Home Mireasa Bijuterii Mireasa Simbolistica celor 5: nou, vechi, imprumutat, albastru, moneda

Simbolistica celor 5: nou, vechi, imprumutat, albastru, moneda

Simbolistica celor 5: nou, vechi, imprumutat, albastru, moneda
Iuliana Moraru
Vineri, 17.12.2021
Gata! Ai intrat pe ultima suta de metri in ceea ce priveste pregatirea pentru nunta... Totul se desfasoara ca la carte: restaurantul, invitatiile, buchetele de flori, rochia, sunt pregatite, nimeni si nimic nu iti poate strica cea mai importanta zi din viata ta. Mai sunt insa mici detalii ce trebuie puse la punct, printre care si incercarea de a respecta o serie de traditii, superstitii, obiceiuri...

Cu siguranta ai auzit celebrele versuri "Something old, something new, something borrowed, something blue, and a silver sixpence in her shoe.". Este vorba despre o veche traditie care isi are radacinile in Anglia Victoriana, traditie conform careia, in ziua nuntii, unei mirese nu trebuie sa ii lipseasca 5 accesorii de baza, mai exact ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru si, mai rar, o moneda de argint in pantof.

Chiar si in ziua de azi cand toti mizam pe modernism, cand noutatea si inovatia par sa domine totul, traditia imbinata cu superstitia are un cuvant greu de spus. Nu cred ca ai auzit de vreo mireasa care sa fi facut abstractie de aceste elemente traditionale, transmise cu rigurozitate din generatie in generatie, care sa fi refuzat sa poarte aceste "talismane" aducatoare de noroc intr-o zi cu o asemenea incarcatura emotionala dar si de rascruce din viata sa.

Fiecare dintre aceste obiecte are o semnificatie profunda si aparte, iar alegerea lor cu siguranta nu va fi una usoara, ba mai mult, vei simti incarcatura plina de mister si superstitie a vremurilor si a traditiilor.

Tocmai pentru a deslusi misterul acestei traditii, iti voi prezenta simbolistica acestor elemente esentiale din tinuta miresei:

Ceva vechi:

Acest obiect vechi de vestimentatie sau podoaba pe care alegi sa o porti semnifica trecutul pe care tu, ca mireasa, il lasi in urma, si pornesti pe un nou drum alaturi de cel ce iti va fi sot, nerupand insa legaturile cu familia, cu tot ceea ce a apartinut trecutului tau inainte de a face acest important pas al vietii tale.

Alege, deci, ceva de la bunica sau mama ta ori, de ce nu, ceva de la bunica sau mama sotului tau, cum ar fi o batista pe care o poti plasa in jurul aranjamentului floral. Poti opta, de asemenea, pentru o bijuterie, aceasta purtand o puternica incarcatura sentimentala, simbolizand in acelasi timp rezistenta de-a lungul anilor. Un farmec aparte ar avea o verigheta veche pe care sa o porti in aceasta zi sau un colier vechi. Ca o alternativa pentru bijuterii, poti alege un accesoriu de la tinuta de mireasa a mamei sau a bunicii cum ar fi manusile, voalul sau diadema.

Ceva nou:

Reprezinta ceea ce tu, tanara mireasa, vei dobandi prin casatorie, norocul si buna intelegere in noua casnicie. Purtand acest "ceva nou", vei transmite speranta spre un viitor luminos pentru viata ta de familie, vei emana optimism, implinire si fericire. Avand in vedere ca rochia de mireasa, pantofii, machiajul, bijuteriile, palaria sau voalul sunt noi, acest aspect este usor de indeplinit.

Ceva imprumutat:

Poate fi un lucru foarte apropiat, drag si important pentru tine, ca mireasa, un lucru emblematic pe care tu il admiri la ceva sau cineva.

Acest "ceva imprumutat" simbolizeaza faptul ca prietenii si familia iti vor fi mereu alaturi, atat la fericire, ca in minunata zi a nuntii, cat si la necazuri. Este de preferat ca lucrul pe care il imprumuti sa apartina unei fete, unei prietene care are o casnicie perfecta, de admirat, astfel acesta devenind un talisman aducator de noroc pentru tine ca fata proaspat casatorita. De regula, printre cele mai uzuale obiecte imprumutate pentru care poti si tu opta, se numara: bijuterii, gentute, batiste de matase.

Atentie!!! Dupa ceremonie, este absolut obligatoriu ca acel obiect imprumutat sa fie restituit.

Ceva albastru:

Puritate, loialitate, fidelitate, iubire si noroc - toate aceste elemente ale unei vieti fericite se pare ca te vor insoti de-a lungul casniciei tale daca alegi sa iti completezi tinuta si cu "ceva albastru". Traditia cu privire la aceasta culoare provine din vremuri indepartate atunci cand stramosii nostri romani ii atribuiau simbolistica unei sotii cuviincioase si pe deplin atasate familiei.Alte surse ne dezvaluie ca, in trecut, se obisnuia ca vesmintele mirilor sa aiba marginile albastre, sugerand in aceasta maniera dragostea, modestia si fidelitatea ce animau si caracterizau tanarul cuplu.

Poti alege ca jartiera sa fie in nuante de albastru, iti poti prinde o floare albastra in par sau poti opta pentru un buchet de mireasa in aceste culori. Pentru un aer sexy si provocator, ideal ar fi ca lenjeria pe care o porti in noaptea nuntii sa fie de culoare albastra. Oricum, cu siguranta, orice vei alege va fi unic si special pentru tine ca mireasa, important este sa fii creativa. Deci, ce mai astepti, surprinde-ne!

Moneda de argint in pantof

Nu se stie exact de ce, dar odata cu trecerea anilor, acest ultim "talisman" a cam disparut din randul obiectelor cu o simbolistica puternica ce completa perfect tinuta acestei zile speciale. Probabil pentru ca era destul de incomod pentru mireasa?!

Daca, insa, te hotarasti sa ai asupra ta, in ziua nuntii, si acest element cu profunde semnificatii, trebuie sa stii ca simbolizeaza norocul si bunastarea financiara.

Cu o traditie extrem de veche si variata, aceste obiceiuri au fost preluate cu entuziasm in randul mireselor din lumea intreaga, reprezentand atat o distractie cat si o aducere la scena a unor trairi, sentimente, emotii...

La final, nu-mi ramane decat sa iti urez Casa de Piatra! si Reusite in casnicie si in viata!

Newsletter