Home Nunta Organizare nunta Meniul de nunta si... bauturile

Meniul de nunta si... bauturile

Meniul de nunta si... bauturile
Alexandra Irimiea
Marţi, 02.09.2008

   Da, stiu! Esti ocupata pana peste cap cu organizarea nuntii si, desi n-ai fi crezut, iti "mananca" mai mult timp decat esti dispusa sa-i dai. Dar, tu esti mireasa si, teoretic, nimanui nu-i pasa mai mult decat tie de cum va iesi ziua nuntii. Ok, ii pasa si mirelui, dar sa recunoastem, el inca n-a ajuns la detalii de genul: manusi cu degete sau fara, sa fie salam sibiu sau victoria, sa facem invitatiile noi sau sa le comandam. Nu esti singura in asta, dar simti ca nu mai poti, sunt prea multe decizii de luat, prea multe subiecte are capitolul asta de organizare a nuntii.

   Poate nici nu ti-ai ales rochia de mireasa inca, dar n-ar strica sa te informezi si despre mancarea si bautura pe care o vor servi invitatii, doar vrei sa lasi o impresie buna, nu?

   Presupun ca esti ca un burete plin, "bombardat" cu informatii, asa ca voi fi scurta in explicatii si paranteze.



    1. Ai grija sa rezervi din timp locul unde va fi petrecerea, sa nu cumva sa te trezesti ca sunt toate ocupate. Asigura-te care are si un ring de dans incapator, nu doar mese frumos asezate.

 

    1. Daca ai invitati care nu sunt din localitate, trebuie sa iei in calcul transportul si eventual cazarea.

 

    1. Chiar daca ai primit un anumit numar de confirmari, intotdeauna sunt necesare cateva portii in plus. Se poate intampla ca anumiti invitati sa decida in ultimul moment sa va fie alaturi in aceasta zi sau sa aduca pe cineva cu ei.


    1. Meniul traditional de nunta contine: aperitive, gustare calda, sarmale, friptura, cafea, desert, bauturi alcoolice tari, bauturi alcoolice slabe (vin, bere), bauturi racoritoare (apa minerala, sucuri acidulate, sucuri naturale).

 

    1. Ai putea sa intrebi pe cei de la restaurant daca iti permite sa aduci tu bautura. Pretul final va fi mai mic daca este luata dintr-un en-gros.

 

    1. Tortul de nunta se comanda de obicei la o cofetarie specializata, insa ar trebui sa tii cont de faptul ca, de multe ori, restaurantele de un anumit nivel pot pregati un tort la fel de bun ca si o cofetarie cu traditie in domeniu.


    1. Intereseaza-te si de chelneri! Este important sa stii daca acestia sunt suficienti pentru o servire prompta. Invitatii s-ar putea supara daca vor fi neglijati de chelneri.

 

    1. Incheie un contract ferm in care sa fie specificate, in detaliu, toate clauzele negociate. Asa se vor elimina eventualele neintelegeri. Totodata evita sa platesti un avansul prea mare, pentru a nu risca pierderea lui in situatii aparute accidental.

 

    1. Un calcul exact al bauturilor nu poate fi facut, pentru ca depinde de gusturile si preferintele invitatilor. Totusi, exista cateva tendinte generale dupa care va puteti ghida, la nunti in care invitatii au gusturi omogene si nu dovedesc preferinte exagerate pentru un anumit tip de bauturi.




Pachetul pentru fiecare persoana invitata la nunta:

    • 1 sticla vin 0,75 l (75-80% din sticle cu vin alb, restul rosu)

 

    • 1 sticla apa 1,5 l (80-90% din sticle cu apa gazoasa, restul plata)

 

    • 1 l suc gazos (ex. pepsi, cola, sprite, fanta, etc)

 

    • 0,5 l suc natural (pt campari orange, bloody mary, etc)

 

    • 200-250 ml tarie (din nr de sticle 65-75% whisky, restul vermouth/gin/campari/crema whisky)

 

    • 2 beri, daca nunta se preteaza si la servirea de bere (dar se reduce vinul la 2 sticle la 3 persoane, in loc de 1 sticla de persoana)

 

    • 1-2 cafele

 

    • 100ml sampanie


   In final, am pregatit pentru tine si niste exemple orientative pentru meniurile de nunta. Insa alegerea "produselor" din meniu va apartine in exclusivitate voua, mirilor.

   VARIANTA CLASICA (40-60 Euro)

    • aperitive: salam de Sibiu (30 gr.), pastrama de porc (30 gr.), cascaval (50 gr.), telemea de oaie (50 gr.), rosie umpluta cu salata de vinete (1 buc.), rulou de sunca umplut cu salata de cruditati (80 gr.), salata de icre de crap pe lamaie (30 gr.), masline (3 buc.), cruditati (30 gr.)

 

    • gustare calda: file de salau cu sos Meuniere (150 gr.), cartofi natur si lamaie (200 gr.)

 

    • sarmalute in foi de varza si / sau in foi de vita (5 buc.), mamaliguta, smantina, ardei iute (200 gr.)

 

    • friptura de porc , piept de pui la gratar (150 gr. ,150 gr.), cartofi prajiti (200 gr.), salata de vara

 

    • tortul miresei, inghetata (150 gr. , 100 gr.)

 

    • bauturi incluse: 2 cafele, 1,5l. apa minerala, 1l. suc racoritor, 1 sticla vin

 

    • altele: alune, fructe, paine

 

  VARIANTA SPECIALA (60-80 Euro)

    • aperitive: salata de boeuf cu carne de vitel (50 gr.), rulou de sunca cu mozzarella si sparanghel (50 gr.), ciupercute (champignons) umplute cu pate de ficat de gasca (50 gr.), fructe de mare in aspic (30 gr.), tartine cu icre negre (25gr.), ghiudem (25 gr.), asortiment de branzeturi (Camembert Bleu, Mozzarella Boccancino, Schweitzer) (75 gr.), cruditati (25 gr.), masline verzi (2 buc.), gogosari (25 gr.);

 

    • gustare calda: somon la gratar (75 gr.), bulete de cascaval (75 gr.), broccoli gratinat cu morcovi si unt, ciuperci soté (150 gr.)

 

    • friptura: muschiulet de mistret (100 gr.), carnaciori proaspeti de caprioara (100 gr.), cartofi gratinati cu cascaval (200 gr.), asortiment de muraturi

 

    • desert: tortul miresei (100 gr.), parfait de ciocolata (100 gr.), fructe exotice

 

    • bauturi incluse: 2 cafele, 1,5l. apa minerala, 1l. suc racoritor, 1 sticla vin

 

    • altele: cocktail de alune; asortiment de chifle (alba, neagra cu seminte, graham)

 

  VARIANTA EXOTICA (80-100 Euro)

    • aperitive: salata de fructe de mare cu ulei de masline si lamaie (75 gr.), icre negre (30 gr.), selectie de branzeturi cu ananas - Cammembert, Mozzarella, Gorgonzola, Foccacia (75 gr.), masline (30 gr.), rulou de somon fume umplut cu salata de cruditati (75 gr.)

 

    • gustare calda 1: Calamari pane cu sos de mustar dulce si nuca de cocos (100 gr.), legume sote cu rozmarin si lamaie (150 gr.)

 

    • gustare calda 2: ficatei de pui cu ciuperci si sos de vin alb (150 gr.) cu garnitura de cartofi cu unt, mozzarella si smantina (150 gr.)

 

    • friptura: coaste de miel si file de vitel la gratar cu garnitura de cartofi natur (100 gr., 100 gr., 200 gr.), cu sparanghel, sos de usturoi, ciuperci si vin rosu, ulei de masline

 

    • desert: sorbet de lamiie, tortul miresei cu inghetata (75 gr. / 150 gr. plus 75 gr.)

 

    • bauturi incluse: 1 cafea sau capuccino, 1,5l. apa minerala sau plata, 1l. suc natural, 1,5l. suc racoritor, 1,5 sticla vin, 200gr. whisky/campari/cinzano

 

    • altele: alune, fructe, chifle

 

Newsletter