Home STIRI STIRI Uniunea Europeana va interzice mentolul din tigarile clasice incepand cu saptamana aceasta

Uniunea Europeana va interzice mentolul din tigarile clasice incepand cu saptamana aceasta

Uniunea Europeana va interzice mentolul din tigarile clasice incepand cu saptamana aceasta
Corina Naftanaila
Miercuri, 10.06.2020
Industria tutunului trece prin schimbari importante. Curtea de Justitie a Uniunii Europene a anuntat ca va interzice comercializarea tigarilor mentolate in absolut toate pietele U.E., inclusiv la punctele de vanzare duty free, incepand cu 15 iunie 2020, chiar daca, initial, reglementarile prevedeau data de 20 mai.

Interdictia de fata este o consecinta a Directivei Uniunii Europene pentru produsele din tutun (TPD sau Tobacco Products Directive), care a intrat in vigoare in toate tarile U.E. inca din 2016. Conform acesteia, sunt interzise de pe piata tigarile clasice si tutunul pentru rulat cu arome (de exemplu, cu arome de fructe, de vanilie etc.), care schimbau mirosul si gustul tutunului simplu. De asemenea, hotararea de interzicere a comercializarii tigarilor mentolate va fi aplicata incepand cu data de 15 iunie 2020.

menta

Mentolul va fi scos definitiv de pe pietele U.E.

Pe scurt, aceasta schimbare consta in faptul ca atat tigarile mentolate, cat si cele care aveau capsula cu mentol vor fi complet scoase de pe pietele Uniunii Europene, inclusiv din duty free-uri, din 15 iunie 2020, in urma reglementarilor Directivei privind produsele din tutun.

Aceasta prevedere, care a adus mai multe schimbari pentru industria tutunului, a fost aprobata pe 19 mai 2014 si a inceput sa produca efecte in tarile Uniunii Europene incepand din mai 2016. Interzicerea tigarilor cu aroma de mentol reprezinta astfel ultimul pas care se concretizeaza ca urmare a acestei decizii.

Ce produse nu sunt afectate de prevederile Directivei privind produsele din tutun

In momentul de fata, numai dispozitivele heat-not-burn, care incalzesc tutunul in loc sa-l arda, cum sunt IQOS si Glo, si tigarile electronice fac exceptie de la noile prevederi. In cazul lor nu se aplica interdictia, asa ca vor putea folosi in continuare aroma de mentol in componenta produselor.

Sursa foto: Shutterstock

Newsletter