Home Cuplu Psihologia cuplului 5 lucruri despre nou-nascuti care ar putea sa te sperie daca nu le cunosti din timp

5 lucruri despre nou-nascuti care ar putea sa te sperie daca nu le cunosti din timp

5 lucruri despre nou-nascuti care ar putea sa te sperie daca nu le cunosti din timp
Ioana Marinescu
Miercuri, 24.08.2022

Atunci cand urmeaza venirea pe lume a unui bebelus, orice informatie este pretioasa pentru a te ajuta sa te familiarizezi cu ceea ce va avea sa fie noua ta viata. Desi fiecare bebelus este unic, cu nevoi si moduri diferite de dezvoltare, exista cateva aspecte comune majoritatii nou-nascutilor. Iata cateva dintre ele.

 

1. Pielea bebelusului se cojeste

In timp ce bebelusul se afla in burta mamei, inconjurat de lichid amniotic, pielea lui a fost protejata de acest lichid printr-un strat de material alb si ceros, numit vernix. Odata ce a fost expus la aer si vernixul a fost indepartat, stratul superior al pielii sale se usuca si incepe sa se dezlipeasca. Acest lucru este cel mai vizibil pe maini si pe picioare.

Aceasta perioada dureaza de obicei intre una si doua saptamani si este important sa nu tragi niciodata de pielea uscata care se cojeste. De asemenea, avand o piele foarte sensibila, aceasta este predispusa iritatiilor, motiv pentru care este nevoie de o ingrijire atenta a pielii bebelusului.

Pentru a-l ajuta pe bebelusul tau in aceasta perioada, la spalare poti sa ii aplici Rilastil Xerolact , un ulei special conceput pentru pielea sensibila si uscata a nou-nascutilor care are efect hidratant si hraneste intens pielea. Detalii aici .

2. Capul bebelusului arata ciudat

Nou-nascutii pe care ii vedem in filme sau fotografiile cu bebelusii proaspat nascuti care arata impecabil nu sunt intotdeauna conforme cu realitatea. Cei mai multi nou-nascuti au capul usor asimetric, insa acest lucru este perfect normal. In momentul nasterii bebelusului, capul acestuia are doua zone moi care nu s-au imbinat inca, pentru a permite deformarea capului in timpul nasterii. Astfel, capul nou-nascutului poate sa fie alungit sau aplatizat.

In primele saptamani de viata, cele doua zone moi incep sa se imbine si, in timp, capul bebelusului va ajunge la forma sa programata genetic.

3. Bebelusul respira neregulat

Ca si cei mai multi proaspeti parinti, in special in primele nopti pe care le petreci cu bebelusul acasa, vei petrece o buna parte din timp privindu-l si asigurandu-te ca este totul in regula. In acest caz, este bine de stiut ca respiratia usor neregulata a nou-nascutilor este absolut normala. Acestia pot face pauze usoare, urmate de perioade cu respiratie mai rapida. Aceste pauze sunt considerate normale daca au loc timp de maximum 20 de secunde, pana la varsta de aproximativ sase saptamani.

Nu uita insa ca viteza normala a respiratiei unui bebelus nou-nascut atunci cand este treaz este diferita de viteza normala a respiratiei atunci cand acesta doarme. Daca atunci cand este treaz viteza normala a respiratiei unui nou-nascut este de 40 de respiratii pe minut, atunci cand doarme viteza normala de respiratie scade si la 20 de respiratii pe minut.

4. Parul bebelusului se schimba

Parul cu care bebelusul vine pe lume nu are o structura bine definita sau o forma clara. Astfel, daca bebelusul tau se naste cu foarte putin par, nu trebuie sa te ingrijorezi ca va ajunge la maturitate cu un par rar. Culoarea si grosimea firului de par se poate modifica de mai multe ori in primii ani de viata.

Aici si genetica joaca un rol important, deoarece influenteaza foarte mult cat de rar sau cat de des va fi parul bebelusului.

5. Plansetul bebelusului este diferit

Bebelusii tind sa aiba un tip de planset pentru fiecare ocazie. Astfel, indiferent ca ii este foame, sete, il doare ceva sau este obosit, bebelusul tau iti va comunica aceste lucruri prin planset.

Fiecare planset se diferentiaza prin intensitate si frecventa. Ca sa iti poti da seama ce inseamna fiecare planset, fii atenta la modul in care bebelusul plange si la ce solutie satisface acea nevoie. In timp, vei invata diferitele tipuri de planset ale bebelusului tau si vei putea sa ii oferi ceea ce are nevoie in functie de asta.

Cu siguranta, venirea pe lume a unui copil are un impact major in viata oricarui adult si oricat de multe informatii ai incerca sa acumulezi pana in momentul nasterii, mereu vor aparea cateva lucruri care sa te suprinda. Cu toate acestea, este bine sa tratezi totul cu calm, iar atunci cand consideri ca ai nevoie de ajutor, sa nu eziti sa apelezi la unul specializat.

sursa foto: freepik.com

Newsletter