Home Mireasa Frumusete De ce a inceput sa-i preocupe pe romani sanatatea dintilor si ce metode pot folosi pentru un zambet mai alb

De ce a inceput sa-i preocupe pe romani sanatatea dintilor si ce metode pot folosi pentru un zambet mai alb

De ce a inceput sa-i preocupe pe romani sanatatea dintilor si ce metode pot folosi pentru un zambet mai alb
Karena.ro
Joi, 03.05.2018
La o simpla cautare pe Google, majoritatea clinicilor stomatologice din Romania au acum in oferta programe de albire a dintilor, in cabinet sau chiar la „pachet" in confortul propriei case. Iar publicatiile media se intrec in a scrie despre solutii profesionale sau homemade, pentru un zambet ca al starurilor de la Hollywood.

dinti albi

De altfel, motivele pentru care romanii isi doresc dinti mai albi sunt foarte similare cu cele ale americanilor, care au dezvoltat un adevarat cult pentru estetica dentara. Iata doar cateva dintre ele:

O dantura alba te face mai atragator. Conform cercetarilor, dintii sunt echivalentul uman al cozii paunului - un semn de sanatate si calitate genetica prin care poti atrage partenerul potrivit. O dantura sanatoasa semnaleaza un material genetic bun, maturitate si responsabilitate fata de propria persoana si prin urmare, sanse mari sa dai mai departe aceste trasaturi potentialelor progenituri.
Dintii albi ajuta la prima impresie si cresc drastic sansele de a fi remarcat la un interviu de job sau pur si simplu, in relatiile sociale. Un studiu realizat la Universitatea din Berkley spune ca o persoana care a apelat la estetica dentara pentru albirea dintilor are sanse mai mari de jumatate sa fie angajata in urma unui interviu, sa primeasca salariu mai mare sau sa-si faca prieteni mai rapid decat cineva care nu are acelasi interes pentru dinti mai albi. Felul in care un om se prezinta inseamna o pondere de 68% din succesul profesional, 64% din succesul financiar si 53% din increderea pe care o inspira celor din jur.
Un zambet perfect creste increderea de sine. Multi oameni asociaza increderea in propria persoana cu felul in care arata, prin urmare o dantura alba si sanatoasa aduce dupa sine o atitudine mai relaxata, iar asta se traduce in usurinta de a-ti face noi prieteni in cercuri sociale sau de a socializa mai bine cu colegii de birou, poate chiar de a primi o crestere de salariu.

Unele dintre motivele pentru care dintii se ingalbenesc sunt obiceiuri de zi cu zi, pe care le putem schimba, precum cafeaua, tigarile, o dieta alimentara nesanatoasa, insa si factorii genetici pot fi in egala masura responsabili pentru starea danturii fiecaruia dintre noi.

O igiena orala corespunzatoare, care implica folosirea atei dentare, un periaj potrivit sau vizitele regulate la stomatolog pot reduce insa efectele factorilor de mai sus, indiferent de cauza.

Ce metode concrete pot folosi romanii pentru a avea dinti mai albi:

1. Periuta de dinti electrica

Studii publicate in The Cochrane Library spun ca periutele electrice pot fi mai eficiente in eliminarea placii bacteriene, una dintre cauzele ingalbenirii dintilor, decat periutele de dinti manuale. Acest lucru pare a fi valabil nu neaparat datorita tehnologiei incorporate in periuta electrica ci si pentru faptul ca „obliga" utilizatorul sa se spele mai mult si mai atent pe dinti decat ar face-o cu o periuta de dinti manuala.

Periutele de dinti electrice functioneaza pe baza tehnologiei ionice, ultrasonice sau sonice, cea din urma fiind insa cea mai frecvent folosita in momentul de fata, pentru ca e dovedit mai eficienta decat tehnologia ionica si mai ieftina decat cea ultrasonica.

Tehnologia sonica actioneaza asupra capului de periere cu o frecventa ridicata, generand vibratii sonice cu ajutorul carora se executa periajul. Dar, ca orice gadget, si periutele pot avea diferite functii si dotari extra.

De exemplu, periuta electrica Philips Sonicare are senzori inteligenti care-ti arata cum sa-ti imbunatatesti tehnica de periaj, atentionandu-te daca exerciti o presiune prea mare pe dinti sau localizand zonele periate si pe cele unde trebuie sa revii pentru un periaj mai atent.

In 2018 se anunta upgradarea periutei electrice prin aparitia unor noi tehnologii ce vor scurta durata unui periaj eficient chiar sub 10 secunde.

2. Tratamentele profesionale de albire
O vizita la dentist te poate ajuta sa alegi cele mai potrivite tratamente profesionale pentru albirea dintilor. Recent au aparut insa si tratamente pe care le poti aplica acasa, precum Liquid Smile sau Go Smile, creioane cu gel profesional destinat albirii dintilor.
Go Smile a fost cotat de site-ul reviews.com ca fiind cel mai bun si rapid produs de albire a dintilor, datorita modului usor de aplicare, de doua ori pe zi, timp de 5 minute si a rezultatelor rapide- dinti mai albi dupa doar o saptamana.
E bine de stiut insa ca astfel de tratamente realizate pe termen lung pot afecta smaltul dintilor, mai ales daca ai o dantura cu probleme, si, prin urmare, inainte de folosire este important sa-ti intrebi medicul stomatolog despre avantajele si dezavantajele unui astfel de tratament asupra dintilor tai.

3. Tratamentele naturiste

Ca si in cazul tratamentelor de albire profesionale, si tratamentele naturale trebuie aplicate cu atentie si masura.

Bicarbonatul de sodiu. Journal of Dentistry a publicat un studiu care unde experimentele pe 270 de persoane au dovedit ca bicarbonatul este eficient in inlaturarea tartrului de pe dinti si in mentinerea PH-ului natural al gurii.
Otetul de mere este un alt remediu natural la indemana ce functioneaza de obicei ca un antibiotic natural, curatand dintii si gingiile, in timp ce PH-ul sau poate inlatura natural petele de pe dinti, in special petele de la cafea si nicotina. Atentie insa, otetul nu se foloseste in fiecare zi, poate ataca smaltul dintilor din cauza aciditatii sale.
Uleiul de cocos este si el de folos pentru albirea dintilor si in plus, se foloseste la fel de usor ca otetul sau bicarbonatul, se poate face gargara sau se adauga cateva picaturi pe periuta de dinti inainte de periere. Uleiul de cocos are proprietati antibacteriene, prin urmare este foarte bun si pentru protectia si curatarea gingiilor.

Indiferent de tratamentul pe care-l alegem pentru albirea dintilor, perseverenta este, insa, cheia succesului de durata pentru o dantura sanatoasa. Medicii stomatologi recomanda, in primul rand, sa ne spalam pe dinti cu atentie, de cel putin doua ori pe zi, dimineata si seara, si sa nu uitam de vizitele periodice la cabinetul stomatologic.

Sursa foto: Shutterstock

Newsletter