Home Nunta Organizare nunta Statui vii la nunti - Interviu cu designerul Alexandra Margineanu

Statui vii la nunti - Interviu cu designerul Alexandra Margineanu

Statui vii la nunti - Interviu cu designerul Alexandra Margineanu
Oana Voncick
Joi, 29.08.2013
Ca definitie, o statuie vie sau o statuie vivanta este un artist care poate sa stea nemiscat o perioada lunga de timp. Inceputul unor astfel de manifestari artisitice se gaseste in Renastere, cand grupuri de ,,statui vii” reinterpretau tot felul de scene (tableau vivant) cu ocazia unor festivitati precum ,,intrarile regale”.

Imbracati in costume inedite, pictati pentru a da cat mai mult impresia ca sunt cu adevarat un fel de sculpturi, statuile vii au trecut, in prezent, de la a servi doar divertismentului stradal. Tot mai multe cupluri aleg sa aduca la nunta lor astfel de artisti.

Am vrut sa aflam detalii despre statuile vii si costumele impresionante necesare pentru a realiza momente creative la o nunta, prin urmare, am stat de vorba cu Alexandra Roxana Margineanu, designer vestimentar al companiei de teatru, acrobatie si jonglerie Famous.

Spuneti-mi despre conceptul de statui vii. Cum a fost implementat de compania dumneavoastra si cat de cautate sunt?

E nevoie de foarte mult talent, capacitate de concentrare si exercitiu pentru a ajunge o "statuie" de succes. Trebuie sa ramai nemiscat o lunga perioada de timp, iar acest lucru cere o autodisciplinade fier.

Nu ai voie sa clipesti sau sa respiri vizibil, iar de pe fata ta trebuie sa dispara orice expresie si totusi sa ramana fericirea.Este o ramura artistica greu accesibila daca doresti performanta. Noi am adoptat aceasta ramura  ce tine de teatru – pantomima, intrucat sunt ideale pentru orice tip de eveniment, pot servi drept reclama sau comitetul de primire, uimind si, totodata, lasand o impresie placuta invitatilor.

Cum ganditi costumele?

Creativitatea nativa definitivata prin studii de specialitate pentru design vestimentar ma ajuta sa concept, sa creez si sa realizez intreaga vestimentatie in functie de obiectiv. Adesea ma aflu in situatia in care trebuie sa creez costumatia personajelor la comanda, deoarece evenimentul are o tematica anume.

Acesta este si cazul statuilor vii grecesti, care au fost concepute in ideea realizarii unei iluzii optice, ca si cand busturile statuetelor sunt asezate pe coloane ionice.Cat dureaza realizarea unor astfel de costume?

Uneori dureaza o zi sa fac o tinuta la gata, si aici dau exemplu personajelor bufoni. Alteori tinuta parca se indaratniceste, iar munca pentru un costum finit ajunge pana la 48 de ore de constanta munca.

Lucrand de noua ani cu materiale textile, am inceput sa vad cum tinuta are viata sa proprie. Tocmai din acest motiv, acord o deosebita atentie in realizarea produselor vestimentare si imi ofer ragazul necesar in a le crea.

   
Care ar fi cele mai interesante/complexe costume pe care le-ati lucrat pentru statuile vii de la o nunta?

Cand spunem secolul XVIII, ne gandim la acele minunate produse vestimentare baroce, realizate in totalitate la mana, ce tradeaza o finete si o migala exceptionala. Fac aceasta remarca deoarece pentru zilele orasului Cluj - Napoca, am realizat zece tinute din acea perioada pentru statuile vii de epoca.

Desigur, am simplificat si epurat in acelasi timp tinuta de acele detalii pretentioase, ajungand doar la croiul specific secolului si la nelipsita broderie.

Cu toate acestea, insa, realizarea acestor tinute s-a efectuat intr-o luna de zile.

Ce presupune pregatirea momentelor cu statui vivante la o nunta?

Conteaza foarte mult interactiunea cu clientul, dorintele mirilor si tema nuntii. In urma discutiilor si preferintelor clientului, si a brainstormingului cu echipa Famous, ajung pe hartie fantezii, ce dupa un intreg proces de realizare, impreuna cu prestatorul, creaza emotii si zambete.

Despre compania Famous

Famous este o companie de teatru, acrobatie si jonglerie, infiintata in anul 2009 ce are in componenta 13 artisti.  Ea are mai multe domenii de activitate precum teatru, performanta, design vestimentar, scenografie si make-up.

Gasiti detalii despre Famous, pe pagina lor oficiala de Facebook sau pe site-ul oficial al companiei.

Newsletter