Home Mireasa Frumusete 5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre parul tau

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre parul tau

5 lucruri pe care trebuie sa le stii despre parul tau
Ioana-Catalina Pavel
Miercuri, 01.12.2010

Parul, coafura, tunsoarea pot schimba mult fizionomia unui om, in bine sau in rau. Nu degeaba parul mai este numit, ironic sau nu, si „podoaba capilara". Parul poate constitui un element foarte important atunci cand te pregatesti pentru un eveniment important cum ar fi nunta. De aceea vreau sa iti spun 5 lucruri importante despre parul tau, si care te pot ajuta de acum inainte in ingrijirea lui.


1. Parul nu se distruge asa de usor cum vedem in reclame

Este dovedit faptul ca schimbarile climatice, frigul sau apa nu afecteaza cu nimic sanatatea firului de par, exceptie facand doar focul. Parul se si dezintegreaza foarte greu. Acesta contine un element numit cortex, care este format din celule bogate in kerantina si pigmenti ce garanteaza rigiditatea si puterea firului de par.

 

 

2. Cat de elastic este parul tau?

 

Parul ud are, de regula, mai multa elasticitate decat cel uscat. E mult mai usor de lucrat cu un par elastic, atunci cand te duci la coafor. Ca sa iti dai seama cat de elastic este parul tau, poti sa iti faci un test simplu. Dupa ce te-ai spalat pe cap, inainte sa te usuci, alege cateva suvite din patru zone diferite ale capului. Tine suvita bine in mana si intinde parul. Daca acesta se intinde si revine la lungimea initiala cand ii dai drumul, inseamna ca are elasticitate buna. Daca parul se rupe sau nu se intoarce la forma initiala, inseamna ca trebuie sa ai mai multa grija de parul tau.

 

 


3. E normal sa pierzi in jur de 100 de fire de par pe zi



Parul nostru are cel putin 100 000 de foliculi, asa ca nu trebuie sa te miri sau sa te ingrijorezi atunci cand strangi un pumn de par din cada, sau de pe perie. Pe masura ce unele fire de par cad, altele noi incep sa creasca. Deci daca nu observi ceva deosebit, cum ar fi subtierea firului de par sau locuri pe cap unde nu mai ai par deloc, caderea zilnica a parului e cat se poate de normala.

4. Cu matreata nu-i de glumit!

Matreata nu este decat este numele efectului unei boli, dermatita seboreica, care se manifesta prin inflamarea scalpului si care produce roseata si exfoliere in anumite zone ale pielii bogate in glande de ulei. Psoriazisul sau eczemele pot cauza efecte similiare: scalpul devine rosu, si produce o senzatie de mancarime si exfoliere. In orice caz, trebuie sa stii ca e nevoie sa mergi la doctor si sa incepi un tratament pentru scalp si nu doar sa iti cumperi un sampon "impotriva matretii".

 

5. Alimentele bogate in acizi de ulei iti fac parul mai sanatos

Parul isi ia, la fel ca fiecare organ sau element din corpul tau, substantele hranitoare din alimentele pe care le consumi. Fara proteine adecvate, firele de par nu sunt puternice si elastice, cum ar trebui sa fie. Acizii de ulei (care se gasesc in suplimente de ulei de peste sau in seminte de in) pot sa joace un rol important in intarirea firului de par, si il pot ajuta sa fie sanatos si sa arate stralucitor. Daca nu ai inca in dieta acesti acizi, incearca sa cresti consumul lor si in scurt timp, vei vedea diferentele!

 

Newsletter