Home STIRI STIRI Premiera oficiala: Teatrul Evreiesc de Stat prezinta Stele Ratacitoare !

Premiera oficiala: Teatrul Evreiesc de Stat prezinta Stele Ratacitoare !

Premiera oficiala: Teatrul Evreiesc de Stat prezinta Stele Ratacitoare !
Raluca Cristea
Marţi, 08.01.2013
Sambata, 12 ianuarie, de la ora 19:00, Teatrul Evreiesc de Stat prezinta STELE RATACITOARE, dramatizare de Andrei Munteanu dupa Salom Alehem. Spectacolul este dedicat jubileului de 65 de ani al Teatrului Evreiesc de Stat.
Distributia spectacolului: Leonie Waldman Eliad, Rudy Rosenfeld, Maia Morgenstern, Cornel Ciupercescu,
Nicolae Calugarita, Luana Stoica, Veaceslav Grosu, Alexandra Fasola, Marius Calugarita, Geni Brenda, Mirela Nicolau, Arabela Neazi, Ecaterina Tugulea, Mircea Drimbareanu, Viorel Manole, Darius Daradici, Viorica Bantas, Cristina Circei, Natalie Esther, Nicolae Botezatu, Richard Bownotsky, Mihai Prejabn, Iolanda Covaci, Mircea Dragoman, Anka Levana.

Decor - Puiu Antemir;  Costume - Unda Popp;  Coregrafie - Galina Bobeico;  Regia - Andrei Munteanu.

Stele ratacitoare este povestea unor tineri evrei dintr-un colt de provincie basarabeana care, vrajiti de o trupa de teatru ambulanta, pleaca din casa parinteasca in lumea larga sa-si caute norocul ca artisti. Dar iata ca viata ii poarta tot mai departe (Lvov, Viena, Londra...) nu doar de satucul natal, ci si de propriul lor trecut, de care se despart, la inceput, cu nepasare. Caci acesta-i pretul pe care il cere, uneori, succesul - renuntarea la sine.

Si in timp ce personajele principale, Reizl si Leibl, isi implinesc astfel ambitiile si destinul artistic, faima lor raspandindu-se pretutindeni, pe langa ei mai exista multi alti artisti, ale caror aspiratii nu se vor realiza niciodata.

Privind acest spectacol, te poti intreba, cu un ras un pic melancolic: oare ce-i arta - o fuga usuratica din fata vietii sau calea de-a ajunge cu adevarat la stele? Si ca in orice, scrie marele scriitor si umorist evreu, si aici comicul se impleteste strans cu tristetea.

Salom Alehem (1859 - 1916) - S-a nascut la Pereslav, Ucraina. A inceput sa publice de la 18 ani, mai intai in ziarele ebraice. Una din primele sale scrieri aparute intr-un ziar idis e semnata „Shalom Alehem" (ceea ce in ebraica inseamna „Pace voua") si acesta ii va ramane pseudonimul care il va face cunoscut in lumea intreaga. A scris povestiri, romane si monologuri care-i intemeiaza faima de umorist neintrecut de limba idis. De un succes deosebit s-au bucurat si se bucur povestirile din ceea ce s-ar putea numi seria „Menahem Mendel", precum si monologurile pline de haz grupate sub titlul „Tevie Laptarul" - toate acestea fiind traduse in numeroase limbi. In 1905, dupa un pogrom, se refugiaza in America, reintorcandu-se in Europa peste doi ani. In scrierile sale s-a aplecat cu dragoste si umor binevoitor asupra existentei cotidiene a evreilor simpli cu filozofia lor naiva despre lume si viata. Alaturi de Mendele Mocher Sforim, Salom Alehem este socotit a fi cel mai mare scriitor al literaturii de limba idis.

Newsletter