Home Lifestyle Ce se întâmplă cu pielea ta după ce iei Ibuprofen

Ce se întâmplă cu pielea ta după ce iei Ibuprofen

Ce se întâmplă cu pielea ta după ce iei Ibuprofen
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Vineri, 15.03.2024

La fel ca orice alt medicament, Ibuprofenul are efecte adverse frecvente, rare și foarte rare. Există chiar posibilitatea ca pielea ta să aibă de suferit în timp ce urmezi un tratament cu Ibuprofen pentru răceală sau dureri. Cum recunoști simptomele și ce măsuri trebuie să iei?

Ibuprofenul este o substanță ce face parte din medicamentele recomandate de către medici atât pentru o banală răceală, cât și pentru dureri sau alte afecțiuni. Putem cumpăra Ibuprofen fără prescripție medicală, având în vedere să nu depășim doza zilnică recomandată, dar nu luăm în considerare efectele adverse pe care această substanță le are, la fel ca orice alt medicament. Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian, care are rolul de a aduce o ușurare instantanee în cazul inflamațiilor, de a ameliora durerea și simptomele de răceală și gripă.

Ceea ce nu știm este că pielea noastră poate fi afectată după ce luăm astfel de medicamente. Medicii dermatologi ne avertizează să fim foarte atenți în ceea ce privește doza de Ibuprofen pe care o luăm și efectele adverse care pot apărea.

Pentru început, trebuie să știi că ibuprofenul are atât efecte secundare comune, cât și rare, care se manifestă la nivelul pielii. Cele mai frecvente reacții la Ibuprofen sunt mâncărimea, fața palidă, erupțiile cutanate, leziunile, formarea veziculelor la nivelul pielii, descuamarea sau slăbirea pielii, apariția de pete roșii, precum și efectul de piele galbenă.

pastile din tub in mana

De fapt, îngălbenirea pielii și a ochilor ar putea indica afectarea ficatului, de aceea ar trebui să fii foarte atentă la aceste simptome și dacă te confrunți și cu greață, vărsături, pierderea poftei de mâncare, urină închisă la culoare, dureri de stomac, trebuie să cauți asistență medicală imediat.

Chiar dacă este un medicament recomandat de către medici, este foarte posibil să fii chiar alergică la Ibuprofen. Reacția alergică se manifestă prin apariția pe piele a urticariei, umflăturilor, mai ales în jurul ochilor și modificări ale culorii pielii. Este posibil să experimentezi și alte simptome precum bătăi neregulate ale inimii, dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, leșin sau chiar o reacție anafilactică. Nu ezita să te adresezi medicului dacă ai unul din aceste simptome.

Ibuprofenul poate cauza și o sensibilitate a pielii la razele soarelui

pastile ibuprofen

Sensibilitatea pielii la lumina soarelui este unul din cele mai ciudate efecte secundare ale Ibuprofenului. Desigur că acest lucru nu se întâmplă tuturor pacienților, dar este un risc asociat acestui medicament care se poate manifesta prin arsuri solare, apariția de vezicule și alte probleme ale pielii. Aceleași reacții ale pielii pot fi întâmpinate și de pacienții care iau antibiotice, medicamente antifungice sau medicamente pentru inimă. Totodată, versiunea de gel sau spray cu Ibuprofen poate determina o sensibilitate a pielii la lumina soarelui.

Aceste reacții apar atunci când pielea absoarbe razele UVA și provoacă leziuni celulare. Unele persoane pot experimenta aceste efecte secundare chiar de fiecare dată când iau Ibuprofen și își expun pielea la soare și pot fi foarte persistente, chiar și la câțiva ani după ce opresc administrarea medicamentelor ce au în compoziție această substanță. Pacienții care suferă de alte probleme ale pielii, cum ar fi eczema, pot descoperi că problemele cutanate se agravează atunci când iau acest medicament.

De aceea este foarte important ca imediat ce observi aceste semne după tratamentul cu Ibuprofen, să oprești administrarea medicamentului, să te adresezi medicului și să investești într-o cremă cu protecție solară bună, preferabil SPF 50, atât împotriva razelor UVA cât și UVB. Este important ca aceste produsesă conțină substanțe precum avobenzona, dioxid de titan și oxid de zinc. Ia în calcul și faptul că de regulă, compresele reci sau corticosteroizii pot ajuta la calmarea iritației pielii.

Ce să mai ai în vedere atunci când iei Ibuprofen?

femeie ia pastile in pat

Dacă medicul ți-a recomandat Ibuprofen pentru răceala de care suferi sau durerile care nu îți dau pace, ar trebui să iei în calcul existența unor afecțiuni ale pielii cum ar fi eczema, pielea sensibilă și să îți expui îngrijorările medicului care îți urmărește starea de sănătate.

Totodată, trebuie să ai în vedere faptul că supradoza de Ibuprofen este asociată, în general, cu problemele digestive, ulcer și risc crescut de atac de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, leziunile hepatice și renale sunt asociate cu utilizarea pe termen lung a Ibuprofenului.

Substanța activă poate reacționa cu alte medicamente recomandate de medic pe care le luați, cum ar fi medicamentele de inimă, medicamentele pentru convulsii sau anticoagulante. Dacă ai probleme legate de sensibilitatea gastrointestinală, probleme cu inima sau cu rinichii, dacă ești însărcinată, ai mare grijă atunci când iei Ibuprofen.

Urmează mereu instrucțiunile medicului curant și folosește medicamentul doar atunci când ai nevoie. Este de preferat chiar să cauți alternative pentru ameliorarea durerilor, pe cât posibil. Nu folosi zilnic Ibuprofenul pentru a trata durerile, ci găsește cauza acestora. Medicamentele pe bază de Ibuprofen nu sunt recomandate pentru uz zilnic, ci doar la nevoie și cu mare precauție!

Surse foto: unsplash.compexels.compexels.com, pexels.com

Surse articol: healthdigest.com

Newsletter