Home Nunta Organizare nunta Cum sa nu te stresezi in ziua nuntii - sfatul psihologului

Cum sa nu te stresezi in ziua nuntii - sfatul psihologului

Cum sa nu te stresezi in ziua nuntii - sfatul psihologului
Alexandra Irimiea
Marţi, 15.10.2013
Pentru orice mireasa, ziua nuntii este un eveniment asteptat cu sufletul la gura, plin de fericire si de emotii. Totodata, ziua nuntii poate fi o mare sursa de nervi, suparari si tot felul de stari negative. Afla de la psihologul Sorin Dumitru cum sa nu te stresezi in ziua cea mare.

 

Karena.ro stie cat de importanta este ziua nuntii pentru tine, asa ca a aflat sfaturi si trucuri pretioase direct de specialist. In continuare iti prezentam 7 pasi prin care sa scapi de stresul si tensiunea ce pot rabufni chiar atunci, in fata a zeci de invitati. Iti dorim sa te bucuri pe deplin de acest eveniment, chiar daca lucrurile nu ies mereu asa cum iti doresti. Nu lasa pe nimeni si nimic sa-ti strice ziua nuntii!

Psihologul Sorin Dumitru

Sorin Dumitru

2002 - 2006 Facultatea de Psihologie, Universitatea Bucuresti
2006 - 2008 Master de Psihoterapie, Universitatea Bucuresti
2009 - 2010 Coaching, Noble-Manhattan

Site: www.consilieresicoaching.ro

Practicant de psihoterapie, consiliere psihologica si coaching din 2010 in Cabinet Psihologic propriu si pe www.topexperti.ro

Psihoterapeut autonom si Consilier Psihologic autonom acreditat de Universitatea Bucuresti, Societatea de Psihoterapie Experientiala din Romania si Colegiul Psihologilor.
Cursuri: Analiza Tranzactionala si Programare Neuro-Lingvistica pe langa pregatirea formala.

1. Presiunea de a fi mai frumoasa ca niciodata

Ziua nuntii este o zi speciala pentru majoritatea fetelor si femeilor. Este acea zi din viata lor cand sunt sigure ca toata lumea le va observa, cand sunt sigure ca oricat de mult s-ar aranja sunt sanse foarte mici ca cineva sa spuna ca au exagerat. Altfel spus, este ziua in care o fata isi permite sa-si atinga maximul de feminitate. In orice alta zi, barbatii (dar si femeile) ar putea sa interpreteze feminitatea ei drept promiscuitate. In acea zi, insa, toata lumea se asteapta sa arate mai frumoasa decat a fost intotdeauna. 
Stresul din ziua nuntii

2. Seteaza-ti mai putine asteptari

Toate suferintele pe care le au miresele sau femeile care au trecut prin acest eveniment sunt legate de ceea ce si-au dorit sa fie si nu a fost. Altfel spus, un mod simplu de a-ti usura viata, implicit ziua nuntii, este sa ai asteptari mai putine si mai putin investite. „Mai putin investite" inseamna sa te astepti sa nu-ti patezi rochia in acea seara, de exemplu, dar sa fii constienta si hotarata ca acest lucru nu-ti va strica cheful in aceasta zi rara.

3. Emotiile sunt normale

Daca simti cum te napadesc emotiile, nu-ti face griji - sunt absolut normale. Fiindca ziua nuntii este una in care ai investit din plin.

Cum sa scapi de stresul din ziua nuntii

"Este natural sa fie o zi asteptata cu emotie si ingrijorare. Tocmai pentru ca este o zi unica (nu ca celelalte zile nu ar fi!), exista o mare emotie ca ar putea sa nu fie perfecta. Dar oare ce inseamna perfecta? Inseamna, de fapt, sa se conformeze asteptarilor tale". (psih. Sorin Dumitru)

4. Accepta imperfectiunile si greselile

Este util de stiut ca ziua nuntii nu este responsabilitatea exclusiva a nimanui. Este o suma complexa de responsabilitati. Iar o masinarie este cu atat mai probabil sa se strice, cu cat are mai multe piese (nefacand referire la tara de origine). Deci inevitabil lucrurile nu vor fi exact cum ti-ai propus.

Daca nu esti dispusa sa accepti imperfectiunea, sansa, riscul, greselile, garantat vei avea macar o ora, doua de suferinta. 

Stresul din ziua nuntii
Partea pozitiva, insa, este ca exista greseli. Greseala este ceea ce genele fac pentru a crea evolutie. Daca reproducerea celulara ar fi fost perfecta, nu ar fi aparut aceste fiinte complexe printre care ne numaram si noi, pentru ca nu ar fi aparut mutatii. Greseala este sursa vietii si a progresului, deci bucura-te ca nunta ta are oportunitatea creativitatii si a progresului in ea insasi. 

Daca esti credincioasa, atunci lucrurile sunt la fel de simple: nu se intampla lucruri pe care Dumnezeu nu le accepta. Dumnezeu este in tot si in toate. Daca se intampla ceva neprevazut, care ar putea sa te frustreze, multumeste-i lui Dumnezeu ca te ajuta sa inveti ca nu tu controlezi lumea, ci el. Si, daca esti credincioasa, stiu ca este ceva ce-ti doresti.

Chiar daca nu esti credincioasa, este util de stiut ca nici tu nu controlezi lumea. Lumea doar este. Avem aceasta oportunitate de a trece prin ea, de a-i gusta nectarul. Gusta mai mult.

Sfatul psihologului despre stresul din ziua nuntii

"Va veni o zi cand iti va parea rau ca te suparai prea repede si ti-ai sacrificat poate zile intregi cu suparari, cand ai fi putut sa te bucuri de ceva ce nu va ramane pentru totdeauna sau toata viata". (psih. Sorin Dumitru)

5. Nu-ti face planuri prea serioase de la inceput

Este in regula sa avem asteptari, sa ne stabilim ce se va intampla in ziua respectiva, dar sa avem incredere ca orice s-ar intampla (cu unele exceptii deosebite si grave) va fi O.K.. Altfel spus, ne-ar fi util sa stabilim de la ce punct incolo ne vom supara.

De exemplu, daca nasii intarzie, ne vom supara dupa un minut? Probabil ca nu. Dar dupa 3 ore? Unde anume este acel punct in care apare supararea? La 15 minute, 20, 30? Il putem stabili. Nu-i asa ca chiar il putem stabili? Putem spune "hai ma, au intarziat si ei 15 minute, asta e!". Si daca tot il putem stabili, atunci stim ca supararea nu este declansata de intarzierea nasilor, ci ne-o declansam noi folosind un timer. Un timer pe care avem control si pe care putem sa-l aruncam cu totul. 
Cum sa nu te enervezi in ziua nuntii

6. Creeaza o situatie "win-win"

Un alt truc este sa ne stabilim doua castiguri, pentru fiecare posibil rezultat. Fiindca tot ceea ce se intampla are si ceva bun si ceva rau (iarasi cu exceptia lucrurilor grave, unde lucrul bun este... destul de putin izbitor, sa zicem). Asadar putem stabili ce putem face sau ce castigam daca vin sau nu vin la timp nasii sau daca ploua, de exemplu. Desigur asta presupune flexibilitate.

Dar, partea buna este ca cele mai usor de uitat nunti sunt cele care respecta intru totul datina si copiaza exact toate celelalte nunti. Cum ar arata o sedinta foto in ploaie cu dansuri, stropi de apa, cu primitul ploii pe fata si acceptarea totala a situatiei? Cum ar arata o sedinta foto intr-o alta locatie? Cum ar fi o slujba comprimata ca sa compenseze pentru intarzierea nasilor? Oare ce va considera preotul ca este cu adevarat important? Sau oare ce altceva va face preotul cand veti ajunge tarziu? Sunt sanse mici sa va anuleze slujba. Dar chiar daca o face, veti avea oportunitatea sa intalniti un alt preot.

Mireasa stresata

"Cum spunea Steve Jobs: este greu sa vezi din acest punct incolo cum se vor lega lucrurile, dar cand vei privi inapoi, vei vedea ca fiecare esec si suferinta se leaga una de alta si duc la momentul in care esti. Si minunat ar fi sa fii mandra de locul in care esti, altfel te invit sa-ti pui o destinatie mai grozava, sa-ti stabilesti un traseu si sa calci in acea directie macar putin in fiecare zi. Dar asta este o alta poveste." (psih. Sorin Dumitru)

7. Lasa emotiile negative sa treaca, nu le amplifica

Un alt truc este sa nu-ti folosesti cuvintele din cap ca sa intaresti un lucru negativ. Mai degraba sa iei putina distanta, sa observi cum te simti, ce-ti vine sa gandesti, ce-ti vine sa faci... si sa lasi sa treaca. Si supararea este ca si cheful de munca - stiti gluma, nu? Daca astepti putin, iti trece. Totul este sa nu te apuci. Desigur, iti va veni iar, dar va trece iar.

Cum sa nu plangi in ziua nuntii

De ce plang miresele?

Nu o data ni s-a intamplat ca planurile sa ne fie date peste cap. Iar cand este vorba despre o nunta, sunt atat de multe variabile - ploaia iti poate strica sedinta foto, nasii pot intarzia, servetelele nu se potrivesc la culoare cu restul decorului sau buchetul de mireasa nu are bujori, asa cum ti-ai dorit intotdeauna. Toate aceste surprize neplacute pot conduce la frustrari care asteapta sa explodeze.

 

Psihologul Sorin Dumitru ne-a oferit o explicatie logica a acceselor de plans sau de nervi ale mireselor in ziua nuntii. Poate te gandesti ca tie n-o sa ti se intample niciodata, dar nu fi atat de aspra si gata sa-i judeci pe ceilalti.

Explicatia psihologului: O zi precum cea a nuntii sau cele de nastere, sunt speciale atat pentru femei, cat si pentru barbati. In astfel de ocazii, cu totii incercam sa obtinem maximul de apreciere si iubire din partea celor din jur. Daca insa ne ingrijoram ca nu primim suficienta iubire sau dimpotriva, ca nu avem dreptul la atata apreciere, se vor activa mecanisme care sa ne linisteasca si sa ne confirme lectii invatate din trecut.

Cum sa nu ai nervi in ziua nuntii

Cand o persoana are o stare negativa puternica pe care o manifesta prin plans sau nervi, ceilalti vor fi inevitabil mai ingaduitori si, deci, isi vor cobori asteptarile. Mai mult, s-ar putea chiar simti vinovati ca „ei sunt de vina", ceea ce inseamna implicit ca ei sunt cei care au gresit si, deci, inferiori, mai putin perfecti - in aceasta situatie persoana nervoasa sau trista iese invingatoare.

Aceste mecanisme nu sunt inteligente. Pot fi deduse logic, dar oamenii vor actiona automat, asa cum „le vine", nu vor vrea sa faca pe superiorii. Sunt mecanisme copilaresti, invatate si uitate ca au fost invatate in copilarie. Si sunt folosite de toti adultii, chiar daca nu este modul „adult" de a ne comporta. Asa ca nu aveti de ce sa judecati acele persoane sau pe voi ca faceti asta, pentru ca si judecatul este tot o chestie copilareasca de stabilire a superioritatii.

Ca sa intelegeti exact mecanismul, doar copiii sunt preocupati de "cine este mai mare", pentru ca ei sunt mici. Un adult, in toata puterea cuvantului (sau atunci cand un om se comporta ca un adult), nu are astfel de preocupari. 
Mireasa plangand

Cum sa nu te stresezi in ziua nuntii

Iar la final o veste proasta si buna, in acelasi timp - este destul de posibil ca nunta ta sa fie uitata. Daca va fi tinuta minte pentru un lucru deosebit - oricat de bun sau rau - felicitari! Ai reusit ceea ce putine nunti reusesc. Chiar daca este negativ, vor fi unii oameni care te vor aprecia (asa cum, chiar daca este pozitiv, vor fi unii care nu te vor aprecia). Indiferent, ai reusit sa faci parte din conexiunile creierului lor pe care-l poarta peste tot cu ei.

Pe de alta parte, daca nu ai reusit sa te faci remarcata pe tine sau nunta la un asa nivel, este, de asemenea, in regula, pentru ca si daca te faceai remarcata, ce? Si ce daca te tineau minte? Si ce daca vorbeau despre tine din cand in cand? Chiar iti afecta viata in vreun fel? Daca tu crezi ca da, atunci fii mai mult decat o mireasa! Fii o femeie! Fii acea femeie pe care o apreciezi! Fii o inspiratie! Locul tau este acolo unde alegi sa fii! Du-te sa-ti iei locul!

Sfaturi si trucuri ca sa eviti stresul in ziua nuntii

"Va invit sa tineti minte ca atunci cand va decideti sa va enervati sau intristati la nunta voastra, este un mod neadaptat prin care va faceti rau singure si prin care va veti impiedica sa va bucurati de o zi asa grozava. Modul matur este sa cereti direct, argumentat si sa acceptati ca trecutul nu poate fi schimbat.Tot ceea ce puteti sa faceti este sa transformati prezentul intr-un spectacol." (psih. Sorin Dumitru) 

Ce parere ai despre sfaturile si trucurile oferite de psiholog?

Newsletter