Home Lifestyle Cele mai bune alimente fermentate pe care să le incluzi în meniul zilnic

Cele mai bune alimente fermentate pe care să le incluzi în meniul zilnic

Cele mai bune alimente fermentate pe care să le incluzi în meniul zilnic
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Joi, 22.02.2024

Alimentele fermentate sunt delicioase și aduc numeroase beneficii organismului, de la pierderea kilogramelor în plus, la întărirea sistemului imunitar, digestiv, osos. Ce alimente fermentate recomandă specialiștii să consumi înainte de a îmbrăca rochia de mireasă pentru o siluetă de invidiat?

Îți place să consumi adesea iaurt, kefir, murături și ai observat că aceste alimente te ajută și la digestie? Acestea sunt alimentele fermentate care nu trebuie să lipsească din alimentația ta zilnică. Fermentația este un proces prin care alimentele sunt transformate prin descompunerea zaharurilor sau a carbohidraților, în general, folosing mucegaiuri, drojdii sau bacterii, adica microorganisme care au un efect benefic asupra sănătății.

Sistemul digestiv, sistemului imunitar, precum și activitatea cardiacă sunt îmbunătățite grație consumului alimentelor fermentate, care fac minuni pentru organism. Iar o cură cu astfel de produse sănătoase și delicioase îți va reda silueta înainte de a îmbrăca rochia de mireasă.

Ce sunt alimentele fermentate?

castraveti murati

Alimentele fermentate sunt alimentele care trec prin procesul de fermentație și conțin bacterii bune pentru organism, denumite probiotice, ce au ca principal rol menținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor din intestin. Alimentele fermentate au în compoziție enzime menite să ajute sistemul digestiv să descompună în mod eficient hrana pentru o absorbție excelentă a nutrienților.

Prin procesul fermentării, cantitatea de minerale și de vitamine din cadrul acestor alimente crește, grație procesului biologic natural în care substanțele nutritive sunt transformate de microorganisme. Folosit din cele mai vechi timpuri pentru a conserva alimentele precum varza sau legumele, dar și pentru a crea diferite produse lactate, procesul de fermentare oferă alimentelor un gust plăcut dulce-acrișor, dar și numeroase beneficii pentru sănătate.

Fie că vorbim de fermentația naturală, fermentația alcoolică, cu drojdie, acetică sau lactică, alimentele rezultate reprezintă o alegere nutritivă și sănătoasă în orice dietă. Fiind bogate în antioxidanți și aminoacizi, alimentele fermentate nu numai că luptă împotriva bolilor și infecțiilor, ci mențin echilibrul stării mentale, reduc nivelul de anxietate și de stres, reduc balonarea și gazele intestinale.

Principalele tipuri de alimente fermentate pe care le poți consuma pentru un stil de viață sănătos

Iaurtul grecesc sau simplu

iaurt

Iaurtul grecesc sau simplu este un aliment fermentat, obținut prin procesul de fermentare lactică cu bacterii bune. Practic, laptele dulce se lasă într-un spațiu cu o căldură și umiditate constante să fermenteze, să se îngroașe și să capete acel gust acrișor. Iaurtul este foarte bogat în calciu, proteine, vitamina B12.

Kefir

kefir

Asemănător iaurtului, kefirul este obținut prin adăugarea unor grăunțe de kefir în laptele dulce și lăsarea acestuia la fermentat. Gustul înțepător, acrișor al chefirului va reprezenta principalul motiv pentru care îți va plăcea să îl consumi mai ales dimineața. Astfel, vei avea o digestie activă pe toată durata zilei. Kefirul conține calciu, magneziu, acid folic, vitamina K și B12, dar și enzime digestive și probiotice.

Varza murată

varza murata

Deliciul gospodinelor pe timp de iarnă, varza murată este foarte populară în Germania și în dietele europenilor, având un gust delicios, putând fi folosită în numeroase preparate sau consumată ca atare și fiind bogată în fibre și antioxidanți. Din varză murată corpul își extrage vitamina A, K, C, vitamine din complexul B și fibre, fier, mangan magneziu.

Kombucha

kombucha

Mai puțin cunoscută în România, kombucha este o băutură din zahăr și ceai, obținută prin procesul de fermentare, care are în componența sa antioxidanți și probiotice menite să îmbunătățească digestia, sănătatea ficatului și să reducă inflamațiile din corp. În plus, această băutură are un efect pozitiv în cazul disbiozei intestinale (dezechilibrului microbian) și un gust delicios.

Kimchi

kimchi

Kimchi este un aliment fermentat delicios, care provine din Coreea și are la bază varză, ridichi și alte legume. Kimchi are un gust foarte bun și ajută la scăderea în greutate, la stabilizarea tensiunii arteriale și la ameliorarea sindromului de intestin iritabil.

Miso

miso

Miso este o supă fermentată delicioasă și sănătoasă, realizată din boabe de soia, sare și ciuperca koji, foarte bogată în vitamina A. Cea mai importantă proprietate a supei Miso este aceea de a reduce riscul bolii inflamatorie intestinale.

Tempeh

tempeh

Acest aliment este obținut prin fermentarea boabelor de soia, conține fier, fibre, probiotice, proteine, vitamine din complexul B și are ca principal scop reducerea riscului de diabet și menținerea sănătății digestive a tractului intestinal. Bogat în vitamina B12 și cu un conținut scăzut glicemic, acest aliment fermentat este perfect pentru cei care doresc să-și mențină nivelul zaharurilor din sânge sub control.

Beneficiile alimentelor fermentate

Alimentele fermentate, indiferent de procedeul de obținere, au numeroase beneficii asupra sănătății organismului în general. Fiind bogate în probiotice, sistemului imunitar este principalul care beneficiază de aceste efecte pozitive. Fiind foarte ușor de digerat, hrănitoare și delicioase, alimentele fermentate cresc și aportul de vitamine, cea mai importantă fiind vitamina K, un element cheie pentru sănătatea oaselor și a inimii, pentru prevenirea apariției cancerului, care este prezentă din abundență în alimentele fermentate.

Odată ce începi să consumi alimente fermentate, digestia va fi mult îmbunătățită, simptomele de intestin iritabil reduse sau ameliorate, iar constipația și balonarea vor fi tratate eficient în mod natural. Lupta probioticelor cu problemele digestive din organism se poate observa din primele zile ale consumului acestor produse.

Colitele, sindromul colonului iritabil sau diareea infecțioasă sunt ameliorate datorită efectelor pozitive ale fermenților în menținerea sănătății microbiomului intestinal. Și asupra tractului urinar au un efect benefic aceste culturi fermentate, prevenind infecțiile.

Totodată, bacteriile intestinale benefice pot juca un rol important în sănătatea generală, reducând riscul dezvoltarii de alergii, anxietatea, susținând densitatea osoasă și funcția cognitivă. Consumul de alimente fermentate este de regulă asociat cu un indice de masă corporală normal, cu o greutate sănătoasă, cu o digestie ușoară, pe care microorganismele vii o susțin.

Cât de des ar trebui să consumi alimente fermentate?

Conform studiilor de specialitate, alimentele fermentate pot fi consumate în mod regulat, de cel puțin 3-4 ori pe săptămână, întrucât beneficiile asupra sănătății sunt vizibile după o cură de câteva săptămâni. Introducerea alimentelor fermentate în dieta ta va avea un efect pozitiv asupra întregului organism.

A-ți face un obicei din a mânca de cel puțin 3-4 ori pe săptămână iaurt, murături, varză murată, kefir sau alte alimente menționate anterior îți va aduce multiple beneficii, un stil de viață sănătos, o dietă echilibrată, o greutate corporală normală și va acționa ca o barieră împotriva bolilor digestive și intestinale.

Include alimentele fermentate în dieta ta zilnică și bucură-te de beneficiile pe care le vei obține pe termen lung din punct de vedere al sănătății. Adoptă această dietă cu câteva săptămâni sau luni înainte de marele eveniment în care vei îmbrăca rochia de mireasă, astfel încât să-ți menții silueta sau să scapi de kilogramele în plus și să ai o stare de bine pe ringul de dans.

Surse foto: pexels.com

Surse articol: vogue.com

Newsletter