Despre varice ne va vorbi Dr. Vitalii Mironescu de la clinica OK Medical, clinica specializata in tratamentul varicelor fara durere si fara internare.
Ce sunt varicele?
Varicele sunt dilatatiile patologice ale sistemului venos superficial (subcutanat), al membrelor inferioare. Acestea au un aspect sinuos, sunt dureroase si inestetice, si afecteaza aproximativ 40% dintre femei si 25% dintre barbati. Desi exista ideea preconceputa ca varicele apar doar la persoanele trecute de prima tinerete, afectiunea este prezenta si la femeile de 20-30 de ani. Varicele apar atunci cand, datorita presiunii mari exercitate asupra lor,venele se dilata si isi pierd din elasticitate, iar valvele care permit circulatia unidirectionala a sangelui nu-si mai indeplinesc functia. Atunci cand o valva nu isi mai indeplineste functia, sangele poate circula in sens retrograd, astfel creste presiunea intravenoasa si peretii venei se slabesc.
Cauzele aparitiei varicelor
Urmatorii factori de risc sunt responsabili de aparitia varicelor:
Sex - femeile sunt mult mai susceptibile de a avea varice decat barbatii, deoarece hormonii feminini pot relaxa venele picioarelor;
Factorul genetic - in cazul familiilor in care exista o predispozitie la pereti venosi subtiri;
Excesul de greutate - datorita presiunii exercitate asupra membrelor inferioare si prin tulburarile neuro-endocrine si metabolice pe care le implica;
Sarcina - prin cresterea presiunii intra-abdominale dar si datorita influentelor hormonale din timpul acesteia;
Varsta - odata cu inaintarea in varsta peretii venelor se subtiaza, crescand astfel riscul de aparitie al varicelor;
Folosirea pilulelor contraceptive;
Inlocuitori hormonali - post menopauza.
Simptome
Formele blande de varice nu afecteaza sanatatea si pot crea un usor disconfort pacientului.
In cazurile severe ale bolii venoase exista o insuficiena in esuturile venelor ce provoaca durere pulsatila, senzatie de arsura, crampe, oboseala musculara si, de asemenea, nelinitite.
Netratate, varicele pot progresa in insuficiena venoasa cronica, distrugerea esuturilor venelor i pot duce la ulceraii, modificari de culoare, dermatita ocra si, in cel mai rau caz, la pierderea integritaii corporale sau vieii.
Cum iti pot afecta varicele viata?
Desi cei mai muli oameni cred ca de varicele sunt o problema cosmetica, ele pot duce la alte probleme mai grave. Primul mod in care varicele iti pot afecta viata este din punct de vedere fizic.
Durerea cauzata de varice poate avea un impact asupra stilului tau de viata. In plus aceasta poate fi insotita de:
Senzatie de greutate in picioare;
Senzatie de arsura, crampe musculare si umflarea picioarelor;
Prurit in zona afectata de varice;
Sangerare;
Modificari de culoare;
Inflamaii ale pielii, ceea ce poate insemna ca avei o forma grava a boli varicoase.
Un alt efect devastator pe care il au varicele asupra bolnavului este factorul psihologic. Unii oameni nu se pot impaca cu apariia varicelor i, ca urmare a acestui fapt, ii pierd increderea i stima de sine.
Pierderea respectului de sine poate provoca o schimbare a modului in care te imbraci, in incercarea de a ascunde venele varicoase. Atunci cand nu se mai pot bucura de fuste, pacientele au tendinta de a purta pantaloni sau ciorapi lungi pentru a ascunde venele varicoase. Insa nu este solutia corecta pentru aceasta problema medicala. Cea mai buna solutie pentru a scapa de varice este vizita la medicul specialist.
Atunci cand ai varice nu te gandi la tratamentele minune" pe care le gasesti in comert. Medicul este singura persoana care te poate ajuta si iti poate oferi tratamentul pentru varice adecvat tie.
La clinica OK Medical, tratamentul pentru varice nu presupune interventii chirurgicale majore, spitalizare indelungata si recuperare greoaie. Scleroterapia este considerata cea mai sigura si eficienta procedura pentru tratarea varicelor. Cu ajutorul unui ac foarte fin medicul injecteaza in venele varicoase o substanta sclerozanta, sub ghidaj ecografic, care opreste circulatia sangelui in vene. Astfel, venele cu probleme dispar in timp. Scleroterapia poate ajuta la eliminarea a aproximativ 80% din venele afectate.
Atentie! Varicele netratate pot duce la dezvoltarea unor complicatii cum sunt: ulcerele de gamba, ruptura varicelor cu hemoragia consecutiva si tromboflebita.