Home STIRI STIRI Legenda ursitoarelor, traditia care incarca botezul copilului tau cu simboluri

Legenda ursitoarelor, traditia care incarca botezul copilului tau cu simboluri

Legenda ursitoarelor, traditia care incarca botezul copilului tau cu simboluri
Andreea Marinescu
Marţi, 25.09.2018
Ai vazut de atatea ori, la botezurile la care ai luat parte, trei tinere imbracate ca in basme, cu rochii diafane, colorate, cu palarii conice si voaluri, miscandu-si bacheta magica si invaluind nou-nascutul cu incantatii.

Iti place traditia si poate ca aceasta scena este preferata ta la petrecerea de botez, insa i-ai stiut semnificatia si legenda?

In cele ce urmeaza iti vom povesti legenda ursitoarelor, din care vei afla ce simbolistica puternica au in traditia noastra populara.

Ce sunt ursitoarele?

Din cele mai vechi timpuri si pana astazi, in toate colturile mapamondului, ursitoarele sunt trei zane care hotarasc soarta nou-nascutului. Se spune ca ele creeaza ursita - tocmai de aceea se numesc ursitoare, in prima noapte de viata a bebelusului. In vechime, cei care abia deveneau parinti, sau rudele lor, lasau usile si ferestrele caselor deschise pentru a le inlesni ursitoarelor intrarea in casa si in viata lor. Ba chiar, in cinstea lor, familile pregateau o masa mare, cu apa, sare si paine, pentru a fi primite cum se cuvine. Conform legendei, daca cele trei duhuri nu beneficiau de o asa primire, ii pregateau nou-nascutului o soarta rea.

In Transilvania chiar, pe masa ursitoarelor se mai puneau un stergar, faina de grau, lana, paine, sare si un zecer, adica o moneda de 10 bani. Un obicei la fel de frumos este si in Moldova, unde, pe langa bani si paine, pe masa, ursitele mai puteau gasi un pahar cu vin, lumanari si busuioc.

La fiecare nastere, moasa era cea care putea auzi sau chiar vedea zanele cum ii decid destinul pruncului adus pe lume. In Moldova, mama si moasa tebuiau sa tina minte ce-au visat inainte de venirea copilului, pentru ca acest vis era trimis de ursitoare si prevestea destinul pruncului.

Ce simbolizeaza ursitoarele?

Cele trei zane au si cate un nume, in functie de puterea fiecareia. Astfel, intalnim Ursitoarea - cea mai batrana, care spune incantatiile si care tine furca si fusul cu firul vietii, Soarta - zana mijlocie, cu rolul de a toarce firul vietii, si Moartea - cea mai mica dintre ursitoare, care taie firul. Firul vietii este primit de ursitoare de la Dumnezeu. Ele vin pe Pamant, intra in casa pruncului si asaza pe ata toate evenimentele din viata copilului. Conform legendei, se spune ca omul nu poate scapa de ce i-a fost ursit, insa Dumnezeu poate interveni si schimba cursul destinului acestuia.

  

"Ce ti-e scris, in frunte ti-e pus", spune o veche vorba romaneasca, iar existenta ursitoarelor in mitologia nationala reflecta cel mai bine acest proverb. Daca semnificatia puternica a acestor trei duhuri te-a impresionat, iti sugeram sa folosesti si tu, in mod simbolic, ursitoarele, la botezul bebelusului tau. Am descoperit adevarati profesionisti care transpun aceste legende minunate in povesti ce se desfasoara chiar sub ochii tai, purtandu-te in acele vremuri de demult. Intra pe ursitoare-botez-ursulla.ro si alege sa ai o petrecere de basm.

Newsletter