Vei gasi pe piata o serie de ventilatoare de camera, unele au incorporat si un recipient pentru apa, iar altele sunt destinate montarii pe tavan, astfel incat sa nu ocupi loc in incapere. Detalii aici. Daca ai un simplu ventilator cu picior sau unul de birou, ii poti imbunatati perfomanta intr-un mod simplu. Pune un pachet mai mare de gheata in bataia ventilatorului si vei simti ca aerul din camera se raceste considerabil. Astfel, poti scadea cu cateva grade temperatura la interior cu acest truc la indemana oricui.
Caldura excesiva duce la deshidratarea corpului, la dureri de cap, moleseala si stare de rau. De aceea, e bine sa fii foarte atent in ceea ce priveste hidratarea pe perioada caniculei. Cel mai bine este sa consumi apa rece de la frigider combinata cu apa la temperatura camerei. Astfel, nu risti sa te doara in gat, iar diferenta dintre temperatura corpului si temperatura lichidului nu va mai fi atat de mare. Tine o sticla sau un pahar de apa langa tine tot timpul cand lucrezi la birou, iar atunci cand s-a incalzit, ridica-te si bea apa proaspata de la sursa pe care o ai.
In incaperile in care bate puternic soarele pe timpul zilei, in special la pranz, e bine sa existe draperii sau jaluzele care sa blocheze razele. Vei simti mai racoroasa o incapere in care ferestrele sunt acoperite, decat o incapere cu geamurile larg deschise, in care soarele patrunde peste tot. E bine ca aceste draperii sa fie cat mai opace si eventual mai inchise la culoare, pentru o mai buna protectie. Pe timpul noptii, e bine insa sa le dai deoparte si sa lasi toate geamurile deschise larg, astfel incat casa sa se racoreasca bine.
Pe timpul verii, e bine sa folosesti o apa mai calaie sau chiar rece, astfel incat corpul sa se racoreasca si sa se relaxeze. Daca esti acasa o perioada mai mare de timp, poti face dusuri si pe parcursul zilei, astfel incat corpul sa simta mai rar senzatia de caldura excesiva. Pentru un plus de racorire, poti folosi un gel de dus cu menthol, care iti va conferi si mai mult senzatia de relaxare a pielii. Lasa geamul deschis la baie sau chiar usa deschisa, astfel incat sa intre aer proaspat in baie si sa nu se creeze un efect de sauna de la umiditate si caldura.
Bumbacul este o fibra naturala care lasa pielea sa respire. De aceea, este cel mai bun material pe perioada verii. Opteaza pentru bumbac atat in ceea ce priveste lenjeriile de pat, cat si pijamalele. Materialul nu se lipeste de piele, iar asternuturile realizate din bumbac sunt mai racoroase. Astfel, confortul este mai ridicat decat in cazul altor tipuri de tesaturi. Iar cu cat firele sunt tesute mai rar, cu atat materialul este mai bun pentru perioadele caniculare.
Exista diverse lucruri pe care le poti face pentru a te racori pe timp de zi si noapte. Plaseaza pungi de gheata pe incheieturile mainilor si pe ceafa, deoarece aici sunt mai aproape vasele de sange de piele, iar scaderea temperaturii corpului se va face mai rapid. Pe timp de noapte poti pastra un recipient cu apa langa pat, iar daca nu reusesti sa adormi, racoreste-ti picioarele in apa si vei vedea apoi ca te simti mai bine. Pastreaza o sticla de apa pe noptiera langa pat, poate fi foarte rece initial, fiindca oricum ulterior se va incalzi pe timpul noptii. Cand te trezesti deshidratat, poti bea repede, fara sa fie nevoie sa te ridici din pat si astfel vei adormi la loc usor. In noptile nefiresc de calde, poti dormi pe o saltea pe jos, deoarece acolo aerul este mai racoros si astfel vei avea nopti mai odihnitoare decat daca ai fi dormit in pat.
Tine cont de aceste sfaturi pentru zilele si noptile calduroase din aceasta vara. Vei vedea ca temperatura din interior va fi mai scazuta decat de obicei, iar corpul tau se va simti mai relaxat, in ciuda caniculei de afara. Iar cand ai ocazia, iesi la terase care sunt prevazute cu dispozitive de racire, stai in parc la umbra sau mergi in vacanta la mare sau la munte, acolo canicula nu se va resimti la fel de dificila ca in oras.
Sursa foto: pexels.com