilalti. Astfel, persoanele care se implica in activitati fizice de grup invata cum sa interactioneze cu cei din jur, cum sa comunice eficient si cum sa ia decizii sub presiune.
Folosirea in mod constructiv a timpului si disciplina sunt caracteristici esentiale pentru orice sportiv. Daca o persoana practica un anumit sport, trebuie sa demonstreze ca este implicata si sa acorde timp acelei activitati in fiecare zi. Rabdarea si disciplina sunt esentiale pentru a obtine cele mai bune rezultate, fie ca vorbim de sporturi in echipa, fie de activitati fizice de recreere. Fiecare sport are la baza un set de reguli care trebuie sa fie respectate pentru a ne mentine in forma si pentru a avea un stil de viata disciplinat.
În cazul sporturilor de grup precum fotbalul, baschetul si cricketul, munca in echipa este esentiala pentru succesul pe teren. Drept urmare, fiecare sportiv ajunge sa dobandeasca un sentiment de apartenenta la grup. Astfel de activitati, daca sunt practicate inca din copilarie, ii incurajeaza pe sportivi sa isi arate talentul si sa comunice cu ceilalti membri ai echipei. Totodata, aceasta este una dintre cele mai bune metode prin care o persoana isi poate da seama daca are sau nu abilitati de lider, pe care le poate perfectiona ulterior.
Marcarea unui obiectiv si indeplinirea acestuia ajuta la imbunatatirea increderii in fortele proprii. Pe de o parte, jocul in fata unei multimi care iti urmareste fiecare miscare contribuie la dobandirea unor abilitati de concentrare, dar ajuta si la stima de sine. Pe de alta parte, activitatile fizice individuale te ajuta sa devii mai bun in fiecare zi, odata ce depasesti, pas cu pas, obiectivele pe care ti le-ai propus.
Asadar, pe langa beneficiile pe care le au asupra sanatatii, activitatile fizice ne invata mai multe despre fair play, egalitate si dreptate.
Sursa foto: Syda Productions/ Shutterstock