Home Nunta Organizare nunta Ai nunta in 2011? Afla care sunt primii pasi la inceput de an

Ai nunta in 2011? Afla care sunt primii pasi la inceput de an

Ai nunta in 2011? Afla care sunt primii pasi la inceput de an
Alexandra Negreanu
Vineri, 10.12.2010
Noul an se apropie vertiginos. Ca la fiecare inceput de an trebuie sa te asezi fata in fata cu partenerul tau si va propuneti cateva lucruri pe care le faceti in urmatoarele 12 luni. Numai ca in 2011 tu si el aveti de discutat un subiect hot: nunta voastra. Ziua cand veti deveni sot si sotie si va aveti intemeia o familie. Tocmai de aceea noi ne-am gandit la tine, draga miresica si la viitorul tau sot si iti oferim primii pasi pe care trebuie sa-i urmezi la inceput de an cand planifici o nunta perfecta, exact cum ti-ai dorit.

1. Vizunea asupra nuntii in general

Incepe cu o sesiune de brainstorming. Aseaza-te la masa cu logodnicul tau si cei implicati direct in palnificarea nuntii si fa unele liste. Cum va imaginati voi ca se desfasoara ziua aceasta atat de speciala? Fa o lista cu nuntile la care ai fost atat tu cat si logodnicul tau si notati ce v-a placut si ce nu la nuntile respective. Apoi puncteaza ce traditii de nunta vrei sa respecti si pe care nu le agreezi deloc.

Iata cateva puncte la care reflectezi:
* Sezonul
* Nunta de zi sau de seara
* Interior/exterior
* Nivelul de formalitate
* Stil sau tema
* Dimensiune
* Locatie
Fa-ti putin timp acum pentru a naviga prin revistele de mireasa, albumele foto online, agentii de planificare a nuntii, articole despre nunta etc.

2. Eliminarea problemelor legate de data nuntii

Acum este momentul pentru a incepe luarea deciziilor. Incepe cu data, deoarece acest lucru va determina multe etape din organizarea evenimentului si acesta va fi primul lucru pe care toata lumea - oaspetii, nasii cat si echipa tehnica vor dori sa-l stie.
Lucruri de luat in considerare:
*sa nu fie in perioada de post
*Nasii si parintii sunt disponibili la acea data
*O posibila sarcina
*Sa nu existe in acest an vreun eveniment important national, religios etc. care sa-ti afecteze organizarea nuntii

Ia in considerare si posibilele conflicte familiale: conflicte intre socrii, prieteni, rude etc. Toate acestea trebuie notate pentru a tine cont de ele la aranjarea meselor la restaurant, sa stii pe cine te poti baza pentru a evita un posibil scandal etc.

3. Caracteristicile locatiei

Cu viziunea generala despre nunta ta in minte, alege detaliile semnificative ale locatiei. Petrecerea de nunta ar putea avea loc in interiorul locatiei sau in aer liber. Ciorba de potroace se va tine la socrii acasa, la nasi sau in casa voastra noua? Sesiunea foto va avea loc in cadrul unei locatii care are o semnificatie aparte pentru tine, cum ar fi locul in care tu si logodnicul tau v-ati intalnit?

Iata cateva calitati pe care trebuie sa le iei in considerare asupra locatiei de nunta:

* Capacitatea de persoane
* Cost
* Parcare
* Acces pentru persoane cu mobilitate limitata
* Toalete
* Timpul permis pentru a incepe petrecerea cat si ora la care trebuie sa parasesti locatia
* Restrictii de zgomot
* Bucatarie sau zona pentru preparatele alimentare
* Spatiul pentru orchestra sau DJ
* Aer conditionat/incalzire sau generator de rezerva pentru curent

  

Vei dori, de asemenea, sa afli ce locatie ofera si ceea ce va trebui sa aranjezi tu. Are in dotare restaurantul huse pentru scaune in culoarea dorita de tine, felurile de mancare dorite. Trebuie sa cunosti aceste lucruri pentru a sti de ce decoratiuni ai nevoie sa achizitionezi si ce este deja in oferta locatiei. Si doar vrei ca fundalul fotografiilor de nunta sa fie perfect, nu?

4. BUGETUL

Urmeaza sa vorbesti cu viitorul tau sot despre bani. Vei avea nevoie sa stii cati bani ai la dipozitie, cand vei intra in posesia lor si de unde poti obtine finantare. De asemenea, gandeste-te si la costurile dupa nunta care includ luna de miere sau alte cheltuieli.

Pentru o nunta, pentru inceput aloca o cifra rotunda in functie de categoria de venit pentru a vedea daca aceasta va satisface nevoile tale si ale logodnicului tau. Asteptati-va ca receptia sa va ia aproximativ jumatate din buget, fotografiile, cameramanul si imbracamintea de nunta pentru fiecare sa va ia pana la 10% din buget. Fondurile ramase sunt alocate pentru flori, muzica, ceremonia religioasa si civila, produse de papetarie si alte cheltuieli.
De obicei cel mai important factor in cresterea bugetului pentru orice tip de eveniment este numarul de invitati, deci, daca vrei sa reduci costurile, verifica lista de invitati.

5. Lista de invitati

In functie de categoria nuntii (intima, mare, formala ) si in functie de buget, acum poti elabora lista de invitati. Construieste-ti lista intr-un program de calcul tabelar precum Microsoft Excel, asa iti va fi mai usor sa tii evidenta raspunsurilor si sa organizezi persoanele pe mese, de asemenea.

Incepe sa notezi invitatii  pe niveluri, incepand cu cei direct implicati apoi cu ceilalti:

* Membrii familiilor celor doi miri
* Rudele apropiate
* prietenii apropiati

Apoi, ia in considerare adaugarea acestora:
* Rude indepartate
* Prietenii parintilor
* Colegii si partenerii de afaceri
* Vecinii
Daca inca mai ai spatiu, ai putea permite celor single sa-si aduca parteneri, pe parcurs.

Etapele urmatoare

De indata ce aceste decizii generale au fost luate, poti incepe sa treci la pasul urmator. Incepe cu furnizorii de servicii cum ar fi fotografi si muzicieni. Datele la care acestia sunt disponibili pot afecta data pe care o alegi pentru ziua nuntii. Apoi poti trece la restul: companii de inchiriere, florarie, catering, planificatorii de eveniment, etc. Karena iti va oferi informatii vitale pe parcurs.

 

Newsletter