Home Nunta Cununia Cununia civila: actele de care aveti nevoie

Cununia civila: actele de care aveti nevoie

Cununia civila: actele de care aveti nevoie
Iuliana Moraru
Joi, 18.11.2010
Casatoria reprezinta unul dintre cele mai importante momente din viata oricarui cuplu. Casatoria nu inseamna, insa, numai cununia religioasa, unirea destinelor in fata lui Dumneazeu, ci detine si o latura sociala, mai exact cununia civila, ce presupune unirea formala a cuplului in fata legii si a societatii.
Cununia civila, insa, trebuie facuta dupa o serie de reguli, trebuie programata si trebuie intocmite o serie de acte.

Tocmai acest lucru mi l-am propus, ca in cadrul acestui
articol, sa iti prezint, in detaliu, toate actele de care ai nevoie pentru dosarul de cununie civila sau cand se depun acestea la primarie.

Actele de baza:

Cererea de Casatorie, pe care o veti completa direct la primarie sau pe care o puteti descarca de pe site-urile primariilor. Este un formular tip pe care, de cele mai multe ori, nu il poti completa de mana, fiind permisa doar completarea prin dactilografiere.

Actele de identitate in original, insa, pentru siguranta voastra, va recomand sa aveti si o copie cu voi.

Certificatul medical privind starea voastra de sanatate. Atentie!!! Certificatele medicale sunt valabile 14 zile de la data emiterii si trebuie sa cuprinda mentiunea expresa ca persoanele sunt apte sau nu pentru casatorie. De asemenea, trebuie sa stii ca fiecare oficiu al starii civile cere un anumit tip de analize, deci trebuie sa va interesati din timp la primaria unde ati hotarat sa va cununati.

Timbre fiscale

Certificatul de nastere, in original si in copie.

actele pentru cununia civila
Exista si situatii in care, pe langa actele de baza, mai este nevoie si de o serie de acte adiacente, in functie de tipul de problema legala ori juridica cu care se confrunta viitorii miri.

1. Nu este vorba de o prima casatorie:

• Sentinta de divort in 2 exemplare, ambele cu sentinta definitiva si legalizate
• Timbre fiscale
• Chitanta C.E.C.
• In cazul in care casatoria anterioara a fost incheiata in alta localitate, trebuie sa depui un singur exemplar din sentinta ramasa definitiva si legalizata.

2. Unul dintre solicitanti este vaduv:

- certificatul de deces in original si in copie legalizata
- daca exista si copii in urma mariajului anterior, trebuie sa le prezinti si certificatele de nastere in original si copie nelegalizata.

3. Unul sau ambii solicitanti sunt cetateni straini:

• Certificatul de nastere original, dar si in copie, cu traducere legalizata.

• Actul care atesta desfacerea casatoriei anterioare, atat in original, cat si in copie, precum si o traducere legalizata.

• Dovada de la autoritatile locale, in cazul in care exista conventie intre Romania si statul de unde proveniti.

• In cazul in care nu exista o asemenea conventie, dovada trebuie, totusi, eliberata de Ambasada statului respectiv.

 tineri casatoriti de alta nationalitate
• Daca amandoi sunteti cetateni straini sau daca aveti domiciliul in strainatate, este necesar sa se faca dovada sederii in orasul in care se va solicita efectuarea casatoriei cel putin in intervalul cuprins intre data depunerii actelor si data oficierii casatoriei.

Nu uita, de asemenea, de buletinele de identitate valabile ale celor doi martori care trebuie sa va insoteasca in momentul oficierii casatoriei civile.

Cand se depun actele la primarie?

Inainte de a depune actele la primarie, trebuie, mai intai, sa obtii analizele medicale cerute prin lege, acestea reprezentand "dovada" medicala a faptului ca va puteti casatori. Acestea, insa, nu sunt valabile decat 14 zile, asa ca trebuie sa va miscati foarte repede odata ce le-ati primit.

Atentie!!! Unele oficii de casatorie civila impun ca la depunerea actelor sa fie prezenti ambii soti, asa ca intereseaza-te inainte de acest aspect.

Si gata... sarim la ziua nuntii

Aveti grija sa nu intarziati, deoarece, de obicei, sambata, casatoriile sunt programate chiar si din 15 in 15 minute, depinde de cei de la oficiul starii civile. Nu trebuie sa va faceti probleme pentru ca ceremonia propriu-zisa nu dureaza mai mult de 5-6 minute.

Cum este mai bine: cununia civila inainte sau in aceeasi zi cu cea religioasa?

In aces caz, alegerea este strict a voastra. Pentru a va ajuta sa va hotarati mai usor, va prezint o serie de avantaje si dezavantaje pentru fiecare situatie in parte:

ceas
Cununia civila in alta zi:

Avantaje:

• Va puteti odihni si va puteti concentra pe cununia religioasa si petrecere.
• Nu veti mai sta la cozi imense la primarie, in cazul in care o programati intr-o alta zi

Dezvantaje:

• Rudele din afara localitatii nu vor putea participa la cununia civila sau vor fi nevoiti sa faca un drum special pentru acest eveniment, in afara de cel in care ar veni si pentru petrecerea propriu-zisa.
• Daca stabiliti cununia civila in alta zi, va veti confrunta cu o mare problema si anume aceea ca nu veti sti care data sa o considerati ziua nuntii.

Cununia civila in aceeasi zi cu casatoria religioasa:

Avantaje:

• Intensitatea trairilor va fi maxima.
• Veti avea o zi UNICA in viata voastra.
• Veti avea toti prietenii aproape, fara ca ei sa fie nevoiti sa se imparta intre cununia civila si cea religioasa.

Dezavantaje:

• Este posibil sa fiti foarte obositi, stresati si prinsi in organizare.
• Riscati sa nu puteti gusta din plin fiecare moment al zilei respective.

Newsletter