In Romania, baletul a devenit mai accesibil populatiei prin intermediul show-urilor precum Romanii au talent, unde oameni precum Emil Rengle au demontat prejudecati cu privire la dans, corp, identitate si multe altele. La nivel international, referintele de baza sunt filmele Lebada Neagra, cu Natalie Portman in rol principal, si Step Up, filmul in care Channing Tatum invata miscari de balet de la o dansatoare profesionista de care se si indragosteste. De altfel, actrita Natalie Portman chiar a studiat baletul in copilarie.
Daca te te tenteaza sa mergi la un spectacol de balet sau sa iti duci baietelul sau fetita la un curs de balet in Bucuresti, dar inca nu esti convinsa ca aceasta forma de dans este alegerea potrivita, in acest articol vom demonta cinci mituri si prejudecati despre una dintre cele mai vechi arte performative din istoria oamenilor. Detalii aici!
Ii mentionam mai devreme pe dansatorul Emil Rengle si pe actorul Channing Tatum. Povestile lor sunt graitoare. Nu doar ca ei demonstreaza faptul ca baletul este potrivit pentru oricine, dar sunt si o sursa de inspiratie pentru orice baietel care are un real talent si poate deveni un dansator de succes, altfel un programator sau un inginer mediocru caruia nu i s-a permis in copilare sa isi descopere pasiunea.
Baletul este o forma de dans extrem de solicitanta, mai ales pentru corpurile adulte. Implica o incredibila vointa din partea dansatorului pentru a reusi executia unor miscari corecte. Intreg corpul este incordat si solicitat in realizarea plie-urilor sau a salturilor, ceea ce demonstreaza ca este o arta suficient de masculina in cazul in care exista vreun dubiu in legatura cu acest aspect.
Daca imbracamintea este cea care inca te retine din a considera aceasta forma de dans suficient de „masculina", este bine de stiut ca baietii poarta costume diferite fata de fete, dar si ca acestea s-au schimbat de-a lungul timpului. Doar baletul clasic mai pastreaza costumele din tule; cel modern si-a adaptat atat costumatia, cat si miscarile si muzica pe care se danseaza.
Baletul a aparut in perioada renascentista, in Italia, undeva pe la 1700, insa de atunci s-au schimbat multe lucruri. Nimic nu poate supravietui sutelor de ani in aceeasi forma. Culturile si societatile transforma orice idee sau forma de arta de la sine, fara efort, am putea spune. Baletul a evoluat prin combinarea cu alte stiluri de dans, prin introducerea unor costume mai relaxate, moderne, a efectelor de scena pe baza de neon sau alte proiectii interesante, dar si prin schimbarea muzicii. Mai mult, poti regasi elemente din costumatia de balet in outfiturile urbane atat de la moda in prezent: colantii in diverse modele, body-urile, fustele din tule sau clamele de par.
Spectacolele clasice de balet cu muzica de povesti si costume colorate, cu multi dansatori si dansatoare pe scena, cu un fir narativ clasic extrem de predictibil si plictisitor poate ca nu sunt pe gustul tau. Dar exista si spectacole care abordeaza teme profund umane si care te transpun intr-o stare de reflectie. Exista cate un tip de balet pentru fiecare personalitate si stare de spirit si nu trebuie sa intri intr-o lume roz, perfecta cand mergi sa vezi un astfel de spectacol.
La fel este si tenisul. Si multe alte sporturi. Mai mult decat atat, baletul nu prea poate fi considerat un hobby. Este dificil sa te apuci de balet la o varsta adulta, pentru ca flexibilitatea corpului s-a pierdut cu trecerea timpului, mai ales daca nu ai practicat nimic asemanator intre timp. Asadar, cea mai potrivita cale de a te apropia si imprieteni cu baletul din perspectiva de dansator sau dansatoare este sa il practici fie de la varste mici, fie din adolescenta si sa depui efortul necesar pentru orice altceva important din viata ta. Baletul poate deveni o meserie sau o abilitate extrem de valoroasa in viata oricarui om.
Nivelul ridicat de expresivitate din balet pare sa fie cauza asocierii acestuia cu o fire fragila, sensibila si cu un corp subtire. Contrar acestei preconceptii, baletul este o forma de dans extrem de solcitanta pentru corp si minte. Ai nevoie de o disciplina de fier si o vointa remarcabila care se exerseaza pe parcurs, inca de la inceputurile practicii, pas cu pas. Mai mult, dansatorii si dansatoarele au un corp tonifiat, o postura de invidiat pentru oricine lucreaza la birou, dar si o atitudine care poate surprinde multi oameni deprimati si intunecati de grijile inchipuite ale vietii. Cei si cele care practia baletul pot fi orice, dar nu slabi si fragili.
In orice situatie te-ai afla, daca unul dintre aceste mituri te-a afectat si pe tine, dar ceva din balet te atrage inspre el, ia-ti un moment si gandeste-te la cele scrise mai sus. Ratiunea te poate ajuta sa te apropii de ceva care poate ca iti este util, dar pe care il respingi din cauza unor preconceptii formate de parinti sau de societate.
Surse foto: Skeeze, Pixabay; Mircea Iancu, Pixabay