Home Lifestyle 10 beneficii pe care le vei avea, dacă dormi dezbracată

10 beneficii pe care le vei avea, dacă dormi dezbracată

10 beneficii pe care le vei avea, dacă dormi dezbracată
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Vineri, 08.03.2024

A dormi fără haine pe tine și fără lenjerie intimă îți va aduce numeroase beneficii asupra sănătății și aspectului fizic. Să trecem în revistă cele mai importante 10 motive pentru renunța la haine înainte de a te așeza seara în pat.

Unele persoane preferă să doarmă îmbrăcate în pijamale călduroase și confortabile, în timp ce altele se culcă așa cum au fost lăsate de Mama Natură. Oamenii care dorm dezbrăcați se declară mulțumiți de calitatea somnului, de sănătatea pielii, de un confort general crescut în timpul nopții. Să aflăm împreună care sunt beneficiile de a dormi dezbrăcat/ă.

1. Vei adormi mai repede

somn inasternut alb

Dacă ai probleme în ceea ce privește insomnia, adormi foarte greu și abia îți găsești poziția de somn, toate aceste neplăceri vor dispărea dacă vei dormi dezbrăcat/ă. Temperatura corporală este un element cheie al unui somn odihnitor. Așadar, cu cât vei purta mai puține haine noaptea, cu atât corpul se va răcori, temperatura corporală va scădea și vei păși în lumea viselor mult mai repede.

2. O mai bună calitate a somnului

Răcirea temperaturii corporale nu numai că te va ajuta să adormi mai repede, ci va îmbunătăți și calitatea generală a somnului. Temperatura ideală pentru camera în care dormi recomandată de specialiști se situează între 15 și 19° C, fiind unul din cei mai importanți factori în obținerea unui somn de calitate. Așadar, dacă este prea rece sau prea cald, somnul poate fi afectat, de aceea a dormi fără haine reprezintă o modalitate de a te odihni mai bine. Conform studiilor, privarea cronică de somn este legată de foarte multe afecțiuni inclusiv diabetul de tip 2, boli ale inimii și ale vaselor de sânge, depresie sau obezitate.

3. Pielea este frumoasă și sănătoasă

femeie goala in pat

Decizia de a dormi fără haine poate ajuta la creșterea calității generale a somnului, dar și la îmbunătățirea aspectului pielii. Un somn de o calitate slabă limitează capacitatea pielii de a vindeca inclusiv cele mai mici răni. În urma unui studiu efectuat în acest, sens s-a descoperit că persoanele care dorm foarte bine au o capacitate de regenerare a pielii mult mai mare decât cele care au un somn agitat. Ceea ce înseamnă că un somn odihnitor ajută pielea să se refacă mai repede, să rămână sănătoasă și frumoasă.

4. Reducerea stresului și anxietății

femeie doarme in pat

Un alt motiv pentru care te sfătuim să dormi fără haine este faptul că această decizie poate ajuta la reducerea stresului și anxietății. Dacă nu dormi bine, oboseala va avea un impact major asupra nivelului tău de stres de anxietate și poate reprezenta un factor important pentru instalarea depresiei.

5. Nu te vei mai îngrășa!

Dacă întâmpini probleme în a adormi repede sau în a dormi bine, este foarte posibil ca acest lucru să fie legat de greutatea ta corporală. A fost efectuat un studiu care a urmărit peste 21.000 de oameni timp de trei ani, studiu în urma căruia a fost găsită o posibilă legătură între somnul inconfortabil și creșterea în greutate. Corespondenții care au dormit cinci sau mai puține ore pe noapte au avut mai multe șanse de a se îngrășa. Persoanele care dorm dezbrăcate trebuie să știe că acest lucru le ajută și la procesul de ardere a caloriilor. Conform cercetărilor, expunerea corpului la temperaturi mai scăzute de 19° Celsius crește arderile de grăsime.

6. Vei avea un risc scăzut de a dezvolta boli de inimă și diabet de tip 2

femeie doarme in pat

Apariția acestor boli este strâns legată de calitatea și cantitatea somnului pe timp de noapte. Un studiu efectuat în 2010 a analizat date de la 1455 de persoane pe parcursul a șase ani, iar rezultatul a fost asocierea între durata mică a somnului și riscul crescut de diabet și boli de inimă. Dacă dormi dezbrăcat/ă, vei adormi mai repede și nu te vei mai trezi pentru a te dezveli, iar acest lucru va face diferența în ceea ce privește starea ta de sănătate.

7. Menținerea sănătății intime vaginale

femeie in asternut

Dacă vei alege să dormi goală, atunci părțile tale intime îți vor mulțumi. Vei evita declanșarea infecțiilor genitale cauzate de lenjeria de corp strânsă sau transpirată pe timpul nopții. Dacă vei opta să dormi fără haine pe tine, vei descoperi cea mai ușoară modalitate de aerisi părțile intime și de a le menține sănătoase.

8. Creșterea calității spermei

Nu numai femeile beneficiază de beneficii dacă iau decizia să doarmă fără haine. Un studiu recent efectuat pe 656 de bărbați a determinat o legătură strânsă între purtarea lenjeriei intime și un număr scăzut de spermatozoizi. Bărbații care au mărturisit că poartă boxeri noaptea au avut o concentrație mai mare și un număr mai ridicat de spermatozoizi comparativ cu cei care purtau lenjerie intimă strâmtă. De aceea dormitul fără lenjerie intimă și fără haine este o modalitate excelentă de a menține părțile intime sănătoase, răcoroase, la o temperatură optimă pentru sănătatea și calitatea spermei.

9. Crește încrederea și stima de sine

femeie in pat cu flori

A dormi dezbrăcat/ă reprezintă o modalitate excelentă de a intra în contact cu corpul tău, de a-ți crește stima de sine, de a-ți cunoaște fiecare defect, dar și calitate din punct de vedere fizic. Studiile recente au ajuns la concluzia că petrecerea timpului fără haine ajută la creșterea stimei de sine și a imaginii corporale generale, indiferent de perioada din zi sau din noapte când alegi să îți dai hainele jos.

10. Îmbunătățirea relației amoroase

femeie doarme in pat

Îți poți da seama că atunci când vei dormi lângă partenerul tău fără haine, contactul piele pe piele nu numai că vă va stimula hormonii, ci va elibera oxitocină, un hormon care joacă un rol important în crearea atașamentului dintre parteneri. Atingerea pielii pe timp de noapte reprezintă o modalitate excelentă de a îmbunătăți relația cu jumătatea ta.

Chiar dacă nu te simți confortabil să dormi fără haine pe tine, încearcă să reduci numărul de obiecte vestimentare pe care le porți pe timpul nopții sau scapă măcar de sutien ori de lenjerie intimă pentru a beneficia de aceste avantaje impresionante. Bucură-te de un somn odihnitor, intens, sexy.

Surse foto: unsplash.compexels.com

Surse articol: healthline.com

Newsletter