Home Lifestyle 10 lucruri pe care să nu le faci niciodată la menstruație

10 lucruri pe care să nu le faci niciodată la menstruație

10 lucruri pe care să nu le faci niciodată la menstruație
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Miercuri, 14.02.2024

În „acea” perioadă delicată a lunii te poți simți vulnerabilă, poți avea pofte, dureri, diferite stări de spirit determinate de schimbările hormonale. Nu trebuie să te îngrijoreze, sunt normale, dar ai la dispoziție câteva metode care te vor ajuta să te simți mai bine.

Menstruația este una din etapele naturale și importante din viața unei femei. De regulă, menstruația apare din pubertate, pregătind corpul tinerei adolescente să devină femeie, trecând prin numeroase transformări. Perioada de menstruație impune o igienă mult mai riguroasă decât de obicei, dar și schimbări în programul zilnic al femeilor din cauza disconfortului resimțit. Fluctuațiile hormonale stau la baza simptomelor care afectează bunăstarea emoțională și fizică, de aceea trebuie să știi ce să eviți în timpul menstruației pentru a reduce disconfortul.

Nu mânca sărat

Dacă te confrunți cu crampe abdominale, trebuie să știi că gustările sărate sunt de evitat. Asta pentru că sarea este responsabilă de creșterea inflamației, iar disconfortul tău se va accentua. În plus, alimentele din această categorie produc balonare, așa că cel mai bine este să stai departe de ele.

Nu consuma multă cafea

crampe menstruale

Până la trei cafele de zi sunt considerate sigure, de obicei, dar în timpul perioadei menstruale consumul ridicat de cofeină poate accentua durerile menstruale și poate contribui la inflamarea sânilor. 

Evită dușurile dese

Dușurile frecvente îți pot dăuna în această perioadă, așa că încearcă să nu exagerezi. Potrivit specialiștilor, te poți confrunta cu infecții în zonă, din cauza faptului că bariera de apărare a vaginului poate fi dezechilibrată cu ușurință. 

Nu purta acelai absorbant întreaga zi

absorbant in geanta

În ziua mult așteptată a nunții tale, dacă ești la menstruație și ai o rochie mai pretențioasă, nu te gândi sub nicio formă să porți același absorbant timp de mai multe ore. Acest lucru nu va fi în avantajul tău. De fapt, această practică nu este recomandată niciunei femei. Schimbă produsul sanitar pe care îl folosești odată la patru - șase ore, pentru a evita mirosurile neplăcute și senzația de prurit la nivel intim. În plus, tampoanele ținute mai mult de șase ore pot declanșa sindromul de șoc toxic, o afecțiune ce poate fi letală.

Nu te epila în zona inghinală

În perioada menstruală este indicat să eviți epilarea inghinală. Chiar dacă te cureți foarte bine înainte, o simplă tăietură în timpul operațiunii de îndepărtare a părului pubian se poate transforma într-o infecție nedorită.

Nu face sex neprotejat

femeie crampe in pat

Perioada menstruației nu te împiedică să te bucuri de beneficiile relațiilor intime. De fapt, conform specialiștilor, orgasmele și stimularea vaginală din timpul menstruației chiar pot ajuta la ameliorarea durerii. Însă ar trebui să eviți contactul sexual neprotejat, pentru că riscul de sarcină există și menstruația nu elimină riscul de a contacta o boală cu transmitere sexuală.

Nu fuma

Dacă ești fumătoare, în timpul menstruației încearcă să reduci numărul de țigări, pentru că acest obicei îți va accentua durerile și crampele menstruale.

Nu renunța la absorbante pe timpul nopții

Chiar dacă faci o baie relaxantă seara și crezi că nu ai nevoie de un absorbant până dimineața, ar trebui să te gândești de două ori înainte să iei o asemenea decizie. Apelează la o cupă menstruală sau la un produs mai lejer, dacă vrei să te simți confortabil în timpul somnului în această perioadă.

Nu face ecografii mamare sau mamografii

Menstruația este perioada în care și sânii sunt inflamați, iar vizualizarea țesutului mamar se face cu dificultate, de aceea, dacă ai programată o ecografie mamară sau o mamografie în această perioadă, este mai bine să o amâni.

Nu mânca fast-food

Deși perioada menstruală aduce mai multe pofte decât de obicei, mâncărurile fast food nu sunt cea mai bună opțiune, din cauza proprietăților nutriționale slabe. Aceste alimente sunt pline de grăsimi saturate, de făină, zaharuri și alte componente ce cresc inflamația din corp. De asemenea, alimentele fast food încetinesc digestia și pot provoca și alte probleme, cum ar fi balonarea și constipația. De aceea, în perioada menstruală sunt recomandate mese sănătoase, cu puține calorii și puține grăsimi. Dacă îți este foame între mese poți servi un smoothie, un iaurt sau biscuiți din cereale integrale.

Acum că știi ce trebuie să eviți în timpul menstruației, cu siguranță ești mult mai pregătită să faci față acestei perioade normale din timpul oricărei luni chiar și în ziua în care vei deveni mireasă.

Surse foto: pexels.com

Surse articol: healthshots.com

Newsletter