Home STIRI STIRI Ce mancam in Post? Sfaturi pentru o alimentatie corecta din Abecedarul de Nutritie

Ce mancam in Post? Sfaturi pentru o alimentatie corecta din Abecedarul de Nutritie

Ce mancam in Post? Sfaturi pentru o alimentatie corecta din Abecedarul de Nutritie
Raluca Cristea
Marţi, 09.04.2013
Postul dinaintea Invierii Domnului este cel mai lung dintre cele patru posturi de durata ale Bisericii Ortodoxe, fiind denumit si Postul Mare. Anul acesta, Postul Sfintelor Pasti a inceput pe 18 martie si se va incheia in data de 5 mai. In general, postul ne ofera beneficii numeroase ce tin atat de de bunastarea sanatatii corpului, cat si de latura noastra spirituala. Aplicat gresit, postul poate prezenta insa tot atatea riscuri. Prof. dr. Nicolae Hancu, autor al Abecedarului de Nutritie si membru de onoare al Academiei Romane, explica in ce consta un meniu de post autentic si sanatos.

Regula de baza este de a sti in ce cantitate si cum sa consumam alimentele de origine vegetala, precum soia, ciuperci, mazare, linte etc., in asa fel incat alimentatia sa ne ofere un aport caloric echilibrat, care sa nu ingrase, dar nici sa nu slabeasca. Iata cateva exemple de alimente recomandate pentru meniurile de zi cu zi din perioada postului, care asigura detoxifierea corpului.

Pentru micul dejun, fie putem inlocui lactatele cu iaurturi si lapte din soia, fie optam pentru fulgi cu ceai si paine prajita. Tot la micul dejun, putem alege salata de vinete, zacusca sau humus, evident in cantitate adecvata si cu un adaos de ulei minim. Bineinteles, nu vor lipsi fructele, insa atentie la calorii: nu se vor depasi 3-4 fructe pe zi.

Masa de pranz ne ofera cea mai mare varietate de alimente si in perioada postului. Astfel, putem gati ghiveciuri de legume, mancare de mazare si fasole sau preparate pe baza de orez cu legume. Este exclusa ceapa prajita in pregatirea lor. Tot pentru pranz, sunt recomandate si legumele la gratar sau fierte. Prof. dr. Nicolae Hancu atrage atentia in mod special la prepararea cartofilor, unul dintre alimentele de baza pentru post. In cartea ,,Abecedar de Nutritie", acesta ne recomanda sa consumam cartofi copti sau fierti, in schimbul celor prajiti, care contin de 3-4 ori mai multe calorii, in aceeasi cantitate.

Seara, pentru cina, avem la indemana o bogatie de salate, in diverse combinatii, asezonate pentru gust cu condimente si branza din soia. Cel mai indicat este tofu natural, nu cel in ulei sau foarte sarat.

Tot pentru perioada postului, aflam din Abecedarul de Nutritie ca trebuie sa avem grija la anumite capcane ce pot dauna sanatatii. Prima greseala se refera la consumul in exces. Pentru ca mancarurile de post nu sunt foarte satioase, avem tendinta sa le consumam in cantitati mari, ne informeaza Prof. dr. Nicolae Hancu. Astfel se explica faptul ca, desi respecta tot postul, multe persoane se ingrasa in aceasta perioada.

Atentie la consumul de ulei si sare! Mancarea de post nu are gust, de aceea adaugam ceva mai multa sare cand gatim, aliment extrem de periculos in special pentru varstnici. De asemenea, riscam sa folosim uleiul in cantitati peste limita permisa in acesta perioada, la salate, zacusca, ghiveci si alte mancaruri gatite. Uleiul se pune din lingura, nu direct din sticla, iar de obicei este suficient una singura.

„Desi este vegetal si sanatos, uleiul se consuma sub un anumit imperativ care se cheama cumpatare. Este un aliment nobil din punct de vedere religios, dar si o sursa de ingrasare, astfel ca trebuie sa-l consumam cu masura. De fapt, cumpatarea este cuvantul-cheie pentru toata perioada postului", ne informeaza Prof. dr. Nicolae Hancu.

Pentru a evita riscul imbolnavirii sau agravarea unor afectiuni de care suferim, nu se recomanda postul negru. Un motiv este pierderea de substante nutritive si de calorii din organism. De asemenea, postul negru poate agrava starea de sanatate a persoanelor care sufera de diabet, gastrita, enterocolita, ulcer sau anemie. Postul normal poate fi de asemenea periculos pentru persoanele care sufera de afectiunile mentionate mai sus si nu este recomandat pentru varstnici si copii. Totodata, nu se va considera postul ca o modalitate de slabire si nu trebuie confundata aceasta perioada cu o cura de slabire.

Prof. dr. Nicolae Hancu atrage atentia si asupra produselor de post din supermarketuri sau de tip patiserie. Acestea nu numai ca sunt periculoase, insa majoritatea nu indeplinesc conditiile de baza traditionale a ceea ce inseamna, de fapt, postul. Astfel, cea mai buna mancare de post este cea preparata acasa.

In final, daca obisnuiti sa respectati postul, Abecedarul de Nutritie va recomanda ca in aceasta perioada sa aveti grija de sanatatea dumneavoastra, luand in calcul sfaturile si atentionarile mentionate.

Puteti invata sa fiti propriii vostri nutritionisti cu ,,Abecedarul de Nutritie". Cartea cuprinde 10 lectii despre ce inseamna Alimentatia Sanatoasa si ne ajuta sa intelegem rolul nutritiei pentru sanatatea organismului. Editat sub egida Academiei Romane, „Abecedarul de Nutritie" este disponibil in librarii si poate fi achizitionat online pe site-ul oficial: www.abecedar-nutritie.ro.

„Abecedar de Nutritie" este o carte realizata de prof.dr. Nicolae Hancu, in colaborare cu dr. Cristina Nita si dr. Anca Craciun. 



Tu obisnuiesti sa respecti perioadele de Post? Daca da, ce alimente alegi sa consumi cel mai des?

Newsletter