Home Nunta Organizare nunta Codul bunelor maniere la nunta

Codul bunelor maniere la nunta

Codul bunelor maniere la nunta
Louise Tanase
Marţi, 01.02.2011

In ciuda faptului ca nuntile sunt evenimente care fac parte din viata fiecaruia dintre noi aproape de cand ne stim, putem observa cu usurinta la multe astfel de evenimente ca nu intotdeauna stim sa ne comportam. Desi in epoca noastra din ce in ce mai moderna tindem sa ne formalizam din ce in ce mai putin, nu trebuie sa uitam ca bunele maniere inseamna buna crestere si respect fata de noi si fata de ceilalti.

Codul bunelor maniere a inceput sa fie uitat de tineri, dar si de cei mai in varsta. Astazi, reguli vechi de cand lumea incep sa fie incalcate tot mai des, cu nonsalanta, pe principiul "nu mai suntem pe vremea bunicii". Poate ca societatea evolueaza in toate domeniile, poate ca unele dintre bunele maniere descrise in cartile de specialitate par desuete in epoca fast-food-ului si a retelelor de socializare virtuale, insa nu trebuie sa uitam ca majoritatea regulilor de buna purtare sunt reguli de bun simt si ca, indiferent cat am evolua si cat de moderni am fi, unele comportamente nu vor fi elegante niciodata.

Codul bunelor maniere pentru nunta

Miri si nuntasi in fata bisericii

Chiar daca in zilele noastre fiecare isi planifica nunta de vis asa cum a visat, exista totusi cateva motive pentru care trebuie sa cunosti bunele maniere si aplicabilitatea lor in cadrul nuntii. Primul motiv este ca, fiind un eveniment si un rol nou pentru tine, codul bunelor maniere iti permite sa stii asteptarile celorlalti. Al doilea motiv este faptul ca, organizarea nuntii presupune multe decizii si iti poti permite sa lasi regulile de eticheta sa te ghideze in alegerile pe care le faci.


Respectarea codului bunelor maniere pentru nunta nu inseamna sa faci lucrurile numai "asa cum trebuie", ci sa faci astfel incat invitatii sa se simta cat se poate de confortabil.

Codul bunelor maniere pentru miri

Poate ca si tu te gandesti, ca fiecare, ca ziua nuntii este numai a ta si a partenerului tau. Nu uitati insa, ca la nunta voastra voi participati nu numai ca si sarbatoriti, ci si in calitate de gazde ale unui eveniment, prin urmare prima voastra datorie este fata de invitati.

Miri

Asigurati-va ca va ganditi la confortul invitatilor atunci cand alegeti meniul, muzica sau asezarea nuntasilor la mese.


Codul bunelor maniere recomanda ca mirii sa primeasca invitatii la intrarea in locatia unde are loc receptia. Data fiind durata evenimentului si numarul mare de invitati, aceasta poate fi unica sansa pe care o aveti pentru a multumi fiecaruia, personal pentru participare. In cazul in care ati decis ca primirea invitatilor sa se faca la intrarea in restaurant, asigurati-va ca exista suficient spatiu pentru eventuala "coada" care se va forma.


Inainte de a intra in sala receptiei, asigurati-va ca toti musafirii vostri au sosit. Este foarte obositor sa va plimbati dintr-un capat al salii in celalalt si perturba activitatea in care voi sunteti implicati in momentul respectiv.

Daca nunta voastra are un stil formal, maestrul de ceremonie sau o alta persoana desemnata anterior ar trebui sa va anunte prezenta voastra si a nuntasilor in aceasta ordine: domnisoara de onoare si cavalerul de onoare cu lumanarile, mirii, nasii, parintii mirelui, parintii miresei.

Pentru dans, stabiliti dinante cu DJ-ul sau maestrul de ceremonii ca voi doi sa fiti chemati pe ring.

Dupa dansul mirilor, bunele maniere cer ca mirii sa invite nuntasii la dans si impun mirelui sa danseze cu mama miresei, cu nasa si cu mama lui, iar mireasa cu socrul ei, cu tatal si apoi cu nasul.

Membrii familiei, nasii, domnisoarele si cavalerii de onoare au datoria sa participe la momentele de dans pentru a permite mirilor sa ia cateva pauze.

Pe masura ce petrecerea inainteaza, incercati sa treceti pe la toate mesele, cel putin o data, pentru scurte saluturi si faceti ofotografie cu fiecare familie invitata.

Fiti amabili in legatura cu solicitarile de a poza alaturi de invitatii vostrii; ei doresc sa va impartaseasca bucuria si sa isi imortalizeze amintirile.

Codul bunelor maniere pentru nasi

Se presupune ca cei care sunt alesi nasi vor fi parintii spirituali ai mirilor si copiilor acestora, ca ii vor sprijini si sfatui pe tot parcursul vietii. Chiar daca acest rol este unul important la o nunta, bunele maniere nu trebuie uitate nici in cazul in care sunteti nasi.

Miri si nasi

In traditia romaneasca, nasii au datoria sa plateasca lumanarile si biserica. Rolul se poate rezuma strict la achitarea lumanarilor si aranjamentelor florale pentru biserica, buchetele miresei, nasei si domnisoarelor de onoare, sau va puteti chiar implica in alegerea acestora.

Cadoul vostru pentru noua familie trebuie sa fie ceva deosebit. Daca nu ati avut ocazia sa ii cunoasteti suficient pentru a le putea face un cadou, din momentul in care ati acceptat sa le fiti nasi si pana la nunta, cu siguranta veti avea oportunitati sa aflati ce isi doresc.

Codul bunelor maniere pentru nuntasi

Petrecerea de nunta a unor prieteni sau rude este un moment foarte special. Dat fiind ca este foarte usor sa te lasi furat de val intr-un asemenea ocazie, este necesar sa stii cateva reguli de eticheta.

Miri

Invitatia la nunta "RSVP" - daca ai primit o invitatie cu mentiunea RSVP (franceza: Repondez s'il vous plait - Va rugam sa raspundeti) asigura-te ca si raspunzi. Nu lasa mirii sa astepte pana in ultimul moment.

In functie de relatia in care te afli cu viitorii miri, daca invitatia iti este adresata numai tie (in cazul in care esti celibatar/a) este bine sa verifici daca poti sa participi la nunta insotit/a. Organizatorii nuntii cu siguranta vor dori sa stie exact cate persoane vor participa la acest eveniment.

Copiii mici - Ideal este sa participi la nunta fara copii. In cazul in care invitatia este adresata in mod specific intregii familii, trebuie sa te asiguri ca sunt disciplinati si nu vor cauza neplaceri in timpul petrecerii.

Alegerea unei tinute potrivite pentru nunta este un element absolut obligatoriu. Incearca sa te aliniezi stilului nuntii si locatiei. Este important ca vestimentatia sa atraga atentia numai prin eleganta sau potrivirea cu persoana care o poarta. In cazul doamnelor, se vor evita rochiile albe sau ivoire, fustele prea scurte si decolteurile indecente. Domnii vor fi imbracati formal, evitand descheierea nasturilor camasii sau sandalele.

La receptie, asteapta-ti randul la intrare, astfel incat sa poti fi primit de catre miri si nasi. Cu exceptia situatiilor speciale, nu trebuie sa intri in restaurant decat daca ai fost primit in mod oficial de catre miri.

Nu monopoliza timpul mirilor, cand vor trece pe la masa fiecarui invitat. Fa urari scurte, exprima-ti bucuria pentru evenimentul fericit, si permite-le sa continue cu ceilalti invitati.

In cazul in care ai adus un cadou la petrecerea de nunta, nu este nevoie sa il inmanezi direct mirilor. Sigur exista un loc special amenajat. Cadoul trebuie insotit de o carte de vizita, atasata, sau o felicitare semnata in clar, cu numele complet astfel incat mirii sa poate identifica de unde provine cadoul.

Miri si nuntasi afara

Ai trimis cadoul inainte de nunta? NU intreba mirii in ziua nuntii daca le-a placut cadoul tau. Au primit foarte multe cadouri si este greu sa identifice care este cel din partea ta.

In timpul dansului mirilor, este frumos sa astepti si sa privesti tinerii casatoriti, nu sa te napustesti pe ring la primele acorduri. Abia cand mirii invita nuntasii la dans poti sa te alaturi lor.

Nu exagera cu bauturile alcoolice. Sa nu crezi ca nu te poti distra la o petrecere de nunta. Trebuie doar sa retii ca este important ca atentia ar trebui sa se concentreze asupra mirilor si a petrecerii, nu asupra ta.

Daca meniul este mai sofisticat, urmarirea codului bunelor maniere in ceea ce priveste tacamurile este foarte simpla: incepi din exterior, mergi catre farfurii si nu refolosesti tacamurile de la un fel de mancare la altul.

In masura in care este posibil, incearca sa nu pleci inainte de taierea tortului.

La plecare, asigura-te ca iti iei ramas bun de la miri, chiar daca sunt ocupati. Asteapta si intrerupe-i scurt pentru a le multumi si pentru a va lua la revedere! Este absolut necesar sa saluti mirii la plecare, chiar si in cazul in care ai petrecut mare parte din petrecere in compania lor directa.

Chiar daca in zilele noastre nu este o disciplina de studiu in scoli, codul bunelor maniere poate fi insusit de oricine, din carti sau reviste, de la cei mai in varsta sau cu mai multa experienta. Si nu uitati: codul bunelor maniere ar trebui respectat zi de zi, nu numai la nunta sau la ocazii formale.

Newsletter