Home STIRI STIRI Cum sa iti faci timp pentru tine in vremuri de criza

Cum sa iti faci timp pentru tine in vremuri de criza

Cum sa iti faci timp pentru tine in vremuri de criza
Ana Munteanu
Vineri, 11.09.2020
Viata noastra este formata din patru componente majore: familia (incluzand si dragostea), prietenii, profesia si relatia cu noi insene. Este bine ca toate acestea sa ocupe o pondere consistenta, deoarece starea echilibru seamana cu un scaun cu patru picioare: daca unul e prea scurt, intregul ansamblu se clatina.


In ultima perioada, insa, in contextul pandemiei, lucrurile s-au complicat pentru cele mai multe dintre noi: curatenia si cumparaturile necesita mai mult timp decat de obicei, iar copiii au nevoie de si mai multa atentie. Este posibil ca si partenerii nostri sa fie mult mai ocupati cu munca, avand in vedere ca bate la usa o criza economica. Griji noi incep sa apara in legatura cu contextul actual: trebuie sa te aprovizionezi constant cu dezinfectanti, sa te asiguri ca ai mereu omasca medicala de protectie la tine, oriunde ai merge, sa iti organizezi activitatile astfel incat sa eviti, pe cat posibil, locurile aglomerate si cate si mai cate. In acest iures, timpul cu tine insati are mult de suferit, iar starea de spirit este afectata in consecinta.

Iata cum poti regla decalajul, facand mici schimbari in viata ta:

Stabileste un scop

De cat timp cu tine ai nevoie zilnic? Ai nevoie si de intervale suplimentare in anumite zile ale saptamanii, astfel incat sa iti poti prelungi weekend-urile? Gandeste-te in ce consta acest timp, astfel incat sa poti identifica in mod exact care este nevoia psihologica din spatele dorintei. Cateva exemple sunt ritualul cafelei de dimineata, cititul revistei sau al unui articol din site-ul preferat, ritualul de infrumusetare, o plimbare in parc sau ora de exercitii fizice. Prioritizeaza toate aceste activitati si decide care sunt cele care iti aduc cea mai mare liniste si bucurie si care sunt cele de care te poti lipsi fara sa suferi prea mult.

Pune pe hartie ce e important pentru tine

In primul rand, este important sa stii clar care sunt valorile dupa care te ghidezi. Suna a munca in zadar, insa iti vor folosi cand vei lua decizii referitoare la realocarea timpului. Spre exemplu, daca cele mai importante valori pentru tine sunt familia, onestitatea si prosperitatea, nu vei putea rupe timp de la familie sau job, ci vei cauta alte zone, ca iesirile cu prietenii, pe care sa le reduci in favoarea timpului cu tine insati.

Apoi, e bine sa evaluezi ce resurse ai, dar si ce piedici. Resursele pot fi financiare, de energie, inteligenta, dar si o bunica dispusa sa petreaca timp cu copiii sau prieteni care pot sta cu ei cat timp te duci la cosmetica, spre exemplu. Chiar si copiii pot deveni resurse, daca ii implici in diverse activitati, cum ar fi adunarea jucariilor si a hainelor aflate in dezordine. Vei putea economisi, astfel, timp pretios si energie.
Pune pe hartie modul in care iti imparti o zi tipica

Vei remarca unele neconcordante intre valorile si dorintele tale si realitate. Poate stai mai mult timp decat ti-ai dori la TV sau petreci prea multa vreme facand curatenie sau gatind. Poate ignori complet vreun aspect, cum ar fi rasfatul propriu, citiul unei carti, o cafea cu o prietena etc.
Gandeste-te ce te-a determinat sa iti imparti zilele astfel. Poti identifica acele credinte care te imping sa investesti prea mult timp intr-o activitate?

Ele pot suna asa: O femeie buna tine mereu curatenie perfecta in casa, Prietenii te vor abandona daca nu te vezi constant cu ei, Ajutorul vine cu costuri, Un om puternic le face pe toate singur, sau Numai oamenii slabi au nevoie de ajutor. Sunt numai cateva exemple, credintele pot fi multiple. Le recunosti usor, caci sunt toate niste generalizari. Incearca sa le pui sub semnul intrebarii. Daca o prietena buna de-a ta nu ar tine casa luna, ar cere ajutor sau nu te-ar suna o vreme, ai judeca-o atat de aspru sau ai tinde sa empatizezi?

In situatii de criza, cum este cea actuala, nu poti functiona intotdeauna la parametri normali. E necesar sa fii blanda cu tine si sa iti dai voie sa fii om, sa ai zile proaste, sa nu ai chef si chiar sa lenevesti. E OK si sa ceri ajutor. Nu inseamna, nici ca esti slaba, nici ca esti incapabila. Inseamna doar ca suntem fiinte fragile, dar si fiinte sociale; am ajuns pana la acest nivel de dezvoltare colaborand, ajutandu-ne reciproc. Nu esti singura. Identifica acel grup de persoane care ti-ar oferi ajutorul si apeleaza la ele atunci cand te simti coplesita.
Realoca timpul

Cu pixul si hartia in mana, taie cincisprezece minute de la curatenie si transforma-le in pauza. Nu se va darama lumea si nici casa. Fa atat cat simti ca este doar suficient de bine, nu perfect.
Mai ciupeste zece minute implicand copiii in treburile casei. Poate partenerul poate face mai repede o operatiune care tie iti ia multa vreme si invers. Faceti schimb.
Cate persoane crezi ca te-ar putea ajuta si cu ce frecventa? Cat timp castigi astfel pentru tine?

E OK sa ceri, e OK sa lasi lucrurile si pe mai tarziu. Daca renunti macar temporar la gandul ca trebuie cu necesitate sa le faci pe toate singura perfect, vei gasi si spatiu de ragaz si regasire cu tine insati!

Newsletter