Home Nunta Organizare nunta Furatul miresei

Furatul miresei

Furatul miresei
Aniela Gheorghe
Joi, 30.10.2008
   Traditia romaneasca spune clar: in noaptea nuntii mireasa este furata si mirele trebuie sa o rascumpere. Furatul miresei este unul din obiceiurile amuzante dar si emotionante ale unei nunti.

   Originea acestui obicei nu este cunoscuta exact. Se considera ca mirele trebuie sa isi priveasca toata seara aleasa caci altfel, intr-un moment de neatentie aceasta poate fi furata. Astazi sunt reinterpretari ale acestei datini, in unele zone fiind furat si mirele. Tot ca o traditie, sunt regiuni in care se spune ca mireasa trebuie sa fie purtata pe brate de catre rapitori pentru a avea noroc. Un alt obicei legat de furatul miresei este ca daca a fost furata inainte de ora 12 nasul este cel care o rascumpara iar daca a fost rapita dupa miezul noptii, atunci mirele este cel care isi rascumpara sotia. Uneori alaturi de mireasa este rapita si nasa.
Ca "moneda de schimb" rapitorii cer cel mai adesea sticle de bautura sau ii cer mirelui sa indeplineasca diverse sarcini, spre deliciul miresei dar si al invitatilor. Mirele poate fi pedepsit ca nu si-a pazit sotia si a permis sa ii fie furata, sau i se poate cere sa isi dovedeasca dragostea pentru ea.

   De multe ori mireasa comploteaza cu rapitorii, insa se intalnesc si cazuri in care ea nu doreste sa fie rapita. Asa ca cei care i-au pus deja gand rau, profita de orice clipa de neatentie a mirelui pentru a-i fura aleasa, fie ca ea vrea sau nu.

   O data furata mireasa trebuie stabilit si un loc unde sa fie dusa. Si pentru ca este o seara de distractie cel mai bine ar fi sa fie dusa intr-un loc de distractie: la discoteca sau intr-un club. Daca nunta are loc in Bucuresti, deja s-a incetatenit ideea ca mireasa sa fie furata si dusa la Arcul de Triumf cum la fel de bine ar putea sa mearga intr-un parc de distractii. Miresele mai romantice pot merge la o plimbare pe faleza sau pe malul marii.

   Iata cum o nunta poate fi amuzanta si distractiva in acelasi timp. Indiferent de locul unde alegeti sa duceti mireasa cand o furati nu uitati sa va distrati si sa petreceti momente de neuitat.
Newsletter