Home STIRI STIRI Motivul pentru care peletii au devenit cea mai buna alternativa de incalzire domestica la momentul actual

Motivul pentru care peletii au devenit cea mai buna alternativa de incalzire domestica la momentul actual

Motivul pentru care peletii au devenit cea mai buna alternativa de incalzire domestica la momentul actual
Ioana Marinescu
Luni, 28.03.2022

Inca din cele mai vechi timpuri, oamenii au apelat la ajutorul focului pentru a-si incalzi adaposturile. Cu toate ca au trecut mii de ani, acest aspect a ramas, in mare masura, valabil si pentru vremurile curente.

 

Cu toate acestea, conditiile necesare incalzirii au suferit schimbari pe parcurs. Doar de pe urma unui simplu search, pe acest subiect, se poate constata ca anumite schimbari sunt destul de recente. Daca acum cativa ani, puteau fi utilizate cam toate tipurile de combustibili domestici, in prezent, realitatea este cu totul alta.

Reglementarile Uniunii Europene cu privire la combustibilii domestici

Conform legilor adoptate de Uniunea Europeana, s-a interzis utilizarea carbunelui in incalzirea domestica. Prevederea a fost adoptata ca urmare a gradului avansat de poluare la care s-a ajuns in ultima perioada. Din pacate, acest aspect a afectat, cu precadere, micile gospodarii. Ele reprezentau principalul consumator de carbune, datorita pretului acceptabil cu care se putea procura combustibilul.

Lemnul propriu-zis, cu toate ca inca reprezinta o varianta de combustibil domestic acceptata, nu se stie cat timp isi va mai pastra acest statut. taierile ilegale si ritmul alert in care se defriseaza reprezinta un mare subiect de ingrijorare. Din acest motiv, se ia in considerare o posibila interzicere a consumului domestic de lemn.

In situatia de fata, tot mai multi oameni au ajuns sa fie pusi intr-un impas. Care este cea mai optima varianta de combustibil la ora actuala?

Peletii din rasinoase, un combustibil de viitor

In urma reglementarilor europene, pe piata a inceput sa-si faca aparitia si sa prinda tot mai mult avant un nou tip de combustibil domestic. Este intalnit sub denumirea de peleti sau, ocazional, peleti din rasinoase , si reprezinta cea mai optima varianta de combustibil domestic utilizat la ora actuala. Detalii aici .

Peletii, pe intelesul tuturor, sunt niste obiecte mici, sub forma de creion. in general, au un diametru variabil, ce masoara intre 2 si 12 mm, iar lungimea medie este de cca. 3-5 cm.

Se pot produce din tot felul de reziduuri ramase de pe urma procesarii materiilor prime. De exemplu, printre cele mai utilizate materiale in realizarea peletilor se regasesc rumegusul, paiele, tulpinile de porumb si floarea soarelui, resturile vegetale, frunzele etc.

Un aspect important al peletilor il reprezinta puterea calorica de care dau dovada. acestia pot ajunge pana la un numar de 4500 kcal/kg, putand fi utilizati atat cu scop industrial, cat si cu scop domestic.

Peletii sunt foarte apreciati, mai ales in zonele reci, datorita nivelului de caldura pe care il emana. sunt foarte usor de manevrat si de introdus in sobe si centrale.

Totusi, pozitia ocupata pe scara ierarhica a combustibililor, se datoreaza, in linii mari, unei calitati foarte importante. La momentul actual, peletii reprezinta cel mai bun inlocuitor al combustibililor fosili datorita faptului ca nu polueaza absolut deloc. aceasta caracteristica a fost evidentiata de catre toti savantii specialisti. Fiind considerat un combustibil ce produce energie puternica si, cel mai important, curata, nu este de mirare motivul pentru care sunt considerati de viitor.

Din punct de vedere financiar, peletii reprezinta una dintre cele mai bune variante de combustibili domestici la ora actuala. Raportul calitate-pret al acestora este unul dintre cele mai bune de pe piata, adaptat pentru toate tipurile de buget.

Newsletter