Home STIRI STIRI Somnul la copii si bebelusi. Cat trebuie sa doarma un copil in functie de varsta?

Somnul la copii si bebelusi. Cat trebuie sa doarma un copil in functie de varsta?

Somnul la copii si bebelusi. Cat trebuie sa doarma un copil in functie de varsta?
Karena.ro
Marţi, 17.04.2018
Somnul este extrem de important pentru orice om, indiferent de varsta. Daca este vorba despre cei mici insa, perioada de odihna este cu adevarat esentiala. Dezvoltarea copiilor depinde de numarul de ore de somn iar parintii au destul de multe de spus in ceea ce priveste rutina zilnica pe care si-o dezvolta un prichindel.
Este adevarat ca sunt copii care isi dezvolta un program de somn corect inca din primele luni de viata, fara a avea nevoie de ajutor, insa sunt si o multime de copii care trebuie sa fie ajutati sa doarma.

Cum se poate dezvolta educatia copiilor in ceea ce priveste somnul si cat trebuie sa doarma acestia?
Cei de laro-mamma.com apreciaza ca necesarul de somn difera foarte mult de la copil la copil. In principiu, primele luni de viata insemnand pana la 16 ore de somn. In primele 3 luni de la nastere, somnul copiilor trebuie sa fie decis chiar de ei. De regula, acesta este raportat la intervalul de timp la care au loc mesele, adica la 2-3 ore.
In aceste 3 luni se poate pune, totusi, baza unui program de somn, prin ajutarea celui mic sa adoarma singur, fara sa fie leganat si fara sa asocieze perioada de odihna cu unul dintre parinti.

somnul la copii si bebelusi

Copiii intre 1 an si 2 ani trebuie sa doarma intre 11 si 14 ore in fiecare zi, cei intre 3 si 5 ani pana la 13 ore, iar cei intre 6 si 12 ani intre 9 si 12 ore.
Chiar si programul adolescentilor trebuie sa fie controlat, intr-un fel sau altul, acestia avand nevoie de 8-10 ore de somn pe zi.
Desi regulile sunt destul de clare, multi parinti au probleme in a forma un program desomn pentru bebelusi. Din fericire, exista niste reguli care functioneaza destul de bine:
Stabilirea unor ore de culcare stricte, dar si a unor sesiuni de somn pe parcursul zilei. Pentru acesticopiide pana in 6 luni, intervalul in care trebuie sa adoarma este intre 19:30 si 21:00.
Conturarea unei rutine de culcare. Bebelusul trebuie sa aiba o rutina inainte de culcare, pentru a putea dormi linistit. Aceasta poate sa includa baita, schimbarea in pijamale, un cantecel de leagan si chiar un mic masaj. Rutina trebuie sa fie repetata in fiecare zi, in aceeasi ordine, la aceeasi ora.
Trezirea copilului in fiecare dimineata. De asemenea, conteaza ca prichindelul sa fie trezit in fiecare dimineata pentru a i se forma un ritm biologic.
Alte reguli importante de somn, pe care orice parinte trebuie sa le respecte
Pe langa stabilirea unei rutine, parintii trebuie sa respecte si alte reguli. Astfel, trebuie sa fie evitat somnul in masina, atunci cand se calatoreste, trebuie evitat somnul imediat dupa masa si trebuie evitata trezirea celui mic in timpul perioadei stabilite pentru somn.
In cazul in care copilul nu doarme suficient, poate deveni irascibil, stangaci si hiperactiv, ceea ce nu este tocmai ok pentru parinti.

Newsletter