Home STIRI STIRI De ce apar cariile. 5 cauze si cum le putem preveni eficient

De ce apar cariile. 5 cauze si cum le putem preveni eficient

De ce apar cariile. 5 cauze si cum le putem preveni eficient
Andreea Marinescu
Luni, 10.09.2018
Cariile nu ocolesc pe nimeni. Datele publicate de National Health and Nutrition Examination Survey ne arata ca 92% dintre adultii cu varste cuprinse intre 20 si 64 de ani au avut carii la dintii sau maselele definitive. Lasate netratate, cariile nu numi ca se pot extinde si la dintii sanatosi, dar pot provoca probleme grave care pot duce inclusiv la pierderea danturii.

Exista un cumul de factori care duce la aparitia cariilor si nu exista o metoda 100% eficienta de a le preveni definitiv. Insa acest lucru nu inseamna ca nu putem lua masuri care sa scada riscul aparitiei cariilor si care sa imbunatateasca sanatatea danturii noastre. Iata care sunt principalele cauze ale aparitiei cariilor si cum le putem diminua riscurile:

1. Placa bacteriana

Aceasta se formeaza din cauza consumului de alimente bogate in zaharuri si carbohidrati si este mai vizibila in cazul persoanelor care nu isi curata corect si eficient dantura. Zaharul din alimente se depune la baza dintilor, iar in acea zona se acumuleaza bacterii ale caror acizi erodeaza smaltul si contribuie la aparitia cariilor. Placa bacteriana se poate forma inclusiv sub gingie, motiv pentru care este recomandat ca o data la sase luni sau o data pe an sa mergem la dentist pentru un control de rutina si un detartraj.

Pentru ca multe dintre carii sunt, in faza incipienta, aproape invizibile cu ochiul liber sau pot aparea in zone in care nu le putem vedea, vizitele regulate la dentist sunt cea mai buna cale pentru a preveni evolutia

De asemenea, un studiu realizat in Suedia a descoperit ca doar unul din zece oameni se spala corect pe dinti. Cele mai mari greseli sunt legate de timpul redus de periere a dintilor, evitarea folosirii atei dentare sau curatarea incorecta in spatiile interdentare. Pentru a evita aceste greseli, poti cere sfatul medicului tau dentist si ar trebui sa folosesti o periuta inteligenta de dinti, care sa indeparteze eficient placa dentara, sa iti curete spatiile interdentare si sa fie cat mai usor de folosit, asa cum poti gasi aici.

2. Alimentele si bauturile bogate in zahar

Asa cum aminteam mai devreme, zaharul este inamicul numarul 1 al danturii sanatoase, dar nu este singurul. Alimentele dificil de indepartat de pe dinti, precum laptele, mierea, dulciurile, cerealele si chipsurile se lipesc de acestia, spre deosebire de alte alimente care sunt indepartate prin procesul de salivare. Si bauturile carbogazoase sau cele de fructe, cu adaos de zahar, sunt la fel de periculoase. Bauturile carbogazoase contin acizi care ataca imediat smaltul si il slabesc, dar produc si alti acizi care raman in cavitatea bucala un timp indelungat, contribuind la erodarea continua a danturii.

Potrivit MayoClinic, daca nu ai posibilitatea de a te spala pe dinti imediat dupa ce ai consumat bauturi acidulate, poate fi de ajutor si sa clatesti gura cu apa, pentru a reechilibra pH-ul cavitatii bucale si a mai indeparta din acizii periculosi. Retine insa ca aceasta nu este o solutie pe termen lung si ca cel mai bun lucru pe care il poti face este sa eviti pe cat posibil aceste alimente si bauturi.

3. Lipsa de calciu si fluor

Calciul joaca un rol major in structura dintilor nostri, iar fluorul este atat de important pentru ei incat il regasim in compozitia chimica a celor mai multe paste de dinti. Atunci cand in organism exista o deficienta a acestor minerale, dintii se pot degrada mai rapid, se demineralizeaza si devin casanti, creand astfel perspectivele ideale pentru aparitia cariilor. Daca ai o igiena dentara fara cusur si respecti indicatiile stomatologilor si, cu toate acestea, cariile continua sa apara, nu ar strica sa iti faci un set de analize pentru a depista daca exista o carenta de calciu sau de fluor in organismul tau.

4. Senzatia de gura uscata

Aceasta senzatie apare atunci cand glandele salivare nu produc suficienta saliva, iar gura se usuca. Cum influenteaza acest lucru aparitia cariilor? Saliva este cea care indeparteaza bacteriile de pe dantura, iar atunci cand exista un deficit al acesteia, bacteriile se acumuleaza si se inmultesc mai rapid. Senzatia de gura uscata poate avea mai multe cauze, fiind frecventa in cazul fumatorilor sau a celor care iau anumite medicamente.

5. Refluxul gastric

Refluxul cauzeaza urcarea acizilor din stomac in cavitatea bucala. Acesti acizi sunt extrem de puternici, astfel ca ei pot eroda mult mai rapid smaltul dintilor. De multe ori, persoanele care sufera de reflux gastric se confrunta si cu probleme serioase ale danturii. Refluxul gastric poate fi cauzat si de consumul anumitor alimente cu aciditate ridicata, astfel ca daca suferi de el doar ocazional ar fi bine sa iti evaluezi dieta zilnica si sa vezi cum poti adopta o alimentatie mai sanatoasa si pentru tine, dar si pentru dantura ta.

Daca tii cont de sfaturile medicilor dentisti, mergi la controale de rutina si ai grija ca igiena ta orala sa fie una impecabila, sansele de aparitie a cariilor scad. Retine ca orice problema a danturii este mai simplu de tratat in faza incipienta si, chiar daca ti-e teama sa iei masuri de la bun inceput, aminteste-ti ca problema cariilor nu dispare in timp, ci doar se agraveaza.

Shutterstock/Copyright: mimagephotography

Newsletter