Home Nunta Organizare nunta Top 5 greseli ale nuntasilor si solutiile lor

Top 5 greseli ale nuntasilor si solutiile lor

Top 5 greseli ale nuntasilor si solutiile lor
Louise Tanase
Joi, 02.12.2021

Atunci cand iti organizezi nunta visezi la o zi perfecta, fara evenimente neplacute sau imprevizibile, in care sa ii ai alaturi de tine pe cei dragi: familia si prietenii. Dar, desi poate nu iti vine sa crezi, majoritatea problemelor care apar la o nunta sunt provocate tocmai de cei dragi voua, pe care i-ati invitat sa fie alaturi de voi in ziua cea mare. Pentru a nu avea neplaceri in ziua nuntii, afla cum poti sa tratezi cateva dintre cele mai comune greseli pe care le pot face invitatii la nunta.

In timpul organizarii nuntii tale si chiar in ziua cea mare vei intalni, probabil, invitati al caror comportament nepotrivit, cereri ciudate sau chiar nepoliticoase vor parea iesite din comun pentru tine. Nu fi socata - chiar daca tu cunosti eticheta comportamentului la o nunta, unii dintre prietenii vostri sau chiar membrii familiei nu sunt constienti de ce este si ce nu este acceptabil. Ce poti sa faci? Sa reactionezi cu tact. Iata cum.

 

1. Greseala invitatilor - Nu trimit confirmari!

Ce fac invitatii - Oricine a planificat vreodata o nunta sau alt eveniment de acest gen, cunoaste importanta unei confirmari punctuale. Confirmarea este importanta din foarte multe puncte de vedere: de la asezarea invitatilor la mese pana la stabilirea numarului exact de menu-uri cu firma de catering sau restaurantul unde va avea loc petrecerea. Din pacate, multi dintre cei pe care i-ai invitat la nunta, trateaza confirmarea ca pe o "fita", nu ca pe o necesitate.

Ce sa faci tu - Acorda-le invitatilor la nunta o saptamana termen de gratie, in plus fata de data limita inscrisa pe invitatie. Dupa aceasta perioada, este momentul sa le dai un telefon. O poti ruga pe una dintre domnisoarele de onoare sa te ajute cu aceasta problema, daca sunt multe confirmari care lipsesc. Cel mai bine ar fi sa trimiti tuturor un e-mail in care sa le soliciti confirmarea pana cel tarziu la data de... Dar, fiindca, din pacate, nu toata lumea foloseste acest mijloc de comunicare, tot la telefon vei ajunge.

Cum sa previi - Atunci cand scrii invitatiile, stabileste termenul-limita de primire a confirmarilor foarte scurt - aproximativ doua saptamani de la data cand trimiti invitatiile. In felul acesta vei face, speram, ca majoritatea invitatilor sa iti dea raspunsul imediat ce primesc invitatia la nunta.

 

2. Greseala invitatilor: Confirma participarea cu... invitati in plus!

Ce fac invitatii - Vestea buna este ca cei pe care ii inviti la nunta iti trimit confirmarea la timp. Vestea mai putin buna este ca vor sa participe la nunta insotiti de... altii pe care tu nu i-ai invitat sau pe care nu ii cunosti. Chiar daca invitatul tau vrea sa aduca la nunta un copil sau un partener nou, adaugarea unei persoane in plus pe confirmare este o situatie ciudata.

Ce sa faci tu - Pentru a evita sentimentele sau orgoliile ranite, trebuie sa stabilesti inca de la inceput niste reguli foarte clare, valabile pentru absolut toata lumea: este acceptat un partener doar daca este vorba de logodnic/a si copii doar peste 18 ani. Daca cineva totusi, comite aceasta greseala, vorbeste cu respectivul la telefon si explica-i ca este o regula pentru toti invitatii, ca nu este nimic personal, ca spatiul sau bugetul te limiteaza, dar ca ai o lista stricta de invitati si nu te abati de la ea.

Cum sa previi - Tipareste regulile pe confirmarea de participare, in asa fel incat invitatii sa o cunoasca inainte de a confirma sau nu participarea la nunta. De asemenea, asigura-te ca invitatia este facuta exact, adica "Mihaelei Popescu", nu "Familiei Popescu", daca nu ai de gand sa ii inviti pe toti, cu copil, soacra si catel la nunta. Spune-le parintilor, familiei, prietenilor, despre aceasta regula a ta si fii sigura ca ei vor imprastia vorba dinainte sa trimiti tu invitatiile. Cu cat invitatii vor lua cunostinta mai repede de aceasta regula, cu atat vei evita mai multe conversatii sacaitoare.

3. Greseala invitatilor - Te bombardeaza cu multe intrebari despre nunta!

Ce fac invitatii - Imediat ce afla ca urmeaza sa te casatoresti, ca ai stabilit data nuntii sau au primit invitatia, incep sa iti dea telefoane sa te intrebe cum merg pregatirile pentru nunta. Pe masura ce data nuntii se apropie, telefoanele se intetesc, iar intrebarile curg suvoi, repetandu-se de la invitat la invitat.

Ce sa faci tu - Asigura-te ca fiecare invitat primeste informatiile de care are nevoie despre locatii, transport, cazare si meniu, despre ora la care are loc ceremonia si altele de acest gen. Adica informatii utile. Pentru invitatii in pas cu tehnica moderna, poti crea un blog special pentru nunta, unde sa scrii din timp aceste informatii, plus cateva in plus, cum ar fi lucruri interesante de facut in orasul in care va avea loc nunta, baruri si restaurante bune, hoteluri comode (si preturile camerelor) si mai ales o harta pentru cei care nu cunosc orasul. De asemenea, asigura-te ca toata lumea primeste (fie pe e-mail, fie prin posta traditionala) orarul zilei nuntii si itinerariul exact.

Cum sa previi - Si pentru cei tehnofobi dar si pentru invitatii sacaitori roaga una dintre domnisoarele de onoare sa isi puna la dispozitie numarul de telefon pentru lamuriri suplimentare. Poti chiar sa scrii respectivul numar de telefon pe invitatii, cu precizarea "pentru informatii suplimentare".

4. Greseala invitatilor: Toasturi neasteptate

Ce fac invitatii - Nuntile pot fi evenimente emotionante si toasturile reprezinta oportunitati pentru prieteni si membrii familiei de a-si impartasi cu ceilalti invitati, sentimentele. Aceste sentimente (combinate cu alcool) pot face un glumet dintr-un nuntas serios si de incredere si il pot indemna sa ia microfonul si sa tina un discurs fara sa fie rugat. Povestioare jenante, glume picante, balbaieli si alte incidente - toate isi pot gasi locul intr-un toast neprevazut in program.

Ce sa faci tu - Din pacate, nu ai ce sa faci decat sa zambesti si sa suporti. In cazul in care toastul pare sa nu se mai termine, roaga cavalerul de onoare sa faca semn orchestrei sau dj-ului sa porneasca muzica. Ceilalti nuntasi vor aprecia si ei finalul impus.

Cum sa previi - Asigura-te ca dj-ul sau maestrul de ceremonii are o lista cu toti cei care vor tine un toast / discurs. Da instructiuni clare ca nimeni care nu este pe lista sa nu poata tine un toast in fata nuntasilor si sub nici o forma sa nu se inmaneze microfonul celor neprogramati, indiferent de rugaminti, persuasiune sau "atentii" oferite.

 

5. Greseala invitatilor: Dedicatii muzicale

Ce fac invitatii - In mijlocul petrecerii nuntii tale, auzi o melodie pe care nu stii sa o fi avut in playlist sau, si mai rau, o melodie apartinand unui gen muzical care iti displace profund. Cand privesti dezorientata in directia orchestrei / dj-ului, il observi pe unul dintre prietenii tai zambind fericit si strigand: "pentru mireasa de la mine!"

Ce sa faci tu - In primul rand, nu intra in panica! Cererile de acest fel sunt inevitabile, iar daca orchestra sau dj-ul cred ca ar prinde bine pentru atmosfera sa raspunda pozitiv acestor cereri, ar putea sa dea curs dedicatiilor nuntasilor. Ar putea sa fie in regula - nu poti sa controlezi chiar totul la petrecerea de nunta. Dar, daca melodiile solicitate iti dau dureri de cap si de urechi, dupa ce se incheie respectiva melodie, mergi si vorbeste cu dj-ul sau orchestra. Spune-le clar ca nu doresti asemenea muzica la nunta ta si ca ai vrea sa nu mai raspunda solicitarilor nuntasilor.

Cum sa previi - Pentru a evita asemenea neplaceri, stabileste foarte clar playlist-ul cu dj-ul, formatia sau orchestra care va asigura muzica nuntii. De asemenea, da-le o lista cu ce nu vrei sub nici o forma sa asculti la nunta ta, fie ca este vorba de un gen muzical (de exemplu, manele) sau de un interpret sau chiar melodie. De asemenea, trebuie sa ii informezi daca vrei sa permita dedicatiile si cu ce frecventa sau daca vrei sa refuze politicos absolut orice solicitare sau dedicatie.

Iad daca vrei sa fii un invitat perfect, descopera si 15 lucruri nepoliticoase  pe care cei mai multi oameni le fac la nunta, fara sa isi dea seama.

 

Newsletter