Home STIRI STIRI Filosofia pentadica I. Problema transcendentei de Alexandru Surdu

Filosofia pentadica I. Problema transcendentei de Alexandru Surdu

Filosofia pentadica I. Problema transcendentei de Alexandru Surdu
Raluca Cristea
Marţi, 03.04.2012
ALEXANDRU SURDU este membru titular al Academiei Romane (1993) si presedinte al Sectiei de Filosofie, Teologie, Psihologie si Pedagogie a Academiei Romane. Din 1997 este director al Institutului de Filosofie si Psihologie "Constantin Radulescu-Motru" al Academiei Romane.


De curand academicianul a lansat o noua carte, cu titul "Filosofia pentadica I. Problema transcendentei". Cartea esteun studiu filosofic amplu documentat si temeinic argumentat, aplecat asupra problemei metafizice a sistemelor categoriale dar si a transcendentei.

In viziunea autorului, filosofia pentadica este „un sistem categorial-filosofic de tip dialectico-speculativ, care se deosebeste in multe privinte de celelalte sisteme filosofice". Aceasta este abordata in spiritul optimist al ideii ca filosofia contemporana - ca si intreg contextul cultural actual, cu nota sa predominant stiintifica si tehnica - mai are nevoie astazi, si mai poate integra, sisteme categoriale.

Prima parte a volumului se focuseaza, astfel, pe explicarea filosofiei pentadice, prilejuind o imersiune in chestiuni fundamentale ale domeniului filosofiei precum clasificarea si originea categoriilor sau tipuri de facultati ale gandirii. Cea de-a doua parte reprezinta o analiza a problemei transcendentei din mai multe perspective esentiale precum: distinctiile conceptuale intre transcendența, transcendentalitate si existenta, relatia dintre aceasta si religie sau aspectele sale cosmologice.




"Filosofia pentadica este, pentru cititorul avizat si nu numai, un prilej de radiografiere a unor probleme de fond, cu traditie, ale filosofiei. Demersul explicativ merge, desigur, mana in mana cu trimiteri constante la momente si autori cheie din istoria reflectiei filosofice, precum Aristotel, Fichte, Hegel, Kant, Brentano. O lectura nu usoara dar, cu siguranta, provocatoare ca exercitiu intelectual." (Irina-Gabriela Buda, „România Liberă")

 

Pentru mai multe detalii si comenzi on-line va asteptam la www.edituraherald.ro
Pentru comenzi prin e-mail scrieti-ne la comenzi@edituraherald.ro
Pentru comenzi prin posta utilizati adresa: Editura Herald OP.10 - CP.33 Cod 024220 Bucuresti
Pentru comenzi prin telefon ne gasiti la: 021.3194060, 021.3194061, 0771.664.320, 0744.888388
Pentri comenzi prin fax : 021.3194059

Newsletter