Home Nunta Organizare nunta Ce sunt hormonii fericirii si cum ii poti stimula

Ce sunt hormonii fericirii si cum ii poti stimula

Ce sunt hormonii fericirii si cum ii poti stimula
Ioana Marinescu
Miercuri, 05.07.2023

Perioada dinainte de nunta poate fi stresanta, dar este important sa nu uiti sa te bucuri de moment, pentru ca este unul important. Afla ce poti face pentru a fi fericita, chiar si atunci cand nu simti asta.

 

Nu te gandi ca fericirea nu sta in mainile tale. Substantele chimice din creier sunt responsabile pentru felul in care te simti, de multe ori, si, din fericire, ai la dispozitie metode care sa te ajute. Hormonii fericirii sunt substantele chimice care influenteaza starea noastra de spirit si sentimentul de recompensa si motivatie. Acestia pot fi stimulati prin diverse metode, in principal prin modificari ale stilului de viata si ale dietei.

Ce sunt hormonii fericirii?

Hormonii fericirii, cum ar fi dopamina, serotonina, oxitocina si endorfinele,, sunt neurotransmitatori produsi de corpul nostru. Acestia joaca un rol esential in controlul miscarilor corpului nostru, dar influenteaza si starea noastra de spirit si sentimentele de recompensa si motivatie. O dieta echilibrata, care contine suficiente proteine, vitamine, minerale si probiotice, dar si o cantitate moderata de grasimi saturate, poate ajuta corpul sa produca dopamina de care are nevoie.

Cum sa stimulezi hormonii fericirii

Cateva modificari ale stilului de viata si ale dietei pot stimula productia naturala de hormoni ai fericirii:

Consuma alimente bogate in tirosina. Tirosina este un aminoacid care este predecesorul dopaminei in corpul nostru. Alimente bogate in tirosina includ carnea, ouale, produsele lactate, soia, si anumite legume si fructe. 

Redu alimentele bogate in grasimi saturate. Studiile pe animale au descoperit ca dietele bogate in grasimi saturate pot reduce semnalizarea dopaminei in creier, ceea ce duce la o reactie de recompensa atenuata.

Consuma probiotice. Anumite specii de bacterii care traiesc in intestinul tau sunt capabile sa produca dopamina, care poate influenta starea de spirit si comportamentul.

Fa exercitii fizice. Miscarea poate imbunatati starea de spirit si poate stimula nivelurile de dopamina in creier, daca este realizata in mod regulat.

Dormi suficient. Lipsa somnului are un efect puternic asupra creierului, mai ales asupra dopaminei. Asigura-te ca dormi intre sapte si noua ore pe noapte, mai ales cand ai atatea de facut in timpul zilei, pentru ca nunta sa iasa perfect.

Asculta muzica. Muzica poate stimula eliberarea de dopamina in creier, asa ca fa-ti un obicei din a asculta melodiile preferate, atunci cand lucrezi la ceva.

Mediteaza. Meditatia este p metoda foarte eficienta de a-ti elibera mintea, a te concentra in interiorul tau si a lasa gandurile sa treaca fara judecata sau atasament.

Petrece timp in soare. Expunerea la soare poate stimula nivelurile de dopamina si imbunatati starea de spirit.

Ia in considerare suplimentele. Corpul tau are nevoie de mai multe vitamine si minerale pentru a crea dopamina, inclusiv fier, niacina, acid folic si vitamina B6.

Pe scurt, un stil de viata echilibrat si o dieta sanatoasa pot ajuta la stimularea productiei naturale de hormini ai fericirii.

Newsletter