Home Cuplu Psihologia cuplului 5 semne că trebuie să îți revizuiești limitele

5 semne că trebuie să îți revizuiești limitele

5 semne că trebuie să îți revizuiești limitele
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Luni, 01.04.2024

A stabili limite în ceea ce privește activitățile pe care le faci în locul celor din jurul tău, pentru „binele” relației, neglijându-te și punându-te mereu pe plan secundar este o acțiune foarte importantă pentru propria ta stare de bine, pentru a te simți împăcată cu tine însăți și pentru a da randament. Specialiștii te sfătuiesc să impui limite clare în relațiile pe care le ai, dar să îți impui și tu însăți limite în timpul pe care îl petreci pentru tine și timpul pe care îl aloci celor din jur.

Ți-ai pus vreodată problema dacă nu cumva nu ai setat în mod clar și corect limitele pentru cei din jurul tău? Ți-a trecut prin minte faptul că ai putea schimba ceva în viața ta dacă ai stabili, pur și simplu, niște limite clare și adecvate în relațiile pe care le ai cu cei de jur sau pur și simplu în acțiunile tale?

O modalitate sănătoasă de a-ți schimba viața este, în primul rând, aceea de a delimita foarte bine acțiunile celorlalți față de tine, dar și acțiunile tale de zi cu zi. Poate că așa vei da un randament mai mare dacă nu îi vei mai lăsa pe ceilalți să-ți invadeze timpul și spațiul, dacă te vei prețui mai mult și dacă vei trasa câteva reguli de bun simț pe care să nu le încalci niciodată.

Atunci când îți vei da seama că, de fapt, prioritizezi pe altcineva sau pe altceva și acest lucru este în detrimentul atingerii obiectivelor tale în viață, vei realiza cât de important este să setezi limite față de cei din jurul tău. Iată ce trebuie să faci pentru a avea mai multe șanse de reușită în ceea ce îți propui și, în același timp, liniște sufletească.

1. Nu mai lăsa totul pe ultimul moment

femeie semn stop mana

Dacă ești genul de persoană care lasă totul pe ultimul moment, inclusiv un deadline, un proiect important, dacă îți place să lenevești zilele și să lucrezi nopțile în speranța că vei reuși totul pe ultima sută de metri, este cazul să îți setezi niște limite interioare. Aici nu este cazul să limitezi acțiunile celor din jurul tău, ci doar alegerile pe care le faci și care au ca rezultat o stare anxioasă, un sentiment copleșitor și imposibilitatea de a duce la bun sfârșit task-urile la fel de bine cum ai fi făcut-o dacă ai fi acordat suficient timp acestora.

Așadar, este cazul să nu mai lași totul pe mâine, să te înconjori de oameni care te inspiră, să te ocupi de ceea ce ai de făcut, iar atunci când simți că nu mai poți, să iei o pauză și, cel mai important, să lași telefonul la o parte, pentru că aceasta este cea mai mare sursă de distragere a atenției.

2. Nu te mai suprasolicita

Un alt indiciu că ai nevoie să setezi limite foarte clare față de cei din jurul tău este faptul că ajungi mereu să te suprasoliciți atunci când nu este cazul. Dacă preiei asupra ta toate sarcinile care pot fi împărțite cu partenerul de cuplu, cele legate de gospodărie sau de creșterea copiilor sau dacă încerci să le faci tu pe toate după ce ai avut o zi obositoare la locul de muncă, atunci te suprasoliciți.

Dacă la locul de muncă obișnuiești să faci treaba mai multor oameni care preferă să lase totul în seama ta, pentru că „tu te pricepi mai bine”, din nou este cazul să impui niște limite foarte clare. Poate că la început pare lipsit de importanță, dar supra-stimularea duce la sentimente negative, chiar la depresie, la anxietate, la surmenaj, la oboseală extremă. Psihologii ne avertizează că atunci când suntem suprasolicitați putem avea o scădere a apetitului sexual, putem dezvolta resentimente față de cei pe care îi ajutăm și putem crea relații de codependență.

3. Nu te mai neglija

femeie imbracata in negru pune stop

Atunci când te neglijezi, nu îți mai acorzi un moment de răsfăț sau nu te mai preocupă aspectul tău fizic, aparențele în fața lumii, cu siguranță ai nevoie să trasezi niște limite foarte clare între timpul pe care îl oferi celor din jurul tău și timpul pe care ți-l oferi. De regulă, această neglijență a propriei persoane vine din lipsa somnului, a unui program de odihnă neadecvat, lucru care poate duce la dezvoltarea unor boli neurodegenerative precum Alzheimer și la instalarea depresiei sau anxietății.

Dacă dormi suficient și îți impui această limită pentru a-ți asigura nopți odihnitoare și zile productive, atunci vei avea plăcuta surpriză să afli că unul din cele mai importante organe, creierul, se va elibera de toxine în orele pe care le dormi. Dar nu este important doar să dormi pentru a te îngriji. Nu uita să îți ofer câteva momente de răsfăț, să pui preț pe sănătatea ta mentală, dar și pe încrederea în forțele proprii. Citește, fă exerciții fizice, fă un rebus, fă orice îți place în timpul unei zile, stabilind limite clare față de celelalte activități pe care le întreprinzi de obicei.

4. Nu îți neglija sentimentele și starea emoțională

Este foarte important să nu îți neglijezi starea de bine fizică, dar nici pe cea psihică. Din punct de vedere emoțional, trebuie să îți setezi limite bine stabilite față de răutatea celor din jurul tău, să încerci activități care te pot ajuta în ceea ce privește starea ta de bine.

Cum poți face lucrul acesta? Poți ține un jurnal în care să scrii în fiecare zi sau ori de câte ori simți nevoia, poți aloca câteva ore pe săptămână făcând doar activități care îți plac ție, delimitând acest timp de orice alte activități care sunt imperios necesare. De asemenea, eliminarea persoanelor toxice din viață, ruperea legăturilor inadecvate și practicarea meditației, yoga sau altor exerciții liniștitoare, te pot ajuta.

5. Nu te abandona pentru a face pe plac altor persoane

femeie semn x pe mana

Fiecare om are propria personalitate, propriul mod de viață, iar momentul în care renunță benevol în a se mai exprima așa cum consideră de cuviință doar pentru a face pe plac partenerului sau altor persoane din jur putem vorbi despre abandonarea propriei persoane.

De aceea, este bine să iei în calcul setarea unor limite în acest sens și să nu îi mai lași pe alții să stabilească voluntar sau nu cum te îmbraci, unde mergi, ce alegeri faci. Nu îți mai ignora propriile nevoi de dragul altor persoane, nu îți mai suprima personalitatea, deoarece este cel mai mare rău pe care ți-l poți face ție însuți.

Ia în calcul aceste 5 sfaturi ale specialiștilor pentru a putea reuși în viață, pentru a seta limite clare față de un comportament abuziv toxic al celorlalți și pentru a nu îți abandona niciodată visele, personalitatea, țelurile înalte pe această lume.

Surse foto: pexels.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: yourtango.com

Newsletter