Home STIRI STIRI Dezvoltarea unei rutine si setarea unor obiective realiste, esentiale pentru o viata organizata

Dezvoltarea unei rutine si setarea unor obiective realiste, esentiale pentru o viata organizata

Dezvoltarea unei rutine si setarea unor obiective realiste, esentiale pentru o viata organizata
Ioana Marinescu
Marţi, 16.11.2021

Intr-un secol al vitezei este extrem de usor sa te gandesti ca trebuie sa-ti organizezi timpul mai bine, dar uneori este dificil sa-ti creezi un plan eficient, pe care sa-l aplici la fiecare pas.

 

Chiar daca uneori nu recunoastem, a avea o viata organizata pare uneori o abilitate desprinsa din carti, mai ales cand ai de jonglat intre familie si cerintele ei, finante, prieteni, sanatate si serviciu.

Cu toate acestea, exista cateva principii pe care daca reusesti sa le aplici in toate domeniile, te vei bucura de o viata mai organizata.

Dezvolta o rutina

Fiecare dintre noi avem obiceiuri pe care ni le-am consolidat de-a lungul anilor, unele sanatoase, altele mai putin bune pentru sanatatea si timpul nostru. Asadar, daca iti doresti sa detii controlul, este important sa-ti stabilesti o rutina exacta, de la care sa nu te abati. Obiceiurile bune sunt cele ne ajuta sa ne mentinem sanatatea pe termen lung, cele gresite furandu-ne timpul, fericirea si, de cele mai multe ori, si economiile. Care ar fi obiceiurile bune care te pot ajuta? Odihna de opt ore pe noapte, lecturarea timp de o ora in fiecare seara in loc de uitat la TV sau de navigat pe internet, crearea unui meniu saptamanal in fiecare duminica si aranjarea tuturor hainelor pentru birou. Mancarea pe care o pregatesti duminica o poti congela, astfel incat sa-ti fie mai usor in zilele saptamanii. De asemenea, chiar daca poate parea o duminica aglomerata si cu mai putini timpi de relaxare, incearca sa compui garderoba pentru toata saptamana. In acest sens, ai nevoie de un pic de inspiratie si de un fier de calcat philips. Detalii aici. Cu un astfel de electrocasnic nu vei produce arsuri pe niciun material, astfel incat poti calca in siguranta orice, de la blugi la matase, de la lenjerie de pat la casmir, in orice ordine, fara a astepta reglarea temperaturii sau a sorta hainele in prealabil.

Planifica din timp

Chiar daca viata ne ofera de foarte multe ori situatii neprevazute, este important sa ne planificam actiunile pe care le avem de facut in ziua urmatoare. Un manager de activitati, cum sunt Todolst sau Monday, pot reprezenta instrumente care sa te ajute sa valorifici timpul mai bine. Iar pentru o buna planificare, ia mereu in calcul sa notezi si lucrurile mici, precum mersul la spalatorie, plata facturilor, curatenie si asa mai departe. Toate acestea par minore fata de alte sarcini pe care le avem de rezolvat, dar se strang si, la final de zi, toate necesita timp. Apoi, este important sa-ti dedici cateva ore la final de saptamana si sa-ti creezi un plan si mereu supraestimeaza durata pe care o aloci unei probleme.

Alege consecventa in locul perfectiunii

De cate ori nu ti-ai propus sa faci exercitii de trei ori pe zi sau sa mananci doar la ore fixe? In loc sa-ti setezi obiective nerealiste, este mai important sa fii consecvent si practic. Planurile „fantastice" pe care ti le faci s-ar putea sa aduca in viata ta mai mult regret sau frustrare, concluzia fiind un obiectiv neatins. Astfel, opteaza pentru trei zile in care sa faci exercitii in loc de cinci, uita-te la televizor cinci ore pe saptamana in loc de niciodata si mergi cu copii in parc de doua ori pe saptamana in loc de sase.

In plus, incearca sa gasesti un echilibru in viata ta, indiferent cat de greu pare de realizat acest lucru. Evita sa petreci prea mult timp la serviciu sau muncind, prioritizeaza activitatea fizica luand in considerare beneficiile ei pentru starea de sanatate si de spirit, incearca sa meditezi sau sa scrii in jurnal, acorda atentie familiei si prietenilor si ai grija sa dormi suficient.

Mai mult, stabileste un loc in casa unde sa-ti lasi lucrurile esentiale, precum telefon, portofel, cheile de la masina, ochelarii si cartela de la birou. De asemenea, creeaza o tabla pe care fiecare membru al familiei sa scrie ce are nevoie, va fi mult mai usor sa tii pasul cu nevoile lor.

Newsletter