Home Nunta Organizare nunta Afla care sunt cele mai cunoscute superstitii de nunta

Afla care sunt cele mai cunoscute superstitii de nunta

Afla care sunt cele mai cunoscute superstitii de nunta
Gabriela Popa
Luni, 02.07.2012
Superstitiile de nunta s-au pastrat de-a lungul timpului si inca se mai practica, pe de-o parte din amuzament si de dragul de a pastra traditia, pe de alta parte din dorinta de a incepe noua viata cu noroc si energie pozitiva. Fie ca vei tine cont de superstitiile de nunta sau, dimpotriva, vrei sa ignori cat mai multe dintre ele, este bine sa stii ce simbolizeaza, macar pentru simplul fapt de a fi in tema atunci cand soacra iti va atrage atentia asupra anumitor aspecte. Pastrate din batrani si incarcate cu diverse speculatii, cele mai frecvente superstitii de nunta sunt legate de noroc sau ghinion, bogatie si fericirea mirilor.

Haideti sa vedem care sunt superstitiile de nunta cel mai des intalnite si ce aduc ele - noroc sau ghinion!

Superstitii de nunta care aduc noroc si bogatie

Aceste superstitii de nunta, despre care se spune ca aduc noroc, un destin favorabil, fericire, belsug, sunt cele mai des respectate, poate si pentru faptul ca au o conotatie pozitiva. La o nunta, care in sine este un eveniment fericit, tindem sa ne gandim la lucruri bune, nu la ceva ce ar putea sa ne strice dispozitia. Iata ce superstitii de nunta promit lucruri bune:

1. Daca va ploua in ziua nuntii, atunci mirii vor avea parte de belsug si bogatie.

Nu se stie cum s-a ajuns la aceasta superstitie de nunta, dar o presupunere ar fi ca ploaia la nunta nu ar fi foarte incantatoare pentru miri si tocmai de aceea a fost investita cu o putere binefacatoare, pentru a fi privita ca un lucru de dorit.

Superstitii nunta ploaie

2. Cea care va prinde buchetul miresei, dupa ce aceasta l-a aruncat inspre domnisoarele singure, se va casatori in curand.

Tot o superstitie de nunta cu un caracter pozitiv, aruncarea buchetului simbolizeaza o impartasire a norocului intre mireasa si o alta fata. Acest obicei de nunta a fost gandit pentru a permite fetelor singure, care isi cauta un partener, sa se faca remarcate in multime. Cele care vor intinte bratele sau se vor deplasa in directia buchetului vor transmite prin gestul lor un semnal barbatilor necasatoriti ce iau parte la petrecere.

Superstitii aruncarea buchetului

  3. Cel care va prinde jartiera miresei, se va insura in curand.

Aceasta superstitie este contraponderea aruncarii buchetului pentru domnisoare.

4. Daca vezi un curcubeu, un cosar sau o pisica neagra este semn bun.

5. Daca se va arunca cu orez inspre miri, atunci cand ei vor iesi din biserica sau din primarie, ei vor avea o casatorie binecuvantata si fertila.

Aceasta superstitie de nunta provine dintr-un ritual pagan. Se spune ca orezul si grauntele in general, au puterea de a alunga spiritele rele si de a aduce o viata imbelsugata noului cuplu.

Superstiii orez nunta

6. Spargerea unui pahar sau a unei farfurii aduce noroc.

Se spune ca prin aceasta intamplare se sparge ghinionul si mirii vor fi astfel mereu fericiti.

7. Aduce noroc ca mirele sa treaca pragul casei cu mireasa in brate.

Intre cele doua categorii - supersitii de nunta care aduc noroc si superstitii de nunta care prevestesc ghinion, aceasta este la mijloc. Se spune ca mirele trebuie sa ia mireasa in brate atunci cand trec pragul pentru ca ea sa nu se impiedice. De ce? Pentru ca altfel ghinionul i-ar urmari pretutindeni si de-a lungul intregii casatorii. Noroc aduce si trecerea pragului cu dreptul.

Superstitii trecerea pragului

8. Daca mireasa plange in ziua nuntii, este semn bun.

In categoria superstitii de nunta romanesti, acesta credinta se refera de fapt la suferinta miresei care se desparte de familie si de casa parinteasca, nu la o ofensa adusa mirelui. De obicei, bocetele miresei se petreceau pe melodia "Ia-ti mireasa ziua buna", in timpul ceremoniei de pregatire si imbracare.

Superstitii de nunta despre ghinion

1. Cel care se va aseza in coltul mesei va ramane singur si necasatorit.

O posibila explicatie pentru aceasta superstitie ar fi ca cel care se aseaza pe colt nu poate sta langa nicio persoana, nu se lipeste de nimeni.

2. Vei avea o casatorie plina de ghinion daca te casatoresti in luna mai.

Tot in categoria superstitii de nunta romanesti, aceasta frica este asociata cu sarbatoarea ielelor, care vin si ii farmeca pe barbati. Mai mult, pe vremea Imperiului Roman luna mai era destinata sarbatorii mortii si a castitatii, iar in vremurile pagane se credea ca in mai au dreptul sa se casatoreasca doar zeii, nu si muritorii.

ghinion nunta luna mai

3. Aduce ghinion sa vezi un mormant deschis, un calugar sau o maica.

O explicatie a acestei supersitii ar fi simbolul fiecarui element: moartea reprezentata de mormant si singuratatea reprezentata de calugar si maica.

4. Aduce ghinion ca mirele sa scape verigheta in biserica.

De ce? Asta ar insemna ca de fapt nu este hotarat asupra casatoriei, semn ca ii tremura mainile.

Superstitii verighete

5. La intrarea in biserica, miresele nu ar trebui sa se intalneasca fiindca aduce ghinion.

Tot in categoria superstitii de nunta din batrani, acest obicei se leaga de faptul ca, inainte de oficierea cununiei, miresele pot fi incurcate sau pot fi considerate ispite pentru miri. Se spune ca echilibrul se reinstaureaza printr-un schimb de agrafe de par. Dupa ceremonia religioasa orice problema dispare, iar miresele se pot vedea intre ele.

Tu crezi in aceste superstitii?

Newsletter