Home STIRI STIRI Demonstrat stiintific: discutiile despre bani cresc riscul de divort

Demonstrat stiintific: discutiile despre bani cresc riscul de divort

Demonstrat stiintific: discutiile despre bani cresc riscul de divort
Ioana Marinescu
Luni, 13.12.2021

Cand decizi sa te casatoresti, nu te gandesti ca vei ajunge la divort. Desi de multe ori ai auzit ca peste 50% dintre cupluri sfarsesc acolo, cercetari recente vin cu vesti ceva mai optimiste: doar 39% dintre casnicii se destrama.

Motivele de despartire pot fi numeroase, de la aventuri extra-conjugale, la abuz emotional sau fizic. Un studiu recent a aratat, insa, ca altul este factorul care prezice aparitia unui divort. Cercetatorii au gasit argumente solide care arata ca discutiile despre bani duc, de cele mai multe ori, la destramarea unui cuplu. Pana acum, specialistii stiau ca acest gen de discutii erau un subiect de conflict chiar si in cuplurile fericire, dar acum vin cu o cocnluzie ingrijoratoare: cei care ajung la astfel de dezbateri au un risc de doua ori mai mare de a divorta.

Studiul a fost realizat in 2021 si publicat in "Jurnal Economic". Potrivit acestuia, diferentele de opinie despre bani sunt cel mai puternic indiciu de divort.

Desi lipsa dorintei de a-ti asuma riscuri financiare duce la aparitia unor neintelegeri in primii ani de relatie, autorii studiului au constatat ca, in timp, partenerii incep sa aiba aceeasi atitudine fata de riscurile financiare.

"Dorinte similare de a strange bani duc la rezolvarea conflictelor din cuplu. Ca rezultat, acesti parteneri au o sansa mai mare de a ramane impreuna", sustine coordonatoarea studiului, dr. Marta Serra-Garcia.

Cei care nu reusesc sa ajunga la un numitor comun, cand vine vorba de bani, ajung la despartire. Iar diferentele de opinie cand vine vorba de partea financiara nu prezic doar divortul.

In acelasi studiu, autorii au aratat ca oamenii care au abordari diferite, cand vine vorba de asumarea unui risc financiar, aveau o sansa mai mica de a detine o casa impreuna sau a o decora pe cea veche.

Desi nu exista un indiciu clar, care sa te ajute sa intelegi mai bine cum se va comporta o persoana in casnicie, cercetatorii sustin ca aplicatiile de dating pot ajuta la preventirea acestor probleme.

"Daca aceste site-uri ar putea sugera o persoana compatibila cu tine, ar trebui sa tina cont si de parerea lor despre riscurile financiare, pentru a scadea riscul de divort mai tarziu", mai explica autorii studiului.

Daca esti, deja, intr-o relatie, discutati deschis despre bani si despre planurile voastre financiare. Puteti participa si la un curs de educatie financiara, pentru a lua cea mai buna decizie.

Newsletter