Home STIRI STIRI Cum sa construiesti o relatie de cuplu echilibrata - 4 aspecte de care sa tii cont

Cum sa construiesti o relatie de cuplu echilibrata - 4 aspecte de care sa tii cont

Cum sa construiesti o relatie de cuplu echilibrata - 4 aspecte de care sa tii cont
Corina Naftanaila
Luni, 08.02.2021
Nu exista o reteta universala pentru a fi un cuplu perfect, dar cu siguranta o relatie solida este una construita in timp, in conditiile in care ambii parteneri se implica pentru ca lucrurile sa functioneze bine, chiar si in momentele de criza. Prin urmare, dincolo de sentimente, este vorba despre asumare, flexibilitate, adaptabilitate si respect reciproc.

Relatiile, in general, sunt greu de gestionat, ca sa fie si durabile, insa, nimic nu este imposibil, iar, in cele ce urmeaza afli care sunt patru dintre aspectele pe care e bine sa le iei in calcul, pentru a mentine un echilibru in relatia cu partenerul de viata.

1. Adopta un stil de viata sanatos

Una dintre conditiile de baza cand vine vorba despre relatiile de cuplu reusite este mentinerea unei energii pozitive, indiferent de situatie. Din acest punct de vedere, exista un aspect, pe care foarte multi il ignora, mai ales in anii tineretii, dar care este esential pentru crearea unei atmosfere placute, si anume mentinerea unei stari de sanatate multumitoare. Prin urmare, o relatie de cuplu armonioasa inseamna si un efort comun de a adopta un stil de viata echilibrat.

cuplu fericit

O dieta sanatoasa, de exemplu, nu inseamna doar asigurarea necesarului de vitamine (A, C, D, E, K, B), ci si de minerale (calciu, fosfor, potasiu, sodiu, magneziu, zinc, iod) si de nutrienti. Specialistii de la Departamentul American de Agricultura precizeaza ca o dieta echilibrata inseamna, in primul rand, un meniu variat, din care nu ar trebui sa lipseasca fructele, legumele, alimentele care contin proteine (oua, carne slaba, nuci), produsele lactate, dar si cerealele, precum hrisca, recunoscuta pentru continutul crescut de niacina, riboglavina, piridoxina, tiamina, dar si de zinc, fier si potasiu ori fibre, care fortifica organismul. Totodata, este indicata hidratarea corespunzatoare si limitarea consumului de grasimi saturate, zahar si carbohidrati.

Pe de alta parte, un stil de viata sanatos inseamna si miscare. Incurajeaza-ti partenerul sa aveti activitate fizica cel putin 30 de minute pe zi, fie ca iesiti impreuna la plimbare sau alergat, fie ca va faceti abonamente la salile de fitness. Apoi, explica-i celui drag cat de important este sa mergeti la controalele medicale de rutina si sa fiti cu analizele la zi, pentru a preveni aparitia unor afectiuni sau pentru a gestiona eficient manifestarile celor deja existente. De asemenea, nu uita sa va asigurati un somn de calitate, de cel putin sapte ore in fiecare noapte.

2. Petrece timp de calitate cu partenerul tau

Construirea unei relatii de cuplu echilibrate inseamna si incercarea permanenta de a petrece cat mai mult timp de calitate impreuna cu cel de langa tine. Traim intr-o lume competitiva, in care totul pare o cursa contracronometru, iar momentele de relaxare devin din ce in ce mai pretioase. Asadar, este important sa iti impui limite clare intre viata profesionala si cea personala, astfel incat in timpul tau liber sa nu te mai ocupi tot de problemele legate de serviciu.

Planifica scurte iesiri de weekend in oras sau in imprejurimile localitatii unde stati, impartasiti pasiunile pentru muzica sau filme, pregatiti impreuna preparatele culinare preferate, cum ar fi delicioasele retete paine de casa, mancarurile traditionale ori exotice, si dulciurile irezistibile, care sa va aduca un plus de energie pozitiva la finalul zilelor dificile. Totodata, nu uita ca nu trebuie sa fie o ocazie speciala pentru a-ti surprinde partenerul cu mici surprize, de la o cina romantica organizata ad-hoc, pana la vacante in locuri in care nu ati mai fost. Detalii aici

3. Comunica deschis, mai ales in momentele de criza

Comunica deschis si constant cu partenerul, mai ales in situatiile de criza si despre subiectele dificile, cum sunt resursele financiare si impartirea treburilor casnice. O relatie de cuplu solida se bazeaza pe acceptarea celuilalt asa cum este, fara sa incerci sa-l schimbi cu orice pret, iar dialogurile directe si sincere sunt un mod de a castiga increderea celuilalt si de a-i arata aprecierea.

Capacitatea de a impartasi emotii, idei, aspectele care tin de chestiunile fizice sau spirituale, fara ca vreunul dintre voi sa se simta judecat sau lipsit de valoare reprezinta definitia unei comunicari excelente. Retine ca asa cum tu nu poti citi gandurile celui de langa tine, nici acesta nu poate face acest lucru, fara ajutorul tau. Prin urmare, este nevoie sa vorbiti cu onestitate despre ce ganditi, simtiti sau despre ce nevoi aveti la un moment dat.

4. Construieste o relatie de interdependenta

Studiile psihologice au demonstrat ca una dintre greselile majore pe care le fac oamenii atunci cand se implica in relatii pe termen lung e ca renunta cu totul la ei insisi. Sigur ca in viata de cuplu este nevoie sa faci, uneori, compromisuri, dar aceasta nu inseamna lipsa libertatii individuale. O relatie de cuplu echilibrata presupune interdependenta, adica existenta unui timp petrecut impreuna, dar si a unor momente dedicate propriilor nevoi.

De pilda, daca partenerul tau este pasionat de fotografie, accepta faptul ca va vrea sa dedice cateva ore pentru a studia sau pentru a gasi cele mai interesante unghiuri. La fel, daca nu ascultati aceeasi muzica si, totusi, vrei sa mergi la un concert, nu-ti reprima visurile sau dorintele, ci explica-i celui de langa tine cat de important este pentru tine sa faci acel lucru. Un partener adevarat te va intelege, cu siguranta.

Construirea unei relatii de cuplu echilibrate nu este o misiune usoara, insa, tinand cont de cateva idei si metode, cum sunt si cele de mai sus, poti face fata, cu succes, acestei provocari. Retine ca durabilitatea se bazeaza pe respect reciproc si pe un efort comun de a gasi solutii, chiar si pentru cele mai complicate probleme ce pot sa apara pe parcurs.

Sursa foto: Shutterstock

Newsletter