Nu ești singura persoană care nu poate să doarmă bine noaptea sau nu adoarme în prima jumătate de oră după ce se așază în pat. Nu neapărat suferi de insomnie, dar nici nu te odihnești bine și a doua zi nu mai dai randamentul normal. Faptul că nu te odihnești suficient impactează atât viața ta personală, cât și profesională, randamentul pe care îl dai a doua zi, felul în care te porți cu persoanele din jur, existând posibilitatea de a dezvolta probleme digestive, de a avea o imunitate scăzută sau de a dezvolta depresie sau anxietate. De aceea, este foarte important să adormi cât mai repede și să dormi cel puțin șase-șapte ore pe noapte.
De ce adormi greu?
Fiecare persoană trebuie să știe de ce adoarme greu, ce o frământă și de ce nu se poate odihni, când pune capul pe pernă. Atunci când ne pregătim de culcare, trebuie să fim calmi, liniștiți. Din păcate, cei mai mulți dintre noi mergem noaptea la culcare cu un bagaj emoțional foarte greu și stresul la care am fost supuși. Dacă muncim foarte mult, consumăm diferite substanțe precum alcool sau alte produse care scad calitatea și cantitatea somnului, dar și dacă suferim de o anumită afecțiune, odihna nu mai este chiar atât de plăcută.
Șapte sfaturi care te vor ajuta să adormi mai repede și mai profund
1. Nu consuma alcool înainte de culcare
Ai putea crede că un pahar de vin te poate adormi mai repede și vei reuși să te odihnești ca un prunc opt ore, dar lucrurile stau complet opus. Cercetările recente arată faptul că alcoolul nu contribuie la un somn liniștit, ci mai degrabă te trezești mult mai iritat, cu dureri de cap și o senzație de amețeală. În plus, în funcție de cantitatea de alcool pe care o consumi, va trebui să te trezești toată noaptea pentru a o elimina.
2. Creează o rutină înainte de culcare
La fel ca și în cazul bebelușilor, și la adulți, dacă au un soi de rutină înainte de culcare, organismul lor poate percepe mult mai ușor senzația de somn și pot adormi liniștiți. Poate că ar fi bine ca înainte de culcare să limitezi accesul la telefon cu cel puțin 45 de minute înainte, să faci o baie fierbinte, să bei un pahar de lapte sau un ceai de mușețel, să aprinzi o lumânare parfumată, să spui o rugăciune sau orice altă rutină care consideri că ar fi potrivită pentru credințele și obișnuințele tale.
3. Transformă-ți dormitorul într-o peșteră
Un somn liniștit se petrece într-un mediu întunecos și lipsit de zgomot. Așadar, înainte de a adormi, închide televizorul, închide luminile, trage draperiile, dacă este nevoie și creează-ți un spațiu confortabil, întunecos în care te poți odihni întreaga noapte.
4. Încearcă să te încadrezi în programul de somn pe care ți-l propui
Un alt sfat pe care experții ni-l dau în acest sens este să ne facem un program de somn. Adică să ne trezim în fiecare dimineață la o anumită oră, să ne culcăm în fiecare seară la o anumită oră. Organismul se va obișnui cu acest ritm și ne va fi foarte ușor să adormim, dar și să ne trezim. Dacă îți propui să adormi în fiecare seară la ora 21:00, încearcă să nu depășești cu jumătate de oră, maximUM o oră ceea ce ți-ai propus pentru a avea succes.
5. Nu te mai uita tot timpul la ceas
Dacă te gândești mereu „Dacă o să adorm într-o oră, atunci o să prind opt ore de somn”, „Dacă o să adorm până la 22:00, atunci sigur dimineață o să fiu mult mai odihnit fecât ieri”, îți faci rost de o noapte albă. A privi obsesiv ceasul de pe noptieră este în defavoarea celor care vor să adoarmă repede sau mult.
6. Încearcă să-ți faci un plan de rezervă pentru momentele în care nu poți să adormi
Dacă nu poți să dormi și rămâi în pat chinuindu-te să îți închizi ochii cu orice preț și uitându-te la ceas mereu, nu îți faci decât rău. Mergi până în bucătărie și bea un pahar cu apă, privește puțin pe fereastră sau fă orice altceva îți distrage atenția de la faptul că nu pot să dormi, fără a alege activități care te suprastimulează precum privitul la televizor sau pe telefon, și vei avea surpriza ca, atunci când te întorci înapoi în pat, să adormi imediat.
7. Cere ajutor de la specialiști
Poate că suferi de insomnie sau de o altă afecțiune care nu te lasă să adormi. În cazul în care lucrul acesta se repetă nopți în șir, luni la rând, este important să căutăm ajutorul unui psiholog sau al unui medic specializat, care ne poate face recomandări pertinente în acest sens.
Nu te alarma dacă nu poți să dormi din primele cinci minute în care pui capul pe pernă. Alarmează-te când trec trei, chiar patru ore și nu poți adormi, când pierzi nopțile și suferi zilele, și încearcă să îți formezi un fel de rutină înainte de culcare în care să eviți folosirea telefonului, consumul de alcool și elimină orice factori stimulanți din jurul tău pentru a dormi ca un prunc.
Surse foto: pexels.com, unsplash.com
Surse articol: popsugar.co.uk