Home Cuplu Psihologia cuplului 9 semne că iubești un narcisist

9 semne că iubești un narcisist

9 semne că iubești un narcisist
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Miercuri, 06.03.2024

Relația cu un narcisist va lăsa răni adânci în sufletul tău. Te vei simți adesea umilită, jignită, și cu siguranță nu este persoana potrivită la brațul căreia să pășești la altar. Să aflăm împreună cum poți recunoaște un narcisist înainte de a fi prea târziu și de a pune stăpânire pe sufletul tău.

Relația toxică cu un narcisist este tipul de legătură care te poate seca de resurse, de energie, de puteri, de empatie. Narcisiștii sunt oameni manipulatori, mereu în căutarea admirației celor din jur, cu mari dificultăți în a-și manifesta empatia față de anumite persoane sau situații, dar carismatici și deopotrivă dificili.

Narcisiștii sunt destul de greu de recunoscut la început, pentru că nu au un comportament ieșit din comun, dar atunci când se simt amenințati, pot deveni impulsivi și pot să acționeze într-un mod agresiv. Narcisistul critică, dar este foarte sensibil la critică și adesea îi umilește pe cei din jurul lui, îi sfidează, fiind caracterizat de dispreț, mânie și comportamente contradictorii.

Înainte de a te îndrăgosti de o persoană, este foarte important să te asiguri că nu intri într-o relație cu un narcisist, pentru că sub aceea mască a amabilității, a bunăvoinței, a dragostei necondiționate, se ascunde, de fapt, o persoană care disimulează în realitate și din cauza căreia vei avea foarte mult de suferit. Un narcisist va fi egoist, infatuat, va da dovadă de superioritate, manipulare și își va atrage „victimele” într-o capcană din care cu greu vor găsi ulterior ieșirea.

Cum recunoști un narcisist?

femeie tine in brate barbat care plange

Deși pare greu de recunoscut o persoană narcisistă, nu este imposibil. Narcisiștii au un ego ieșit din comun, un ideal al iubirii, stăpâniți de percepția exagerată a propriei importanțe. Cu o imagine de sine distorsionată și într-o perpetuă căutare a admirației celorlalți, narcisiștii au nevoie permanentă de confirmare prin laude și au adesea fantezii legate de succes, bani sau faimă.

Pe de altă parte, narcisiștii sunt foarte invidioși pe ceilalți, convinși că merită un tratament preferențial, indiferent de situație și oferă un răspuns exagerat la critica celor din jur prin furie, umilință, sau rușine. Lipsa de empatie este o trăsătură foarte importantă a narcisiștilor, alături de aroganță și de incapacitatea de a înțelege emoțiile celor din jur.

9 semne că te afli într-o relație cu o persoană narcisistă

1. La început a fost foarte șarmant

Dacă relația voastră de iubire a fost ca o poveste de dragoste dintre Romeo și Julieta, caracterizată de generozitate, iubire necondiționată și tratamente speciale din partea persoanei dragi, ulterior vei putea observa trăsăturile toxice ale partenerului tău. O relație care se aprinde ca o flamă foarte puternică, este, de regulă, periculoasă, pentru că iubirea adevărată trebuie cultivată și acceptată în timp.

2. Conversațiile voastre se învârt asupra personalității și reușitelor sale

Narcisiștii au o stimă de sine foarte crescută, un sentiment de grandoare ieșit din comun și din această cauză au tendința de a-și exagera calitățile, rezultatele, dar și talentele sau reușitele, pentru a obține adorația și laudele celorlalți. Narcisiștii vor fi mult prea preocupați să vorbească despre propria persoană, încât să își facă timp să te asculte și pe tine ce ai de spus.

3. Se bucură la orice compliment primit

femeie suparata la masa

Deși narcisistul pare, la prima vedere, o persoană foarte încrezătoare în forțele proprii, acesta va avea nevoie de atenție constantă, de complimente, de permanenta confirmare a importanței acțiunilor sale. Narcisiștii se folosesc de persoanele din jur, care, de obicei, sunt foarte empatice, pentru a se simți ei înșiși puternici. Problema este că acest tip de persoană folosește complimentele pentru a se pune pe un piedestal, în timp ce îi umilește pe ceilalți.

4. Narcisistul este o persoană complet lipsită de empatie

mana cu ghimpi intinsa

În sufletul unui narcisist nu este loc de compătimire, empatie, păreri de rău, sau orice alt fel de sentimente față de persoanele din jur. De regulă, în relația cu un narcisist te vei simți inutil, invizibil, neacceptat, pentru că acest tip de persoană nu înțelege conceptul de sentimente. Narcisistului nu îi va păstra dacă ai avut o zi proastă, dacă te-ai certat cu cineva, dacă te plictisești sau dacă ești trist, ci îl va interesa doar propria lui persoană. Incapacitatea narcisistului de a empatiza este motivul pentru care majoritatea relațiilor de prietenie sau de iubire se destramă.

5. Nu are prieteni buni sau prieteni vechi

De obicei narcisiștii se află într-o continuă competiție și într-un continuu conflict cu ceilalți, de aceea nu au prieteni foarte buni, foarte apropiați sau cunoștințe vechi. Fiind hipersensibili și nesiguri pe sine, narcisiștii te vor împiedica atunci când vrei să ieși cu prietenii tăi, pentru că nu se vor mai simți la fel de importanți.

6. Narcisistul te va jigni cu orice ocazie

Poate că la început nu se va întâmpla așa, dar pe măsură ce vei înainta într-o relație cu un narcisist, vei observa că te umilește, face glume pe seama ta, te jignește, te compară cu ceilalți pentru a te pune într-o lumină proastă. Iar când tu îi vei răspunde cu plâns, păreri de rău, autocritică, atunci narcisistul se va simți în culmea fericirii, pentru că acest gen de persoane adoră când obțin reacții din partea celor din jur.

7. Te va face să te îndoiești de realitate

Fenomenul de gaslightning este nimic altceva decât un abuz emoțional în care o persoană este manipulată constant și determinată să creadă că nimic din ceea ce își amintește nu s-a întâmplat în realitate. Practic, acesta este apogeul narcisismului care îl determină pe celălalt să aibă îndoieli față de propria sa memorie, rațiune și sănătate mintală. Într-o relație cu un narcisist care te manipulează într-un asemenea mod, nu te vei simți tu însăți, te vei întreba constant ce s-a întâmplat în realitate, te vei îndoi de propria ta persoană, îți vei cere de scuze atât lui, cât și celor din jur și îți vei pierde complet identitatea. În plus, îi vei găsi mereu scuze pentru comportamentul său manipulator pe care îl folosește doar pentru a obține superioritate în fața ta.

8. Narcisistul nu își va cere niciodată scuze, ci va crede că are întotdeauna dreptate

Nu te aștepta niciodată de la un partener narcisist să-ți ceară scuze, chiar și atunci când a greșit. Acesta se va face că nu pricepe, că nu te înțelege, nu își asumă responsabilitatea pentru faptele sale și nici măcar nu va încerca să facă un compromis. Negocierile și certurile nu vor duce niciodată la nimic bun în relația cu un narcisist, iar de scuze nici nu poate fi vorba.

9. Atunci când îi vei spune că relația voastră s-a sfârșit va deveni cu totul altă persoană

barbat furios

Narcisistul nu suportă să fie umilit și atunci când îi este adusă în atenție terminarea relației, va suferi un șoc și va încerca să te rănească pentru dorința ta de a-l abandona. Îi vei răni atât de tare orgoliul, încât îl vei face furios și va face tot posibilul să pară că despărțirea dintre voi este vina celorlalți sau a ta, nicidecum a lui.

Dacă ai bifat cel puțin câteva din aceste trăsături, trebuie să știi că te afli într-o relație toxică cu un narcisist și că cea mai bună modalitate de a-ți păstra demnitatea este să ieși din acest cerc vicios, amintindu-ți constant că meriți ceva mai bun, apelând la ajutorul familiei și prietenilor și chiar la ajutorul terapiei.

Surse foto: unsplash.compexels.com

Surse articol: healthline.com

Newsletter