Home STIRI STIRI SUA: Circa 300 000 de femei au murit de cancer mamar ca urmare a avortului, din 1973

SUA: Circa 300 000 de femei au murit de cancer mamar ca urmare a avortului, din 1973

SUA: Circa 300 000 de femei au murit de cancer mamar ca urmare a avortului, din 1973
Alexandra Negreanu
Joi, 05.01.2012
Un cercetator de varf afirma ca avortul a dus la cel putin 300.000 de cazuri de cancer mamar cu urmari fatale in SUA, incepand cu momentul in care Curtea Suprema a liberalizat avortul, in 1973.

In urma a zeci de milioane de avorturi practicate de atunci si cu solide cercetari care confirma riscul crescut al aparitiei cancerului de san ca urmare a avortului, aceasta situatie nu este surprizatoare, desi lobby-ul proavort face eforturi colosale pentru a convinge ca avortul ar fi o interventie medicala sigura si fara urmari deosebite.


Profesorul Joel Brind, endocrinolog la Baruch College din New York, a lucrat cu o echipa de alti oameni de stiinta la un raport publicat in 1996 in Journal of Epidemiol Community Health, aratand un risc cu 30% mai crescut de a dezvolta cancer mamar la femeile care au facut un avort. Recent, el a facut precizari suplimentare pentru portalul LifeNews.com, referitor la numarul de femei care au devenit victime ale bolii.


"Daca luam in calcul riscul general de aparitie a cancerului mamar in randul femeilor de 10% si il crestem cu 30%, obtinem un risc de 13%". Brind explica: "Luand in calcul cele 50 de milioane de avorturi, cate s-au produs de la verdictul in cazul Roe vs. Wade, atingem un record de 1,5 milioane de noi cazuri de cancer mamar. La o mortalitate medie de 20% incepand cu 1973, ar insemna ca legalizarea avortului a dus la 300.000 de decese suplimentare datorate cancerului mamar dupa 1973."


Estimarea lui Brind exclude decesele din boala cauzata in urma avortarii primei sarcini, factor de risc de mult recunoscut in aparitia cancerului mamar.


Karen Malec, lidera a Coalition on Abortion/Breast Cancer (Coalitia privind Avortul si Cancerul mamar, o grupare de informare a publicului), spune ca numarul de studii care arata legatura cauzala dintre cele doua a continuat sa creasca dupa analiza lui Brind din 1996, care a implicat studiile majore existente la acea vreme.
"In ultimii doi ani, patru studii epidemiologice si o evaluare au raportat legaturi intre avort si cancerul de san", a afirmat aceasta. "Unul dintre studii a avut-o drept co-autoare pe Louise Brinton, sefa de department la National Cancer Institute (Institutul National de Oncologie). Am numarat aproape 50 de studii epidemiologice publicate din 1957 care au semnalat o astfel de legatura. Studiile biologice si experimentale sustin de asemenea afirmatia."
"Expertii au dovedit ca aproape toate cele 20 de studii care neaga legatura dintre avort si cancerul mamar au fost fraudate. Asemenea musamalizarii evidentei legaturi dintre fumat si cancer, aceste studii sunt menite sa faca femeile sa creada ca avortul nu este periculos", a adaugat Malec.


Dr. Angela Lanfranchi, profesor de chirurgie la Scoala Medicala Robert Wood Johnson din New Jersey, a tratat, in calitatea sa de co-director al programului Sanofi-Aventis pentru ingrijirea sanului de la Centrul Oncologic Steeplechase, nenumarate femei puse in fata diagnosticului de cancer mamar.


D-na Lanfranchi a depus marturie, in 2002, intr-un proces deschis in statul California impotriva Planned Parenthood (cel mai important furnizor de servicii de avort din America de Nord, cu o cifra de afaceri de 1 miliard de dolari anual) despre convorbiri private cu experti de top care au fost de acord ca avortul creste riscul aparitiei cancerului mamar. Acestia insa au refuzat sa discute public problema pe motiv ca este "prea politica".


Intr-un articol aparut in jurnalul medical Linacre Quarterly (citat de LifeNews.com) Angela Lanfranchi vorbeste despre problemele pe care le creeaza avortul femeilor:
„Avortul provocat induce risc crescut de cancer de san pentru ca opreste schimbarile fiziologice normale aparute in glanda mamara in timpul unei sarcini duse la termen si care scad riscul de cancer de san. O femeie care duce o sarcina la termen la 20 de ani prezinta un risc cu 90% mai scazut de a face cancer mamar decat o femeie care asteapta pana la 30 de ani pentru a naste.


Tesutul mamar, dupa pubertate si inaintea unei sarcini duse la termen, este imatur si vulnerabil la aparitia cancerului. Saptezeci si cinci la suta din acest tesut prezinta lobuli (subdiviziune anatomica si functionala a unui lob, n.n.) de tip 1, de unde incepe cancerul ductal si 25% lobuli de tip 2, de unde incepe cancerul lobular. Cancerul ductal este raspunzator de 85% din cazurile de cancer mamar, pe cand cancerul lobular are o incidenta de 12-15%.


De indata ce o femeie concepe, embrionul secreta hormonul hCG (gonadotropina corionica umana), hormon care apare la testele de sarcina. HCG face ca ovarele mamei sa creasca nivelul de estrogen si progesteron in organism, rezultand o dublare a tesutului mamar existent.


Dupa jumatatea perioadei de sarcina, la 20 de saptamani, fatul/placenta produce hormonul hPL (hormonul lactogen placentar), care maturizeaza tesutul mamar pregatindu-l pentru a produce lapte.
Numai dupa 32 de saptamani organismul a produs suficient tesut cu lobule tip 4, care sunt rezistente la cancer, asa incat riscul cancerului de san scade.
Avortul indus, intrucat este facut inainte de 32 de saptamani, lasa organismul mamei cu mult tesut vulnerabil la aparitia cancerului. De aceea si o nastere prematura, inainte de 32 de saptamani, nu doar un avort, creste sau chiar dubleaza riscul aparitiei cancerului mamar. (De notat ca avortul este factor de risc inclusiv pentru nasterile premature ulterioare, n.n.)
La finalul sarcinii, 85% din tesutul mamar este rezistent la cancer. Cu fiecare sarcina ulterioara, riscul aparitiei bolii scade cu inca 10%."

 

Newsletter