Home STIRI STIRI De ce sarbatorim femeia pe 8 martie? Cum ni s-a schimbat modul de viata in ultimii 100 de ani

De ce sarbatorim femeia pe 8 martie? Cum ni s-a schimbat modul de viata in ultimii 100 de ani

De ce sarbatorim femeia pe 8 martie? Cum ni s-a schimbat modul de viata in ultimii 100 de ani
Alexandra Irimiea
Joi, 06.03.2014
8 martie a fost sarbatorita pentru prima data ca zi a femeii in 1911. De atunci si pana acum, viata si rolul nostru s-au schimbat destul de mult, am luptat pentru a nu mai fi considerate fiinte inferioare barbatului, am dobandit niste drepturi si am invatat ca violenta nu este de acceptat. Dar care sunt lucrurile care nu au putut fi reparate nici macar in 100 de ani de istorie?
Ziua internationala a femeii

In fiecare an, de 8 martie, primim cu drag flori sau mici atentii de la barbatii din viata noastra: iubiti, soti, tati, frati sau prieteni. Iesim cu fetele-n oras, ne distram sau povestim cate-n luna si-n stele. Insa nu mereu le-a fost femeilor atat de usor. Inca mai suntem discriminate acasa sau la locul de munca si inca ne mai luptam cu un "adversar" al carui pumn va fi intotdeauna mai mare ca al nostru.

Sa avem drepturi egale cu barbatii! Pentru astfel de lucruri am militat, inca din 1848, cand a avut loc prima miscare feminista.

Iata ce lucruri, de bun simt, cereau femeile din acele vremuri:
• dreptul de a dispune de proprietatea si veniturile proprii,
• dreptul de a primi custodia copiilor in cazul unui divort,
• posibilitati mai extinse de a li se aproba divortul,
• drepturi legale si economice mai bune pentru femeile divortate,
• acces sporit la educatie si la activitati profesionale,
• dreptul de vot.

Emanciparea femeilor
Emanciparea femeilor a pornit in Anglia si a fost condusa de cateva reprezentante curajoase, numite sufragete

Viata femeii in secolul XIX

In Franta, discriminarea femeilor era aprobata prin lege.

"Codul lui Napoléon" din 1804:
• varsta la care un copil de sex feminin trebuie protejat de lege este de doar 13 ani
• articolul 340, "la recherche de la paternité est interdite" - asadar aflarea paternitatii este interzisa prin lege. Acest articol este de partea barbatilor, incurajati astfel sa ascunda pacatele trupesti, dar sa atraga rusinea asupra fetelor seduse si amagite;
sotul este tutorele legal al sotiei sale, el nu o poate imputernici pe aceasta; tot ceea ce castiga si economiseste femeia este proprietatea barbatului sau;
• mama nu dispune de drepturi legale asupra copiilor ei; femeile nu pot face parte din consiliul de familie;
• femeile nu pot fi decat tutorii propriilor copii si nepoti;
• nicio femeie nu poate fi martor la Starea Civila;
• in cazul unui adulter comis de femeie, barbatul are dreptul sa ii ia viata atunci cand o suprinde in flagrant delict;
• femeile nu au nici un drept civil; ele nu au drept de vot la alegerile comunale si politice.

Suna ireal, asa-i? Oricat de nedreptatite ne-am simti, femeile acelor timpuri au indurat cu mult mai multe! In tari precum Anglia sau SUA, ele au reusit sa obtina o oarecare independenta, respectiv acces la educatie si la munca, desi li s-a refuzat in continuare dreptul la vot. Abia in secolul XX a fost implinit acest deziderat, mai cu seama cu ajutorul noului val de feminism, din anii '60.

Dreptul femeii la vot

Dreptul femeii la vot:
• 1918: Anglia, Germania
• 1920: SUA
• 1944: Franta

Romancele au obtinut dreptul la vot prin constitutia din 1938, insa femeilor din Arabia Saudita li s-a promis ca-si vor putea exercita acest drept abia in 2015. Pana in prezent, in aceasta tara, ele nu au dreptul de a conduce o masina. In Yemen, spre exemplu, femeile nu pot iesi din casa fara sa fie insotite de partenerii de viata, iar in Ecuador avortul este interzis prin lege. Vremuri crunte au trait si mamele noastre in comunism din aceasta cauza.

Informatii detaliate despre miscarile feministe si drepturile femeilor puteti citi pe site-ul
http://www.dadalos.org/rom/Menschenrechte/grundkurs_3/frauenrechte/woher/geschichte.htm

Femei care au ramas in istorie

Ca li s-a permis sau nu, femeile au incercat intotdeauna sa-si urmeze idealurile si sa sclipeasca intr-un domeniu sau altul. De-a lungul timpului, au fost multe femei al caror nume a ramas in istorie, de la Cleopatra, Ioana D'Arc si Regina Elisabeta I a Angliei, pana la Maica Tereza, Billie Holiday sau Coco Chanel.

1678: prima femeie care a obtinut o diploma universitara (Elena Lucrezia Cornaro Piscopia din Italia a devenit doctor in filosofie)
1912: prima femeie inginer din lume (romanca Elisa Leonida Zamfirescu a obtinut diploma la Berlin, dupa ce mai intai a fost respinsa in propria tara)
1895: prima femeie care a pedalat pe bicicleta in jurul lumii (Annie "Londonderry" Cohen Kopchovsky din Letonia)
1962: prima femeie care si-a pus silicoane (Timmie Jean Lindsey din Texas, mama a sase copii, careia i-a fost propusa aceasta operatie experimentala)
1974: prima femeie presedinte de stat (Isabel Peron din Argentina a fost investita in functia de presedinte dupa moartea sotului sau, cel care pana atunci fusese presedinte
2014: prima femeie redactor-sef din Arabia Saudita (Somayya Jabarti)

Valentina Vladimirovna Tereshkova
• 1963: prima femeie in spatiu (Valentina Vladimirovna Tereshkova din Rusia)

Femeia si campaniile anti-violenta

Sexul frumos este femeia, rolul de sex puternic fiind atribuit dintotdeauna barbatului. Se spune ca pe o femeie nu trebuie s-o atingi nici cu o floare, cu toate acestea mii de femei sunt inca agresate fizic si verbal, de cele mai multe ori de catre partenerii lor de viata.

Chiar cu trei zile inainte de 8 martie, Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a publicat raportul "Violenta impotriva femeilor: in fiecare zi si in orice loc", un studiu se bazeaza pe interviuri cu 42.000 de femei, 1.500 in fiecare tara, inclusiv România.

• 24% dintre femeile din Romania au suferit violenta din partea partenerului
• 14% dintre femeile din Romania au suferit violenta din partea unei alte persoane decat partenerul.

Cu toate acestea, in cele mai severe situatii, doar 17% dintre respondente au afirmat ca au apelat la politie si doar 1% la serviciile sociale. In acelasi timp, media europeana de adresare catre politie si servicii de suport este de 33%.

Violenta impotriva femeilor

Hartuire sexuala:
• Media europeana: 55%
• Romania: 11%

Sa fim noi, romancele mai protejate de catre barbati sau adevarul sa fie altul, unul care sa indice ca ne este teama sau rusine sa recunoastem hartuirea sexuala.

De-a lungul anilor au fost initiate mai multe campanii anti-violenta care au incercat sa aduca schimbari nu doar in comportamentul barbatilor, ci si in felul in care se percep pe ele insele femeile.


Mesajul lui Antonio Banderas, implicat intr-o campanie impotriva violentei initiata anul trecut, chiar de ziua femeii

O alta campanie anti-violenta:


Reese Witherspoon, Ambasador Avon, incurajeaza femeile sa vorbeasca despre violenta la care sunt supuse

Insa, cum se vorbeste despre violenta impotriva femeilor, cum se pun etichete feministe, mesajele campaniilor nefiind luate prea mult in seama, cel putin nu de catre barbati si de catre cei care au puterea sa schimbe ceva. Dar ce s-ar intampla daca lumea ar fi guvernata de o societate matriarhala, iar barbatii ar fi cei expusi la hartuire sexuala si la violenta? Eléonore Pourriat a realizat un astfel de film de scurt-metraj care a ajuns rapid viral pe Internet.


Cum ar fi tratati barbatii daca ar fi... femei, in zilele noastre?

Pe site-ul http://www.feminism-romania.ro/ puteti afla informatii detaliate si date de contact ale organizatiilor active in prevenirea si combaterea violentei impotriva femeilor.

In final, iata un filmulet de pe YouTube, realizat de catre Ministerul Afacerilor Sociale din Estonia si care arata cat se poate de clar cum inca mai este perceputa femeia vizavi viata profesionala.


Te-ai simtit vreodata discriminata ca femeie?

Asadar, inca nu suntem la fel platite ca barbatii, pentru aceeasi munca si raportat la acelasi numar de ore. Inca sunt putine reprezentante ale sexului frumos in pozitii executive, iar ideea unei femei presedinte este probabil luata in ras, desi in acest moment avem zece astfel de conducatoare in lume.

Va doresc sa ciocniti un pahar sau o ceasca de cafea in cinstea lui 8 martie si a tuturor lucrurilor pentru care stramoasele noastre au luptat si au indurat. Traim inca intr-o lume a barbatilor si mai ramane doar o intrebare:

Cum va arata viata femeii peste alti 100 de ani? 

Newsletter