Home STIRI STIRI Cum poti sa mentii un stil de viata sanatos: 4 sfaturi de care sa tii cont

Cum poti sa mentii un stil de viata sanatos: 4 sfaturi de care sa tii cont

Cum poti sa mentii un stil de viata sanatos: 4 sfaturi de care sa tii cont
Corina Naftanaila
Marţi, 26.05.2020
Atunci cand vine vorba de mentinerea unui stil de viata sanatos, micile obiceiuri zilnice pot avea un impact semnificativ asupra starii noastre de bine. De la ceea ce mancam si pana la ora la care mergem la culcare, exista numerosi factori care ne pot ajuta sa avem un stil de viata echilibrat si sanatos.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa acorzi mai multa atentie obiceiurilor alimentare, modului in care ai grija de tine si nu numai:

Odihneste-te suficient

Somnul este esential pentru ca organismul sa functioneze in mod optim. Studiile arata ca lipsa somnului este asociata cu dereglari ale apetitului, dar si cu reducerea abilitatilor fizice si psihice si cu cresterea in greutate. In plus, un somn odihnitor poate ajuta la reducerea nivelului de stres acumulat peste zi.

Atunci cand dormim, organismul are timp sa se refaca, pentru ca in urmatoarea zi sa avem energia necesara pentru a face fata provocarilor, dar si pentru a ne simti in forma. Incearca sa stabilesti un anumit program, astfel incat sa mergi la culcare si sa te trezesti la aceleasi ore si sa dormi cel putin sapte ore pe noapte.

stil de viata sanatos

Nu neglija igiena orala

Dupa o zi lunga si obositoare sau cand stai pana tarziu in fata laptopului, e posibil sa sari peste obiceiul de a-ti peria dintii si de a folosi ata dentara. Igiena orala trebuie sa faca neaparat parte din rutina zilnica de ingrjire, pentru a-ti pastra sanatatea dintilor pe termen indelungat.

La fel de important este sa te speli pe dinti dupa ce ai consumat cafea si alimente acide precum strugurii, afinele, grepfrutul sau ananasul, deoarece acestea pot afecta smaltul dintilor. Pentru o periere eficienta, ar fi indicat sa folosesti periute de dinti electrice, care indeparteaza mai multa placa bacteriana decat periutele clasice. In plus, multe periute electrice au timer incorporat, care te ajuta sa respecti cu usurinta timpul de periaj necesar. Detalii aici!

Rezerva-ti timp pentru tine

Din cand in cand, e important sa luam o pauza de la resposabilitatile zilnice si sa ne facem timp pentru noi. Fie ca te uiti la serialul preferat, asculti muzica, pictezi sau pui in practica unele trucuri de frumusete si ingrijire personala, aceste activitati te pot ajuta sa iti recapeti energia si sa te simti mai increzatoare.

Porneste playlist-ul preferat in timp esti la dus, citeste o carte sau, pur si simplu, dezvolta rutine noi de ingrjire. Toate acestea te pot ajuta sa reduci nivelul de stres si, in acelasi timp, sa te simti bine in pielea ta. De exemplu, daca vrei sa ai un somn mai odihnitor, pot fi de ajutor un dus fierbinte si prepararea unui ceai de valeriana.

Fii activa

Miscarea este una dintre modalitatile cele mai eficiente cand vine vorba de mentinerea sanatatii. In plus, in timp ce facem miscare este stimulata productia de serotonina, cunoscuta drept „hormonul fericirii". De aceea, miscarea este asociata cu un nivel scazut de stres si de aparitie a starilor de anxietate.

Totusi, pentru a nu deveni o neplacere, miscarea trebuie facuta cu masura. Daca esti incepatoare, nu te aventura la exercitii complicate de fitness. Cateva minute pe banda de alergare sau de mers rapid pot fi suficiente pentru inceput. E important sa iti gasesti ritmul si un tip de exercitii care iti fac placere.

In concluzie, o stare buna de sanatate nu este numai despre o alimentatie echilibrata sau exercitii fizice. La fel de important este sa ai un odihnitor, sa mentii o buna igiena orala si sa iti faci timp pentru un ritual de ingrijire binemeritat. In acest fel, iti vei putea imbunatati starea de bine, vei avea mai multa energie si vei fi mai putin stresata.

Sursa foto: Shutterstock

Newsletter