Home Lifestyle Alimente pe care să nu le congelezi niciodată

Alimente pe care să nu le congelezi niciodată

Alimente pe care să nu le congelezi niciodată
Mariana Voinea
De Mariana Voinea
Vineri, 29.03.2024

Unele alimente trebuie păstrate la congelator sau la frigider pentru a nu se altera, în timp ce altele se păstrează mai bine la temperatura camerei sau în condiții lipsite de lumină și umiditate. Ce alimente nu trebuie păstrate la frigider? 

Frigiderul și congelatorul sunt electrocasnice menite să țină mâncarea și băutura în stare optimă pentru a nu se altera. Cu toate acestea, nu toate preparatele sau alimentele se țin în frigider și la congelator.

Există o mare varietate de produse care nu se congelează, nu se bagă nici măcar la frigider, indiferent cât de tentantă ar părea această idee și cât de multă economie ai crede că faci în acest fel. Ce nu congelăm și nu băgăm la frigider, chiar dacă înăuntru pare temperatura perfectă pentru depozitarea mâncării?

Ulei

Sub nicio formă nu trebuie să congelezi sau să bagi la frigider uleiul, fie că vorbim de ulei de floarea soarelui, ulei de măsline sau alte tipuri de ulei din plante. Uleiul de gătit nu are nevoie de temperaturi scăzute pentru a se păstra proaspăt. Deși sunt esențiale pentru sotare, coacere și prăjire, uleiurile, dacă sunt ținute la frigider sau la congelator, își vor modifica conținutul de grăsimi. Singurele tipuri de ulei care ar putea fi depozitate în frigider sunt cele cu grăsimi polinesaturate sau mononesaturate bogate.

Ca exemplu, uleiul de șofrănel se poate păstra la temperatura camerei timp de cel puțin doi ani. Totodată, uleiurile bogate în grăsimi saturate, inclusiv untura, uleiul de cocos sau de palmier, trebuie păstrate într-un loc întunecat, la temperatura camerei. Nu uita că uleiul de măsline se poate întări atunci când este introdus la frigider, așa că se recomandă depozitarea sticlei într-un loc uscat și răcoros în bucătărie.

Pepeni verzi întregi

Desigur că pepenele verde întreg nu se congelează, dar de ce nu trebuie băgat la frigider? Când toată lumea preferă o felie de pepene verde rece vara, abia scoasă direct din frigider, de ce nu ar fi o idee bună să păstrăm întregul pepene pe un raft al frigiderului? În primul rând, pentru că ocupă foarte mult spațiu și în al doilea rând, pepenele verde întreg refrigerat are un gust, o textură și o culoare diferită decât cel care a fost ținut la temperatura camerei.

Există chiar studii efectuate în acest sens care au ajuns la concluzia că pepenele verde refrigerat își pierde din substanțele antioxidante. Același lucru se întâmplă și în altul în cazul altor fructe de vară, cum ar fi pepenii galbeni întregi, care nu pot fi introduși decât tăiați în frigider și deloc în congelator.

Cartofii cruzi

femeie deschide frigider

Cartofii cruzi cu siguranță nu se pot congela, dar nu este recomandat nici să îi ținem în frigider. Ca în cazul altor legume rădăcinoase, cum ar fi napii, morcovii, cartoful poate rezista până la trei luni dacă este depozitat într-o cămară întunecată rece. Frigiderul se va dovedi mult prea rece pentru cartof, care va transforma amidonul în zaharuri, ducând la decolorarea exteriorului legumei și la schimbarea texturii acesteia.

Conform ultimelor cercetări, depozitarea cartofilor în frigider duce la eliberarea de acrilamidă în timpul procesului de gătire, o substanță chimică care provoacă dezvoltarea cancerului la animalele de laborator. Cu toate acestea, cartofii curățați cruzi pot fi lăsați acoperiți cu apă la frigider timp de 24 de ore, pentru a fi preparați fierți sau prăjiți. Apa încetinește procesul de colorare al cartofilor curățați și îi va păstra proaspeți pentru următoarea utilizare.

Avocado

avocado pe masa

Dacă ai găsit o promoție bună la avocado și ai luat câteva plăsuțe din acest fruct, trebuie să știi că nu este bine nici să îl congelezi și nici să îl depozitezi în frigider. În plus avocado, trebuie să fie suficient de copt pentru a prepara guacamole sau pâine prăjită cu avocado. Cel mai bine este să lași fructele în bucătărie, pentru că în frigider li se va încetini procesul de coacere. Iar dacă fructul nu este copt, nu mai are același gust.

În anul 2022 a existat un trend pe internet prin care se sugera păstrarea fructelor de avocado în apă la frigider, pentru a fi proaspete mai mult timp, lucru care s-a dovedit a fi foarte periculos, pentru că bacteriile Listeria și Salmonella care pot fi găsite pe suprafața fructelor se pot multiplica în apă și contamina alte alimente.

Sosul iute

Dacă îți plac condimentele mai iuți și ai luat câteva sticluțe de sos iute este bine să știi că nu trebuie să le depozitezi în congelator sau în frigider. Sosul iute conține un nivel ridicat de sare și de acid, dar și piper, astfel încât sunt foarte slabe șanse să se strice atât de rapid. Este suficient să te uiți pe perioada de valabilitate a sosului iute care se ține până la șase luni după desfacere într-un loc uscat, până la câțiva ani.

Totodată, sosul iute are o aromă și o iuțeală mai puternică atunci când este consumat la temperatura camerei. Dar mare atenție la maioneză, ouă sau condimente care conțin lactate care trebuie refrigerate imediat după deschidere pentru a evita neplăcerile.

Castraveți

Castraveții nu se țin la congelator, dar nici la frigider, aceste legume pline de apă trebuie uscate bine, apoi puse într-o pungă sau într-un recipient etanș și păstrate proaspete timp de o săptămână la temperatura camerei. În cazul în care castraveții sunt tăiați felii, cea mai bună metodă de conservare este menținerea acestora în apă proaspătă în recipient ermetic. Dacă totuși decizi să ții castraveții la frigider, păstrează-i în sertarul pentru legume care va împiedica înghețarea acestora și modificarea texturii.

Ceapa

frigider plin de legume

Ceapa este una din cele mai rezistente legume pe care le folosim foarte des la gătit. Obișnuiești să toci sau să razi ceapa și să o depozitezi în congelator în pungi mici, pentru a o scoate mai ușor la următorul fel de mâncare pe care îl prepari, astfel încât să îți ușurezi munca? Foarte multe din proprietățile cepei și din gustul acestui aliment se pierd odată cu procesul de congelare. Nu este bine să ții ceapa nici măcar în frigider, cu excepția situației în care este tocată și pregătită pentru următoarea masă. Pe de altă parte, ceapa verde trebuie păstrată într-o pungă de plastic la frigider pentru a fi proaspătă.

Usturoi

Usturoiul nu se congelează și nici nu este necesar să fie ținut la frigider. Refrigerarea poate duce la încolțirea prematură a acestuia, iar din această cauză își poate pierde aroma. Poți păstra usturoiul într-un spațiu întunecat și rece pentru a reduce riscul de a se strica.

Roșiile

femeie rosii frigider

Roșiile se pot congela, dacă sunt tocate, depozitate în pungi ermetice, dar nu se recomandă depozitarea lor în frigider. Aerul rece din frigider sau din congelator va distruge complet aroma roșiei, îi va modifica textura și chiar culoarea. Dacă sunt tocate sau făcute salată, roșiile pot fi păstrate maxim două zile în frigider.

Banana

banana mar frigider

Banana în niciun caz nu se poate congela, fiind un fruct cultivat la tropice, loc în care clima este cu siguranță diferită de cea a unui frigider. Așadar, specialiștii îți recomandă să cumperi banane cât mai verzi, pentru a le lăsa să coacă câteva zile pe blatul din bucătărie, după care să le consumi atunci când acestea capătă culoarea galbenă perfectă. Dacă vei ține bananele în frigider, vor apărea imediat pete maro din cauza procesului de oxidare.

Sos de soia

Sosul de soia nu face parte numai din bucătăria asiatică, ci este folosit și în bucătăria europenilor. Pentru că sosul de soia este deja fermentat, nu trebuie păstrat la frigider și în niciun caz în congelator.

Mierea

După cum bine știm, mierea este un ingredient dulce folosit în ceaiuri, la prăjituri și este un produs care nu se strică niciodată. Mierea trebuie păstrată într-un loc răcoros, dar nu rece, ferit de lumina directă a soarelui, într-un recipient bine închis. Dacă este de depozitată în mod corespunzător, mierea are o perioadă de valabilitate nedefinită, fiind foarte acidă, deci antibacteriană și mulți agenți patogeni vor evita acest produs. Mierea refrigerată nu este periculoasă, doar că este dificil de lucrat cu ea în bucătărie. Răcită, va grăbi procesul de cristalizare și va duce la o consistență tare a mierii, lucru care poate fi rezolvat imediat prin scufundarea recipientului în apă fierbinte.

Unt

femeie deschide congelator

Untul nu se congelează, fiind un produs lactat care are un conținut ridicat de grăsimi și un conținut scăzut de apă. Se va evita depozitarea untului în lumină directă, în aer, dar se poate conserva foarte bine la frigider într-un recipient închis.

Borcan de murături

Murăturile, în general, nu se congelează și dacă borcanul nu este deschis, nici nu se refrigerează. Sarea, oțetul și procesul natural de fermentație determină păstrarea acestei gustări acrișoare pentru cât mai mult timp, fără a fi nevoie de atmosfera rece din frigider. În cazul în care ai deschis deja borcanul de murături este ideal să îl ții la frigider, verificându-l în mod regulat pentru a vedea dacă a format sau nu mucegai.

Ciocolata

Ciocolata nu este la fel de gustoasă atunci când este rece și în niciun caz nu este nevoie să o congelezi. Dacă o vei depozita la frigider, aceasta va fi supusă procesului de condensare, lucru care va cauza ciocolata să producă cristale de zahăr la exterior, care îi va da un gust foarte neplăcut. Nu uita că dacă este ținută la rece și în hârtie, ciocolata poate rezista un an întreg, poate chiar doi.

Brânza maturată

Brânza maturată este suficient de sărată încât să nu se strice și să nu fie nevoie să o bagi la congelator. În fond, aceste brânzeturi se țin la frigider doar pentru a prelungi termenul de valabilitate, dar nu este necesar pentru siguranța alimentelor. Brânza măturată se poate înfășura în hârtia alimentară sau în folie și păstrată într-un loc întunecat și răcoros până la servire.

Melasa

Melasa este un ingredient folosit în fursecuri sau prăjituri, care se păstrează la fel ca și alți îndulcitori cum ar fi siropul de arțar și mierea, la temperatura camerei. Melasa nu se congelează și nu este nevoie să fie congelată.

Cafeaua

femeie se uita in frigider

Dacă ai auzit de mitul conform căruia trebuie să păstrezi boabele de cafea la congelator pentru a avea un gust mai bun atunci când prepari licoarea magică, trebuie să știi că este doar un mit. Calitatea cafelei se păstrează dacă este menținută la temperatura camerei, iar dacă o vei supune unei temperaturi foarte scăzute, gustul va fi alterat, mai degrabă decât îmbunătățit.

Piersici și nectarine

Aceste fructe trebuie consumate proaspete. Nu se congelează și nu trebuie ținute la frigider, cu excepția cazului în care sunt tăiate și pregătite pentru a prepara rapid un desert.

Conservele de pește sau de carne

Conservele de pește, de carne de pui, de vită sau de porc nu se depozitează la congelator sau la frigider, ci mai degrabă într-un loc răcoros, lipsit de umiditate, la o temperatură rezonabilă.

Pâine

Există foarte mulți oameni care își țin pâinea la congelator, pentru că atunci când o scot, susțin ei că este la fel de proaspătă și astfel nu trebuie să meargă la magazin zilnic, pentru a cumpăra acest produs. Pâinea se depozitează într-o pungă de plastic la temperatura camerei pentru a-și păstra calitățile, proprietățile și gustul. Pentru un gust divin, se poate încălzi câteva minute în cuptorul încins

Ține cont de acest recomandări și vei avea numai de câștigat, pentru că vei ști ce să depozitezi și ce să nu ții la congelator și la frigider în mod inutil.

Surse foto: pexels.compexels.compexels.compexels.compexels.comunsplash.comunsplash.compixabay.comunsplash.com

Surse articol: tastingtable.com

Newsletter