Home STIRI STIRI Un cuplu ucrainean s-a casatorit cand a inceput razboiul: Am putea muri, am vrut doar sa fim impreuna

Un cuplu ucrainean s-a casatorit cand a inceput razboiul: Am putea muri, am vrut doar sa fim impreuna

Un cuplu ucrainean s-a casatorit cand a inceput razboiul: Am putea muri, am vrut doar sa fim impreuna
Ioana Marinescu
Luni, 28.02.2022

O lume intreaga este acum cu ochii atintiti spre Ucraina, acolo unde a izbucnit unul dintre cele mai grave conflicte din ultimii ani. Razboiul i-a fortat pe multi sa isi paraseasca locuintele si sa se ascunda sau sa plece in alta tara. Pentru Yaryna Arieva si Sviatoslav Fursin, lucrurile au fost la fel de grele. Planuiau sa se casatoreasca in 6 mai si isi doreau sa marcheze momentul cu o petrecere la un restaurant dragut, de pe malul raului Nipru.

"Am fi fost doar noi si raul si luminile frumoase", a povestit tanara de 21 de ani pentruCNN . Totul s-a schimbat, in momentul in care Rusia a lansat un atac devastator asupra tarii ei. In timp ce armata rusa patrundea in tara lor prin trei parti, Arieva si Fursin au fugit la Kiev, cu gandul sa faca un singur lucru, inainte sa fie prinsi in operatiunile militare. In toata perioada auzeau zgomotul sirenelor pe fundal, dar asta nu i-a oprit sa isi jure iubire vesnica.

"A fost foarte infricosator. Este cel mai fericit moment din viata ta si iesi afara si auzi asta", a povestit Arieva.

Rusia si-a inceput atacul joi dimineata, cu cateva ore inainte de ivirea zorilor, cu gandul sa ocupe tara de 44 de milioane de locuitori. Initial au fost lansate cateva rachete, dar operatiunea s-a extins rapid si in centrul si estul Ucrainei, la indemnul presedintelui Vladimir Putin. Acesta a transmit ca a decis "sa porneasca o operatiune militara speciala, cu scopul de a demilitariza si denazifica" tara vecina. In ciuda faptului ca Putin a spus ca nu vrea sa ocupe tara, trupele sale ataca atat pe mare, cat si in aer si pe uscat.

Constienti de pericol, Arieva si Fursin nu au vrut sa mai lase sa treaca niciun moment in care sa nu fie impreuna. Cei doi s-au intalnit in octombrie 2019, in timpul unui protest in centrul orasului Kiev.

"Situatia este foarte grea, vom lupta pentru tara noastra. S-ar putea sa murim si am vrut sa fim impreuna, inainte ca asta sa se intample."

Dupa nunta, cei doi tineri au mers sa se inscrie ca voluntari in aceasta operatiune de aparare impotriva Rusiei.

"Trebuie sa ne protejam tara, sa ii protejam pe oamenii pe care ii iubim si pamantul in care traim. Sper la ce-i mai bine, dar fac tot ce pot sa protejez pamantul natal", spune tanara.

Arieva nu a stiut ce misiune vor primi ea si sotul ei - care este inginer software.

"Poate nu vor da munitie si vom merge sa luptam. Poate vom ajuta cu altceva. Ei vor decide", a mai spus tanara.

Arieva spune ca Fursin este cel mai bun prieten al ei si si-a exprimat speranta ca poate vor reusi sa isi serbeze casatoria asa cum se cuvine, intr-o zi.

"Poate ca rusii vor pleca din tara si ne vom intoarce la normal. Sper doar ca totul va reveni la normal si ne vom patra pamantul, ne vom pastra tara, vom fi fericiti si in siguranta, fara rusi in ea."

Newsletter