Home Moda Cum să ai un stil personal

Cum să ai un stil personal

Cum să ai un stil personal
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Joi, 21.03.2024

Chiar dacă este la modă să porți anumite accesorii sau articole vestimentare, nu înseamnă că te și definesc. Este nevoie să găsești un stil vestimentar care te caracterizează întru totul, care îți definește personalitatea și care să „spună o poveste” despre tine ca persoană, pentru a face o primă impresie bună.

Este foarte important pentru orice persoană cu o stimă de sine ridicată să aibă un stil personal pe care să nu îl copieze din nicio altă parte. Astfel, pregătirea pentru un eveniment sau chiar pentru o zi obișnuită devine un moment plăcut și distractiv, nu o corvoadă. Vom afla împreună cum poți avea un stil personal și cum te poate ajuta în viața ta cotidiană?

Tu ai un stil personal?

Să ne gândim la următorul scenariu: urmează să participi la un eveniment important sau la o primă întâlnire, ori chiar ai o prezentare importantă la locul de muncă și îți petreci ore în șir probând aproape toate hainele pe care le ai în dulap și încercând să îți dai seama cu ce pereche de pantofi s-ar potrivi unele fuste sau cămăși. Sau poate că ești genul de fată care își adaugă 1000 de lucruri în coșul virtual de cumpărături sau în lista de favorite, dar nu se poate decide asupra unei ținute pe care să o comande.

De aceea este important să ai un stil personal pentru a evita astfel de probleme și dileme. Pentru că dacă nu ne facem timp să ne înțelegem pe noi înșine și să ne dăm seama care este stilul nostru în funcție de personalitatea care ne caracterizează, pierdem ore în șir încercând să găsim ținuta potrivită pentru un anumit eveniment. Dezvoltarea unui stil personal nu este atât de grea pe cât ar părea la început, deși s-ar putea să ai parte de multe influențe negative în tot acest timp în care încerci să îți dai seama ce ți se potrivește și ce nu.

Nu te lăsa influențată de influencerii de pe Tiktok, de reclamele agresive din mediul online, de marea varietate de rochițe, fustițe și paltonașe care îți atrag atenția, dar nu se nu ți se potrivesc așa cum ai spera. Îndată ce îți vei găsi stilul personal vei avea o stimă de sine crescută și o demnitate care îți va da aripi.

De ce este necesar să îți stabilești stilul personal

femeie sta pe canapea pantofi toc

Dezvoltarea propriului stil este un aspect foarte important al vieții tale, îndeosebi din punct de vedere financiar. Cu alte cuvinte, nu vei mai cumpăra lucruri doar pentru că sunt la modă sau le vezi la altcineva sau arată cool, nu te mai îmbraci așa cum ai văzut în reclame cu ținute care nu te definesc cu adevărat.

Când ți-ai găsit propriul stil în funcție de trăsăturile de personalitate, îți va fi mult mai ușor să faci cumpărături și vei economisi sume de bani făcând alegeri inteligente și fiind un consumator foarte atent. Nu este nevoie să ai 200 de articole vestimentare în dulap pe care să nu le porți sau care în care să nu te regăsești, ci este suficient să ai câteva care, combinate să îți dea un aspect perfect. De asemenea, un stil personal înseamnă mai puține greșeli fashion în alegerea ținutelor și o economie financiară pe termen lung.

Ce vrei să exprimi prin stilul tău personal ales?

Deși nu este indicat să judeci o carte după copertă, uneori oamenilor le este imposibil să nu îi judece pe cei din jurul lor după ținutele pe care le poartă. Gândește-te că hainele pe care le porți sunt ca o copertă a cărții vieții tale și prin acestea poți transmite cine ești cu adevărat. În fond, moda este un limbaj și un mod de comunicare pe care le poți folosi în avantajul tău. Așadar, atunci când ești în căutarea unui stil personal, ia în calcul faptul că acesta trebuie să exprime ceva pentru cei din jurul tău.

Fă o listă a trăsăturilor de personalitate care te definesc, asupra a ceea ce îți dorești să știe lumea despre tine. Dacă ești o persoană îndrăzneață și iubești distracția, alege culori îndrăznețe și modele ciudate. Dacă ești mai tăcută sau mai rezervată, alege piese atemporale, accesorii vintage în culori neutre. Și mai mult decât atât, de ce să nu apelezi la zodiac pentru inspirație? Spre exemplu, dacă ești zodia Vărsător, poți opta pentru un stil personal asociat spiritului tău liber sau dacă ești zodia Fecioară ai putea alege o ținută care să te avantajeze la job, cu nasturi aliniați perfect. 

Folosește-te de toate atuurile pe care le ai, de tot ceea ce te caracterizează pentru a-ți crea propriul stil vestimentar. Personalitatea, zodia, trăsăturile fizice, culoarea părului, preferințele muzicale, latura ta artistică, gândește-te la ceea ce te reprezintă. Ești o fire romantică? Optează pentru piese boho, culori deschise, neutre, roz prăfuit sau bijuterii discrete. Ești îndrăzneață? Alege piese vestimentare care să te reprezinte, culori tari, poate chiar neon, bijuterii statement. Cunoaște-te întâi pe tine înainte de a-ți crea stilul personal.

Care sunt cele trei cuvinte care îți definesc stilul personal?

femeie cu haine in mana

Pentru a-ți forma propriul stil fashion, trebuie să alegi trei cuvinte care îl definesc. Metoda celor trei cuvinte este foarte importantă pentru a găsi ceva care te avantajează și care te reprezintă. Alege trei adjective pe care să le ai mereu în minte atunci când faci cumpărături sau alegi cu ce să te îmbraci.

În funcție de personalitatea ta și de ceea ce vrei să exprimi, poți alege ținute caracterizate prin cuvinte precum curat, modern, bine structurat sau vibrant, jucăuș, neașteptat. Indiferent de cuvintele alese, acestea trebuie să se aplice la aproape orice piesă a garderobei, inclusiv la pantofi și accesorii.

Cele trei adjective menite să îți reprezinte ținuta le vei găsi în personalitatea ta. Fă întâi ordine în garderobă și vezi ce te reprezintă, iar în funcție de piesele vestimentare pe care ai ales să le păstrezi, definește-ți stilul în trei adjective simple: „romantică, visătoare și delicată” sau „stilată, elegantă și îndrăzneață”, acestea pot fi câteva exemple prin care îți poți caracteriza stilul personal.

Găsește o sursă de inspirație!

A adopta un stil personal implică multe imaginație, dar și inspirație. Te poți inspira bineînțeles de pe Pinterest de pe Instagram, având la dispoziție o gamă largă de imagini, combinații care să îți permită să înțelegi mai bine de ce piese vestimentare ești atrasă.

Ia în calcul ceea ce ai deja în dulap!

femeie garderoba

Pe măsură ce începi să îți formezi stilul personal trebuie să iei în calcul și piesele vestimentare pe care le ai în dulap. A-ți găsi un stil propriu nu înseamnă că rebuie să arunci sau să donezi toate haineie, ci să găsești o metodă inedită de a le combina cu elementele noi pe care le vei aduce în garderoba ta. Așadar, scoate toate hainele pe care le ai în dulap și sortează-le pe trei categorii în trei grămezi mari.

În prima categorie intră hainele care ar trebui să se potrivească stilului personal pe care l-ai identificat și pe care le vei păstra. În a doua categorie intră hainele care nu prea se potrivesc stilului tău, dar care ar putea fi folosite la anumite evenimente și pe care nu trebuie să le arunci. Aici intră puloverul din cașmir primit moștenire de la mama sau de la bunica, diferite bijuterii de colecție sau costumul de baie pe care nu este neapărat nevoie să îl schimbi în fiecare vară. În cea de-a treia categorie intră hainele care nu se potrivesc stilului tău, care nu îți mai plac, nu te mai definesc și care cu siguranță trebuie donate sau aruncate.

Fă cumpărături inteligente pentru stilul de viață pe care îl ai nu, pe care îl dorești

Doar pentru că îți plac la nebunie rochiile superbe cu paiete sau cu ștrasuri nu înseamnă că ar trebui să ai garderoba plină cu astfel de elemente vestimentare. Dacă nu ești o vedetă pop sau nu ai o carieră în acest domeniu, alege haine care se potrivesc stilului de viață pe care îl duci, nu pe care ți l-ai dori. Gândește lucrurile dintr-o perspectivă practică și ia în considerare combinarea elementelor care îți plac cu piese vestimentare utile. Dacă îți plac rochiile cu paiete, poți opta pentru haine cu nasturi strălucitori sau pantofi într-o nuanță metalică.

Concentrează-te asupra a ceea ce ai nevoie

femeie se uita prin haine

Indiferent că îți faci cumpărăturile în mall sau online, o sesiune de shopping poate fi copleșitoare. Nu te lăsa dusă de val și nu investi în foarte multe piese vestimentare, mai ales dacă bugetul nu îți permite acest lucru. Înainte de a merge la cumpărături fă-ți o listă cu ceea ce ai adevărat nevoie, cu piesele vestimentare care îți lipsesc și încearcă să te încadrezi în acea listă.

Alege-ți stilul personal în funcție de felul în care arăți

Garderoba stilului tău personal trebuie să se potrivească în primul rând felul în care arăți, siluetei tale. Este foarte important ca piesele vestimentare să-ți vină bine, de aceea este bine să alegi articole care îți pun în evidență calitățile și îți acoperă defectele și nu uita că ai nevoie de haine pentru diferite evenimente formale, casual sau business.

Permite-ți să evoluezi!

Definirea stilului personal nu înseamnă că vei avea o garderobă plină cu haine pe care le vei purta, iar acele combinații sunt bătute în cuie. Moda evoluează și tu trebuie să o evoluezi o dată cu ea. Articole vestimentare pe care le poți sunt doar o reflexie a ta, dar pe măsură ce tu te schimbi și stilul tău personal se schimbă.

Să presupunem că urci pe scara ierarhică la locul de muncă și primești un post mai bun sau îți schimbi jobul este necesar ca stilul tău personal să se adapteze noului loc de muncă sau noului post. Sau poate că ai fost dintotdeauna o femeie timidă, dar acum simți că a venit momentul să arăți lumii mai mult. Schimbarea stilului personal este foarte importantă. Pe măsură ce înaintezi în vârstă, nu trebuie să adopți elemente vestimentare sau accesorii care se potrivească vârstei tale, ci pur și simplu felului în care te simți și vârstei reale a sufletului tău.

Odată ce îți vei găsi stilul personal, cu siguranță îți vei mulțumi pentru alegerea făcută, pentru deciziile luate, pentru eforturile și strădaniile de a te îmbrăca așa cum simți.

Surse foto: pexels.compexels.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: rd.com

Newsletter