Home Mireasa Frumusete Terapia cu lumină roșie: ce este si ce beneficii are

Terapia cu lumină roșie: ce este si ce beneficii are

Terapia cu lumină roșie: ce este si ce beneficii are
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Marţi, 12.03.2024

Un subiect medical îndelung dezbătut de către specialiști, terapia cu lumină roșie este promițătoare, dedicată tratării problemelor pielii. Cât de sigură este folosirea acestui tratament și ce trebuie să ai în vedere atunci când iei o decizie de o asemenea importanță pentru sănătatea și frumusețea ta?

Terapia cu lumină roșie este un concept relativ nou, un tratament în curs de dezvoltare care se arată însă foarte promițător în ceea ce privește tratarea ridurilor, acneei, roșeții feței, cicatricilor și altor semne de îmbătrânire. Cercetătorii susțin că încă sunt necesare multe studii clinice pentru a confirma eficacitatea acestui tratament, dar terapia cu lumină roșie a devenit o opțiune din ce în ce mai cerută pe piață de către reprezentantele sexului frumos. Merită să faceți câteva ședințe de terapie cu lumină roșie dacă vă pregătiți să îmbrăcați rochia albă de mireasă și doriți ca pielea să arate impecabil? Vom afla împreună.

Ce este terapia cu lumină roșie?

Terapia cu lumină roșie reprezintă un tratament ce folosește lumină roșie cu o lungime de undă mică în vederea îmbunătățirii aspectului pielii, dar și a reducerii ridurilor, acneei cicatricilor și roșeții feței, fiind promovată și pentru tratarea altor afecțiuni medicale. Până la momentul actual, există cercetări în desfășurare, studii și discuții pe internet referitoare la eficacitatea acestei terapii pentru frumusețe și sănătate. Veți auzi cu siguranță de terapie cu lumină laser de nivel scăzut, cu lumină laser de putere redusă, terapie cu lumină led non termică, terapie cu laser soft, terapie cu laser la rece, stimulare fotonica sau fototerapie, toate acestea fiind denumiri ale terapiei cu lumină roșie.

De ce există atâta interes pentru terapia cu lumină roșie?

Terapia cu lumină roșie a fost experimentată inițial de către NASA pentru creșterea plantelor în spațiu și vindecarea rănilor astronauților, iar ulterior au existat investigații asupra altor utilizări potențiale. De fapt, această terapie este acceptată din punct de vedere medical în utilizarea sa în terapia fotodinamică, în cadrul căreia lumina laser roșie de putere redusă este folosită pentru a activa un medicament fotosensibilizant. Interacțiunea cu medicamentul creează o reacție chimică ce distruge celulele, de aceea vom găsi numeroase utilizări pentru tratarea unor afecțiuni ale pielii incluzând psoriazis, acnee, negi, cancer de piele și alte tipuri de cancer.

Cum funcționează terapia cu lumină roșie?

lumina rosie pe picioare

Terapia cu lumină roșie funcționează în interiorul celulelor corpului, în mitocondrii, care, dacă sunt stimulate cu astfel de lumină, vor putea să repare pielea, să stimuleze creșterea celulelor noi și să întinerească aspectul și elasticitatea acesteia. Concret, celulele absorb lungimile de undă ale luminii roșii și astfel sunt stimulate să funcționeze în diferite scopuri. Terapia cu lumină roșie va stimula producția de colagen și va oferi pielii structura, rezistența și elasticitatea de care are nevoie. De asemenea, va determina creșterea producției de colagen, o componentă a țesutului conjunctiv care formează pielea și va determina creșterea circulației sângelui către țesut, reducând totodată inflamația în celulele corpului.

În ce scop și pentru ce afecțiuni ale pielii este folosită terapia cu lumină roșie?

Terapia cu lumină roșie este promovată ca fiind un tratament foarte eficient pentru unele afecțiuni comune ale pielii ce includ vindecarea rănilor, reducerea vergeturilor, reducerea liniilor fine, ridurilor și petelor care apar odată cu vârsta. De asemenea, această terapie va îmbunătăți textura feței, va trata rozaceea, eczemele și psoriazisul, eliminând cicatricele și îmbunătățind aspectul pielii deteriorată de soare. La persoanele care suferă de alopecie androgenă, terapia cu lumină roșie îmbunătățește creșterea părului.

Cât de eficientă și de sigură este terapia cu lumină roșie?

Experții în domeniu nu oferă date concrete în vederea eficacității utilizării terapiei cu lumină roșie pentru toate afecțiunile pe care ar trebui să le trateze. Studiile arată un oarecare potențial al acestui tratament care este încă în curs de dezvoltare, generând un interes din ce în ce mai mare, însă fără suficiente dovezi pentru a susține majoritatea recomandărilor. Terapia cu lumină roșie este încă la stadiul de comparație cu efectul placebo, iar rezultatele arată promițătoare, însă este nevoie de mai mult interes în acest sens.

În ceea ce privește siguranța terapiei cu lumină roșie, aceasta nu este asociată cu nici un efect secundar dacă este utilizată pe termen scurt și conform instrucțiunilor. Tratamentul nu este toxic, nici invaziv, nu este dur la fel ca alte tratamente pentru piele și nu folosește lumina UV care cauzează cancer.

În cazul în care această terapie este utilizată greșit, prea des sau neconform instrucțiunilor, există șanse ca pielea sau ochii să se irite, iar siguranța folosirii pe termen lung a acestor dispozitive ce folosesc lumina roșie nu este încă cunoscută. Este indicat să vizitezi un dermatolog sau un terapeut estetic calificat pentru a te asigura că starea pielii tale este foarte bună și pentru a obține răspunsuri la întrebările pe care le ai despre terapia cu lumină roșie.

Sunt dispozitivele care folosesc lumină roșie sigure pentru a fi folosite acasă?

femeie la dermatolog

Dacă vei căuta pe internet, vei găsi mai multe produse care includ terapia cu lumină roșie, în general sigure de utilizat, folosite de dermatologi sau alți profesioniști calificați, însă care este posibil să nu vă ofere rezultatele la care sperați. Dacă intenționați să cumpărați un dispozitiv de terapie cu lumină roșie, este important să vă asigurați protecția ochilor, să urmați instrucțiunile, să aveți grijă de dispozitiv și să aveți în vedere o discuție serioasă cu un medic specialist despre cele mai bune opțiuni pentru a vă trata problemele pielii.

Utilizările medicale potențiale investigate la momentul actual în ceea ce privește terapia cu lumină roșie includ reducerea efectelor secundare ale chimioterapiei canceroase. Se presupune că terapia cu lumină roșie va calma durerile și inflamațiile asociate cu artrita reumatoidă, sindromul de tunel carpian și osteoartrita genunchiului.

De asemenea, se presupune că această terapie previne apariția herpesului labial cauzat de virusul herpes simplex, dar nu există la momentul actual dovezi științifice care să susțină utilizarea acestei terapii în pierderea în greutate, lupta împotriva cancerului, eliminarea celulitei sau a problemelor de sănătate mintală cum ar fi depresia sau tulburarea efectivă sezonieră.

Ce trebuie să mai știți despre terapia cu lumină roșie?

În primul rând, terapia cu lumină roșie nu este un tratament acoperit de asigurarea de sănătate, nu este un tratament unic pentru majoritatea afecțiunilor pielii și nu va da rezultate miraculoase, ci va trebui repetat timp de câteva săptămâni sau timp de câteva luni pentru rezultate vizibile. În ceea ce privește obținerea rezultatelor dorite, pielea fiecărei persoane este diferită, așa că rezultatele pot varia.

La momentul actual, terapia cu lumină roșie este promovată ca un tratament eficient pentru diferite afecțiuni ale pielii, o terapie în curs de dezvoltare, promițătoare, însă care necesită o examinare în prealabil de către un medic specialist, confirmarea unui diagnostic și includerea ei ca opțiune de tratament pentru a obține cele mai bune rezultate.

Surse foto: pexels.comunsplash.com

Surse articol: my.clevelandclinic.org

Newsletter