Home STIRI STIRI Ce greseli sa eviti in amenajarea unui dormitor mic

Ce greseli sa eviti in amenajarea unui dormitor mic

Ce greseli sa eviti in amenajarea unui dormitor mic
Corina Naftanaila
Vineri, 07.08.2020
Daca te-ai mutat in chirie, insa intr-o locuinta nemobilata sau partial mobilata, sau ti-ai achizitionat un apartament cu doua camere, dar dormitorul e foarte mic, trebuie sa te gandesti la o amenajare eficienta. In primul rand, ai mare grija sa nu transformi camera intr-un loc inghesuit si aglomerat, caci nu numai ca nu te vei putea relaxa, dar si calitatea somnului tau va fi puternic afectata. In aceasta camera in care iti vei petrece foarte mult timp, cel putin opt ore zilnic, fiecare centimetru conteaza, iar depozitarea o poti face inteligent, nu „incarcand” decorul.
In al doilea rand, nu te hazarda sa iei mai multe obiecte, fara legatura intre ele, si sa te decizi intr-un final unde le vei gasi locul, daca pot fi valorificate pe balcon sau in hol, ori aduse in dormitor. Inca de la inceput trebuie sa te decizi asupra a ceea ce vrei si sa iti adaptezi ideea la cateva principii de organizare si de design. In caz contrar, risti sa amesteci stiluri diferite si sa transformi dormitorul intr-o incapere lipsita de coerenta si personalitate. Astfel, daca vrei sa iti transformi dormitorul intr-un refugiu placut, in acea incapere in care sa te simti in largul tau, in care sa iti placa sa citesti, sa lucrezi si sa dormi, desigur, foloseste aceste idei de amenajare si organizare intr-un spatiu restrans.

Mobilierul

Daca e vorba de o chirie, stabileste cu proprietarul daca vrea sa investeasca in mobilier, care e bugetul in care trebuie sa te incadrezi sau care ar putea fi alternativele. In ultimul caz mentionat, poate gasesti ceva care se pliaza cerintelor tale la mana a doua sau pe un grup de donatii, de tip free recycle. Chiar si asa, nu te multumi cu orice, ci ramai fidela planului initial, oricat de multe eforturi ar presupune.

amenajare-dormitor

Daca esti pe cont propriu, incearca sa achizitionezi piese care pot fi usor demontate si transportate, rezistente si care nu se demodeaza. E de preferat sa achizitionezi mobila ce contine colturi rotunjite. Motivul este usor de intuit: va ocupa mai putin spatiu si poate avea locuri de depozitare ascunse, ideale in aceasta situatie.

Pat single sau canapea extensibila

Si in cazul in care e vorba de casa ta, aceste reguli pot fi aplicate. Alege un pat single, daca locuiesti singura, sau o canapea extensibila. Daca tii mult la confort, ia unul de doua persoane, dar evita marimea king size, pentru ca risti sa iti ocupe toata camera si sa acapareze astfel intregul spatiu. Indiferent ce alegi, orienteaza-te catre ceva care sa aiba sertare pentru depozitare sau posibilitatea dedesubt cutii. Dulapul, mai ales daca e mare, poate fi pus pe hol, iar langa pat sa pui doar o noptiera, eventual cateva polite suspendate pe care sa asezi carti si obiecte de decor, insa nu foarte multe. Alege culorile deschise, deoarece acestea dau impresia de lux, dar mai ales de spatiu.

Accesoriile

Chiar si o mobila veche, folosita anterior, poate fi „salvata" cu ajutorul accesoriilor. Pune mai ales accent pe detalii, de exemplu, alege un model de covoare moderne, in tendinte, care va conferi o nota fresh intregului dormitor. Nu face greseala de a lua un covor de dimensiuni mari, ca o mocheta, caci va fi greu de intretinut si va incarca spatiul. Apoi, accesorizeaza draperiile in functie de covor, chiar si lenjeria de pat. La fel, mizeaza pe culori deschise, pe nuante de crem, gri deschis, roz pudrat. Nu uita de veioza, care poate fi si colorata intr-o culoare stridenta, astfel incat sa constituie un element de accent in intregul ansamblu. Nu lua prea multe perne, caci scopul tau nu e sa recreezi atmosfera dintr-un basm oriental. Detalii aici

Daca ai idei, dar nu poti vedea puzzle-ul complet, ci doar cateva piese, poti merge si in showroomuri in care sa vezi cateva exemple de amenajare a dormitoarelor care nu sunt spatioase.

Sursa foto: unsplash.com

Newsletter